Πηνειός: Έκρυβε εκπλήξεις – Τι βρέθηκε όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού

Αστείρευτος από πλευράς προσφοράς αποδεικνύεται ο Πηνειός, ο ποταμός που αποτελεί πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας.

Ο ποταμός, έκρυβε εκπλήξεις καθώς όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού, βρέθηκαν αρκετά μύδια στις όχθες του, που όπως ανέφεραν ντόπιοι πρόκειται για τα μύδια του γλυκού νερού.

Τα μύδια αυτά είναι σαν «ζωντανά φίλτρα» για το νερό – ένα μύδι μπορεί να φιλτράρει έως και 40 λίτρα νερού την ημέρα. Τα μύδια έχουν και μια ιδιαίτερη σχέση με τα ψάρια – ως λάρβες ζουν πάνω στα ψάρια και έτσι μεταναστεύουν μαζί τους.

Τα μύδια δημιουργούν και ειδικούς βιοτόπους στον πυθμένα των ποταμών – εκεί ζουν πολλά και διάφορα άλλα είδη ζωής, ένα ψάρι μάλιστα γεννά τα αυγά του μέσα στα μύδια. Πολλά είδη μυδιών του γλυκού νερού είναι εξαιρετικά μακρόβια – ζουν περισσότερο από 100 χρόνια, όπως αναφέρεται στο zogaris.blogspot.com.

Ο ποταμός Πηνειός (Υγρότοπος με Κωδικό 140116000, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων), αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με την αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016, από το Δήμο Λαρισαίων γίνεται γνωστό ότι στις όχθες και τα πρανή του αναπτύσσεται υδρόβια βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από φυτοκοινωνίες ελοφύτων (καλαμιώνες) με κυριαρχία του Phragmites australis (αγριοκάλαμο). Ενδιαφέρουσα είναι η πλούσια βλάστηση από λεύκες (Populus spp.), πλατάνια (Platanus orientalis), ιτιές (Salix spp.), βάτα (Rubus spp.), αγριοτριανταφυλλιές (Rosa canina), σπάρτα (Spartium junceum) και αναρριχώμενα φυτά (κισσούς κ.λ.π.).

Στα παραποτάμια δάση του Πηνειού διατηρείται μία αξιόλογη πανίδα (σαΐνια – Accipiter brevipes και μαυροπελαργοί – Ciconia nigra). Άλλο αξιόλογο σπάνιο είδος πανίδας του οικοσυστήματος αυτού είναι η βίδρα (Lutra lutra), της οποίας οι τελευταίοι πληθυσμοί επιβιώνουν ακόμα στα καθαρότερα τμήματα. Εκτός από χώρο φωλιάσματος και διαβίωσης για πολλά είδη πανίδας, οι στενές αυτές λωρίδες βλάστησης αποτελούν και διαδρόμους επικοινωνίας και εποικισμού (corridors).

Πηγή: in.gr

Πηνειός: Έκρυβε εκπλήξεις – Τι βρέθηκε όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού Πηνειός:  Έκρυβε εκπλήξεις – Τι βρέθηκε όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.