Σαν σήμερα 20 Μαρτίου

Στις 20 Μαρτίου 1834 οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη για «εσχάτη προδοσία». Την ίδια ημέρα, το 1969, ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, και περνάνε το μήνα του μέλιτος - διαμαρτυρόμενοι - στο κρεβάτι.

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου.

235 - Ο Μαξιμίνος Θραξ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας. Είναι ο πρώτος ξένος που ανεβαίνει στο ρωμαϊκό θρόνο.

1815 - Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, ακολουθούμενος από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές ξεκινώντας την δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του.

1834 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 Οι πρώτες εκλογές του Δήμου Αθηναίων: Οι πρώτες κάλπες στην Αθήνα για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων στήθηκαν από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου του 1835. Τότε η πόλη αριθμούσε λίγα σπίτια -τα περισσότερα κατεστραμμένα- σε έκταση 90 εκταρίων γύρω από την Ακρόπολη, και ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τους 14.000 κατοίκους.

Ο δήμαρχος δεν εκλεγόταν απευθείας από το λαό. Οι ψηφοφόροι εξέλεγαν το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πρότεινε τρεις υποψήφιους δημάρχους. Η τελική επιλογή γινόταν από την κυβέρνηση.

Πρώτος δήμαρχος Αθηναίων εκλέχτηκε ο Ανάργυρος Πετράκης. Αντίπαλός του ήταν ο Δημήτριος Καλλιφρονάς. Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο βλέπουμε ιστορικά ονόματα, όπως του Μακρυγιάννη, του Γεννάδιου, του Σκουζέ, του Γέροντα, του Μπενιζέλου και του Παλαιολόγου.

1848 - Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας παραιτείται υπέρ του γιου του Μαξιμιλιανού.

1852 - Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» της Χάριετ Μπήτσερ Στόου.

1916: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1921 - Ο Ιταλός οδηγός αυτοκινήτων ταχύτητας Τάτσιο Νουβολάρι κερδίζει στην Βερόνα τον πρώτο του αγώνα.

1969 - Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.

1973 - Αθήνα - Δικτατορία: Νέα κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές, είχε προηγηθεί η διήμερη στις 21-22 Φεβρουαρίου. Στη κατάληψη αυτή ύστερα από αίτηση της Συγκλήτου ακολούθησε επέμβαση της Αστυνομίας με τραυματίες και περισσότερες από 100 συλλήψεις.

1986: Ο Ζακ Σιράκ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1987: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του ΑΖΤ, του πρώτου φάρμακου κατά του AIDS

2003 - 4:35 πμ (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ ως συνέπεια των Επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2007 - Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου Σαν σήμερα 20 Μαρτίου Reviewed by Αναστάσιος on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.