Πώς να φτιάξουμε φαγητά απ’ την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, τη Βαβυλωνία

Tasting History: μια εκπομπή του YouTube μας δείχνει πώς να μαγειρεύουμε συνταγές ξεχασμένες στους αιώνες

Το φαγητό των προγόνων μας έχει έρθει ξανά στη μόδα, ανεξαρτήτως από ποιο μέρος του πλανήτη καταγόμαστε. Είτε επειδή θέλουμε να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα συστατικά είτε από περιέργεια για το πώς μαγείρευαν στο παρελθόν ή απλώς σαν ένα είδος μαγειρικής περιπέτειας, η κατανάλωση παραδοσιακών τροφών έχει κερδίσει το ενδιαφέρον. Όπως και η προετοιμασία τους: λίγοι από εμάς θα μπορούσαν να σκεφτούν πιο παραδοσιακό φαγητό από το σπιτικό ψωμί, που έγινε ξανά μόδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού μετά την έναρξη της πανδημίας, λέει το openculture.

Τα φαστφουντάδικα της αρχαίας Ρώμης

Πίτσα πριν από 500 χρόνια VS σήμερα

Ο Max Miller, όπως και άλλοι μάγειρες των social media, ανεβάζει τα αποτελέσματα στο Youtube. Και ενώ ξεκίνησε να μαγειρεύει από χόμπι η δίψα του για γνώση τον έχει κάνει να προχωρήσει πολύ πέρα από τα βασικά. Κουλούρια Saly Lunn του 18ου αιώνα, μεσαιωνικό ψωμί, panis quadratus από την Πομπηία, ακόμη και ψωμί της αρχαίας Αιγύπτου.

Semlor: το γλυκό που σκότωσε έναν βασιλιά

Κορεάτικες τηγανίτες του 17ου αιώνα

«Το κανάλι του, Tasting History with Max Miller, ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου», γράφει ο Devan Sauer στους Phoenix New Times. «Και έχει προσελκύσει περισσότερους από 470.000 συνδρομητές και 14 εκατομμύρια προβολές.» Κάθε ένα από τα επεισόδια του «έχει ένα ειδικό κομμάτι στο οποίο ο Miller εξηγεί την ιστορία των συστατικών και της χρονικής περιόδου απ’ την οποία προέρχεται η συνταγή». Οι ιστορικές περίοδοι οργανώνονται σε λίστες αναπαραγωγής, όπως «Αρχαίες Ελληνικές, Ρωμαϊκές και Μεσοποταμικές Συνταγές», «Οι Καλύτερες Μεσαιωνικές και Αναγεννησιακές Συνταγές» και «Συνταγές του 18ου / 19ου αιώνα». Μέσω έρευνάς, «ο Miller βρίσκει τις αρχικές πηγές, ή αρχεία από τους ίδιους τους συγγραφείς, παρά τους ιστορικούς. Το κάνει αυτό για να πάρει μια καλύτερη γεύση του πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου που εξετάζει.»

Ο μέλανας ζωμός

Αν το παρελθόν είναι ξένη χώρα, όπως είπε ο L.P. Hartley, τότε η ιστορική μαγειρική του Miller είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι στο χρόνο. Και παρόλο που οι περισσότερες από τις συνταγές που παρουσιάζονται στο Tasting History προέρχονται από δυτικούς και συγκεκριμένα ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, το κανάλι του διαθέτει επίσης μια λίστα αναπαραγωγής αφιερωμένη σε μη ευρωπαϊκά τρόφιμα όπως η σοκολάτα των Αζτέκων, το βασιλικό ινδικό γλυκό payasam, το hwajeon, οι κορεατικές τηγανίτες που σερβίρονταν σε σνακ μπαρ του 17ου αιώνα, το eumshik dabang και τα σαλιγκάρια που σερβίρονταν στο thermopolium. Όμως, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι γνώσεις, ο ενθουσιασμός και η ικανότητα του Miller στην κουζίνα, ο ίδιος δείχνει να σέβεται το γεγονός ότι έχει κυριαρχήσει στο Youtube, το φόρουμ του πολιτισμού των αρχών του 21ου αιώνα.

Βαβυλωνιακή συνταγή 4.000 ετών

Πηγή: lifo

Πώς να φτιάξουμε φαγητά απ’ την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, τη Βαβυλωνία Πώς να φτιάξουμε φαγητά απ’ την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, τη Βαβυλωνία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.