Η «χαμένη» διάλεξή του Καρλ Σαγκάν - Ποιες υποτιμήσεις και ταπεινώσεις προβλέπει για το ανθρώπινο είδος

Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Ο Καρλ Σαγκάν εξηγεί πώς να βρεις νόημα στη ζωή

Στην τελευταία «χαμένη» διάλεξή του ο Καρλ Σαγκάν ρωτήθηκε ποιες περαιτέρω υποτιμήσεις και ταπεινώσεις προβλέπει για το ανθρώπινο είδος.

Η «χαμένη» διάλεξη που έδωσε ο Σαγκάν το 1994 είχε τίτλο «Η εποχή της εξερεύνησης» (“The Age of Exploration.”) σε συμπόσιο προς τιμήν των 60ων γενεθλίων του στο πανεπιστήμιο Cornell. Η Anne Druyan αναφέρθηκε στη διάλεξη αυτή ως την «καλύτερη συζήτηση» του αείμνηστου συζύγου της κατά τη γιορτή του Cornell το 2017 για την 40ή επέτειο της αποστολής Voyager. Στην συνέχεια η Linda Mikula (Strategic Communications Manager at Cornell University) από το πανεπιστήμιο Cornell στην αναζήτησή της για την τελευταία «χαμένη» διάλεξη του Καρλ Σαγκάν βρήκε μια κασέτα (Sony Betacam) που αποδείχθηκε ότι είχε τη «χαμένη» διάλεξη του Σαγκάν του 1994.

Καρλ Σαγκάν: «Βλέπετε…Η ιδέα της αίσθησης της αυτοαξίας μας προέρχεται όχι από οτιδήποτε έχουμε κάνει ούτε από κάτι που έχει αξία αλλά από το τυχαίο γεγονός της γέννησής μας και είναι εκεί όπου βρίσκεται ο κόμπος της ταπείνωσης κατά την γνώμη μου. Θα έλεγα ότι όσοι από εμάς ανησυχούσαν για το εάν θα υποτιμηθούν όσοι από εμάς επιθυμούν να είναι σημαντικοί πρέπει να κάνουν κάτι σημαντικό. Πρέπει να φτιάξουμε έναν εύκολα κατανοητό και κατορθωτό στόχο που θα εμπνέει το ανθρώπινο είδος και μετά να ξεκινήσουμε να το κάνουμε πράξη αυτό πράγμα που θα μας έδινε την εμπιστοσύνη που πικρά μας λείπει επειδή είναι εξαρτημένη σε μια αυτοεκτίμηση που δεν βασίζεται σε κάτι που κάνουμε.

Θέλουμε να έχουμε αυτοεκτίμηση;

Ας φτιάξουμε ένα πλανήτη όπου κανένας δεν λιμοκτονεί.

Ας φτιάξουμε ένα πλανήτη όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εξουσία.

Ας φτιάξουμε ένας πλανήτη όπου κανένα έθνος δεν θα υπερισχύει άλλου έθνους.

Ας έχουμε ένα πλανήτη όπου η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιείται προς όφελος του καθένα μας πάνω στον πλανήτη και κατά την προσωπική μου ιδιοσυγκρασία ας έχουμε ένα κόσμο από όπου θα ξεκινάμε για άλλους κόσμους!»

Τμήμα Βίντεο: Η «χαμένη» διάλεξη που έδωσε ο Σαγκάν το 1994 με τίτλο «Η εποχή της εξερεύνησης»

Η «χαμένη» διάλεξή του Καρλ Σαγκάν - Ποιες υποτιμήσεις και ταπεινώσεις προβλέπει για το ανθρώπινο είδος Η «χαμένη» διάλεξή του Καρλ Σαγκάν - Ποιες υποτιμήσεις και ταπεινώσεις προβλέπει για το ανθρώπινο είδος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.