Σαν σήμερα 24 Μαρτίου

Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου του 1933, στη Γερμανία, το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.

1832: Στο Οχάιο μια ομάδα ανθρώπων δέρνει και ρίχνει πίσσα και πούπουλα στον ηγέτη των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ.

1874: Γεννήθηκε ο θρυλικός ούγγρος μάγος, Χάρι Χουντίνι.

1878: Βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα «Ευρυδίκη», και πνίγονται 300 άνθρωποι.

1882: Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

1905: Πέθανε ο γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Ιούλιος Βερν

1921: Στο Μόντε Κάρλο διοργανώνεται Ολυμπιάδα γυναικών, σε διαμαρτυρία για την εμμονή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μη δέχεται γυναίκες αθλήτριες.

1933: Στη Γερμανία, το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.

1935: Εκτελούνται δια τουφεκισμού οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1940: Καταγράφεται αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα» σκεπάζουν την πόλη.

1944: Ένα δραματτικό περιστατικό δίνει έμπνευση για την ταινία «Η μεγάλη απόδραση»: 76 κρατούμενοι δραπετεύουν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μόλις τρεις από αυτούς καταφέρνουν να φθάσουν στην ουδέτερη Ελβετία, ενώ οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται. Οι 50 από αυτούς παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας

1958: Ο «βασιλιάς του ροκ εν ρολ», Ελβις Πρίσλεϊ, ντύνεται στα χακί για την εκπλήρωση της διετούς στρατιωτικής του θητείας.

1961: Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός.

1973: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Pink Floyd «Dark Side of the Moon».

1976: Ανατρέπεται στην Αργεντινή με στρατιωτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση της Ιζαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν.

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό να αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσοβο. Είναι η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους στα 50 χρόνια της ιστορίας της. Οι επιχειρήσεις λήγουν στις 10 Ιουνίου, με την έναρξη της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο και την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στην επαρχία.

2003: Τα κράτη- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Σαν σήμερα 24 Μαρτίου Σαν σήμερα 24 Μαρτίου Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.