Σαν σήμερα 22 Μαρτίου

238 Ο Γορδιανός Α και ο γιος του Γορδιανός Β χρίζονται Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

1540 Πεθαίνει ο Χανς Κολχάζε, Γερμανός ζωέμπορος και επαναστάτης, ήρωας της νουβέλας του Χάινριχ φον Κλάιστ «Μίχαελ Κόλχαας». (Γεν. 1500)

1599 Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος σερ Άντονι βαν Ντάικ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους δημιουργούς πορτραίτων του 17ου αιώνα, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών για τον άψογο συνδυασμό των χρωμάτων στους πίνακες του.

1621 Οι Άγγλοι Προσκυνητές της αποικίας του Πλίμουθ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με τους ντόπιους Ινδιάνους Γουαμπανόαγκ της Μασαχουσέτης.

1622 Οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα μένει στην ιστορία ως το "Μακελειό της Τζέιμστάουν".

1638 Η Αν Χάτσινσον εξορίζεται από την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης στο Ρόουντ Άϊλαντ εξαιτίας των πεποιθήσεων. Η Χάτσινσον υποστήριζε, ότι αν η ψυχή του ανθρώπου έχει όντως προκαθορισμένη πορεία μετά θάνατον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια της επίγειας ζωής.

1687 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μπαπτίστ Λούλι, που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωή του, δουλεύοντας στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ.

1765 Για να αυξήσει το εισόδημα από τις αμερικανικές αποικίες, το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει "το νομοσχέδιο των γραμματοσήμων", επιβάλλοντας έναν άμεσο φόρο στα αποικιακά νομικά και εμπορικά έγγραφα.

1797 Γεννιέται ο Βίλχεμ Α, βασιλιάς της Πρωσίας και Γερμανός Αυτοκράτορας.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε Ελληνικό κλοιό.

1821 Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1832 Πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο "Φάουστ" και η "Θεωρία των Χρωμάτων.

1839 Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι αυτό που αναφέρει η εφημερίδα της εποχής Boston Morning Post, η οποία γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct).

1842 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται " Το Κόκκινο και το Μαύρο" και "Το μοναστήρι της Πάρμας".

1846 Γεννιέται ο Άγγλος καλλιτέχνης και εικονογράφος Ράντολφ Κάλκοτ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

1875 Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το ξενοδοχείο Βυζάντιον στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε βουλευτές του πρωθυπουργού Δημήτριου Βούλγαρη, τους περίφημους Στηλίτες, και σε πολίτες που τους αποδοκιμάζουν γιατί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Μεταξύ των πολιτών είναι και ο Ρόκος Χοϊδάς, που έρχεται σε συμπλοκή με το βουλευτή Στάικο, με τον οποίο τελικά μονομαχεί και τραυματίζεται.

1887 Γεννιέται ένας από τους τέσσερις αδελφούς Μαρξ, ο Τσίκο.

1888 Αποφασίζεται με πρόταση του William McGregor, προέδρου της Άστον Βίλλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας.

1893 Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.

1894 Παίζεται ο πρώτος αγώνας χόκεϊ για το Stanley Cup. Οι Montreal Amateur Athletic Association κερδίζουν τους Ottawa Capitals με 3-1

1895 Πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού.

1901 Η Ιαπωνία δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει επέμβαση της Ρωσίας στην Κορέα.

1903 Έκρηξη ηφαιστείου ερειπώνει περιοχή στην Κολομβία.

1908 Γεννιέται ο Γαλλοκαναδός συγγραφέας μυθιστορημάτων Γουέστερν Λουί Λαμούρ.

1913 Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικό Ζέπελιν βομβαρδίζει το Παρίσι.

1915 Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικό Ζέπελιν βομβαρδίζει το Παρίσι.

1922 Η Άγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου.

1923 Γεννιέται ο διάσημος Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσό, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική στην αναβίωση της τέχνης της παντομίμας.

1930 Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.

1931 Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της Ελληνικής Βουλής.

1932 Οι Ινδοί Μουσουλμάνοι διακόπτουν σχέσεις με τη Βρετανία.

1935 Σε δίκη στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως αποδεικτικό στοιχείο το τεστ αίματος.

1939 Στα πλαίσια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία αποσπά την περιοχή Μέμελ από τη Λιθουανία.

1941 Ξεκινά η ηλεκτροδότηση της Ουάσινγκτον από το υδροηλεκτρικό φράγμα Γκραντ Κούλι Νταμ.

1943 Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Τζορτζ Μπένσον, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από τα 19 του χρόνια. Το γνωστότερο τραγούδι του είναι το "This Masquerade" από το εμπορικότερο άλμπουμ του "Breezin".

1945 Ιδρύεται στο Κάιρο της Αιγύπτου η Αραβική Ένωση.

1948 Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης μιούζικαλ, Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ συνέθεσε μεταξύ άλλων τη μουσική για τα μιούζικαλ "Cats", "Το Φάντασμα της Όπερας" και το "Jesus Christ Super Star".

1949 Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Φανί Αρντάν, η οποία έγινε παγκόσμια γνωστή το 1980, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Φρανσουά Τριφό, "Η γυναίκα της διπλανής πόρτας", στο πλάι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μάλιστα, για την ερμηνεία της στην ταινία κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο Σεζάρ.

1950 Γεννιέται ο μουσικός Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

1950 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση.

1954 Η ΕΣΣΔ και τα κράτη του ανατολικού μπλοκ συμφωνούν να ενοποιήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους ενόψει του επανεξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας.

1956 Γεννιέται η Σουηδή ηθοποιός, Λένα Όλιν, η οποία έγινε ευρέως γνωστή το 1988, πρωταγωνιστώντας στην αμερικανική παραγωγή "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" και βραβεύτηκε με Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, "Enemies: A Love Story".

1958 Ο Φεϊζάλ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1959 Στην Κούβα, ο Κάστρο αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον ψυχρό πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1960 Οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ.

1961 Βαριές ποινές επιβάλλει η βρετανική Δικαιοσύνη στους σοβιετικούς κατασκόπους, η δράση των οποίων αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο.

1963 Στη Βρετανία ξεσπά το «σκάνδαλο Προφιούμο». Ο υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την επαγγελματία του είδους Κριστίν Κέλερ, η οποία διατηρούσε παράλληλο δεσμό με σοβιετικό διπλωμάτη στο Λονδίνο.

1963 Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ "Please Please Me", το οποίο σύντομα φτάνει στην πρώτη θέση των charts.

1967 Γεννιέται ο κορυφαίος Ιταλός μοτοσικλετιστής, Μάριο Τσιπολίνι.

1972 Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τη τροποποίηση των ίσων δικαιωμάτων των δυο φύλων και την αποστέλλει στις Πολιτείες για επικύρωση. Ωστόσο, η τροποποίηση δε θα λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ενταχθεί στο αμερικανικό Σύνταγμα.

1973 Αυτοκτονεί στο κελί του ο Οδυσσέας Αγγελής αντιπρόεδρος στην πρώτη κυβέρνηση της Χούντας.

1975 Μια φωτά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπράουνς Φέρι στο Ντεκατούρ της Αλαμπάμα, θερμαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα τα ύδατα της περιοχής.

1975 Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1976 Γεννιέται η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν.

1978 Ο Καρλ Βαλέντα, ιδρυτής των περίφημων για τα παράτολμα ακροβατικά τους, τσίρκο, Γκρέϊτ Βαλέντας, πεθαίνει από πτώση κατά τη διάρκεια ακροβασίας μεταξύ δυο ξενοδοχείων στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

1979 Ισραήλ και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης του Μεσανατολικού.

1980 Εξαρθρώνεται στην Ελλάδα δίκτυο λαθρεμπορίας χρυσού.

1980 Το τραγούδι «Another Brick In The Wall» από το ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd σκαρφαλώνει στην κορυφή του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1983 Με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση "Αντιτρομοκρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας "Βραδινή" Τζόρτζη Αθανασιάδη.

1984 Οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου McMartin στην Παραλία του Μανχάταν στην Καλιφόρνια, κατηγορούνται ότι, χρησιμοποιούσαν τους μαθητές σε σατανιστικές τελετές. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν καθώς κρίθηκαν εντελώς αβάσιμες.

1985 Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών από ανακοπή καρδιάς ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου.

1986 Η Ντέμπι Τόμας γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

1989 Παραιτείται από την προεδρία της ΕΓΕ και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ η εν διαστάσει σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα.

1991 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,29%, φθάνοντας τα 10.256.464 άτομα.

1992 Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές της χώρας, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους.

1993 Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΟΚ, οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής μεταξύ των Ευρωπαίων ανδρών, ενώ μεταξύ των γυναικών, περισσότερα χρόνια ζουν οι Γαλλίδες.

1994 Πεθαίνει ο Αμερικανός καρτουνίστας και δημιουργός του "Γούντι του Τρυποκάρυδου" Γουόλτερ Λαντζ.

1995 Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διατάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον "Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997".

1996 Ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι, το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.

1997 Η Τάρα Λιπίνσκι (σε ηλικία 14 ετών και 10 μηνών) γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ στη Λοζάννη

1997 Ο κομήτης Χέιλ-Μπομπ κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη

2000 Πεθαίνει στο Τορίνο σε ηλικία 79 ετών ο παλαιός διεθνής άσος της Γιουβέντους Κάρλο Παρόλα.

2004 Νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την "εξωδικαστική δολοφονία" του Γιασίν, λέγοντας, πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, αλλά κλιμακώνουν τη βία

2006 Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ δηλώνει πως προχωρά σε μόνιμη παύση πυρός.

2008 Πεθαίνει ο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, Κουβανός μουσικός, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο. (Γεν. 14/9/1918)

2009 Πεθαίνει από καρκίνο η Τζέιν Γκούντι. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο αγγλικό Big Brother ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη με την επάρατο νόσο

2012 Στη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του Καναδά πάνω από 200.000 άνθρωποι ενώνουν τις φωνές του κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση.

2012 Συλλαμβάνεται μετά από επτά χρόνια κυνηγητού ο δολοφόνος Μάλκομ Νέιντεν, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αυστραλία

Σαν σήμερα 22 Μαρτίου Σαν σήμερα 22 Μαρτίου Reviewed by Αναστάσιος on Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.