Φασόλι της αγελάδας: Ένας διατροφικός θησαυρός που ήρθε από την Αμερική

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ταπεινότητα. Η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι Γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν.

Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα.

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Από τα όσπρια, γνωστά στους αρχαίους ήταν οι φακές, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια και τα κουκιά, που τα έτρωγαν, συνήθως, σε πουρέ (έτνος). Οσο για τα φασόλια, το φυτό που ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους φασίολος, φάσηλος ή φασήολος, πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.

Τα φασόλια που καλλιεργούνται σήμερα προέρχονται από τη Νότια Αμερική και προέρχονται από διάφορα είδη και υβρίδια μεταξύ αυτών. Η γενική επιστημονική ονομασία που χρησιμοποιείται για τα καλλιεργούμενα φασόλια είναι Phaseolus vulgaris.


Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) παρέχει 227 θερμίδες.

Τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύτιμες πρωτεΐνες:

Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα μαυρομάτικα είναι πλούσια στα αμινοξέα λυσίνη καιθρεονίνη, ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Όταν συνδυαστούν με ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό που περιέχει το αμινοξύ μεθειονίνη, κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό συνδυασμό, που τροφοδοτεί ικανοποιητικά τον οργανισμό με πρωτεΐνες ως εναλλακτική λύση έναντι του κρέατος (μια μερίδα μαυρομάτικα δίνει τόση πρωτεΐνη όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα). Επιτυχημένοι πρωτεϊνικοί συνδυασμοί επίσης είναι τα μαυρομάτικα με τυρί ή γιαούρτι, με σταρένιο ψωμί ή ταχίνι.

Ιδανικά για μακροβιοτική διατροφή:

Τα μαυρομάτικα αποτελούν άριστη πρόταση για μια μακροβιοτική δίαιτα, η οποία προτείνει διατροφή αποκλειστικά με ακατέργαστες φυτικές τροφές. Η Ζεν φιλοσοφία της υποστηρίζει ότι τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (όσπρια, λαχανικά, ρύζι, δημητριακά, φρούτα, ξηροί καρποί) γεμίζουν το σώμα με ενέργεια τροφοδοτώντας το με όλα τα απαραίτητα ένζυμα, ενώ παράλληλα επιδρούν θετικά στην ισορροπία της ψυχής.

Πολλές οι χάρες τους:

Τα όσπρια με το αστείο όνομα – γνωστά σαν αμπελοφάσουλα στην πράσινη, τρυφερή τους ηλικία – είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο (υψηλή περιεκτικότητα). Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και αναστολείς της πρωτεάσης, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.Παρέχουν επίσης άφθονη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς να ξεχωρίσεις τα φρέσκα:

Αν στο δάγκωμα η σάρκα του φασολιού υποχωρεί, τότε είναι φρέσκο. Αν σπάει σαν καραμέλα, είναι μπαγιάτικο. Αν τα μουλιάσεις και μετά από ώρες επιπλέουν στο νερό, τότε έχουν χαλάσει.

Τι να αποφύγεις:

Τη μαγειρική σόδα (θέλοντας να διευκολύνεις το βράσιμο), το αλάτισμα κατά τη διάρκεια του βρασμού (χαλάει τη γεύση τους και τα κάνει δύσπεπτα) και το ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη. Βεβαιώσου επίσης ότι τα μαυρομάτικα που αγοράζεις είναι ελληνικής προέλευσης, γιατί τα περισσότερα πλέον (ειδικά τα χύμα) προέρχονται από το Περού και άλλες χώρες.

Κάποτε ήταν τροφή για ζώα!

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ταπεινότητα. Η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Πηγή: diadrastika

Φασόλι της αγελάδας: Ένας διατροφικός θησαυρός που ήρθε από την Αμερική Φασόλι της αγελάδας: Ένας διατροφικός θησαυρός που ήρθε από την Αμερική Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.