Το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821 (Η μηχανή του χρόνου)

Εναλλακτικός τίτλος: Η Πατρίς αγνωμονούσα

O Χρίστος Βασιλόπουλος και η «Μηχανή του Χρόνου» θα μας μεταφέρουν την ιστορία των «ξεχασμένων» αγωνιστών του ʼ21, που έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα…

Ο Νικηταράς, ο μεγάλος και ανιδιοτελής αγωνιστής, γνωστός ως «Τουρκοφάγος», που πρωτοστάτησε στη μάχη στα Δερβενάκια, όπου και έσπασε 3 σπαθιά με την ορμητικότητά του, τα χρόνια του Όθωνα κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Αίγινα. Στη φυλακή βασανίστηκε άγρια και έχασε το φως του. Όταν αφέθηκε πια ελεύθερος, η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά. Πέθανε πάμπτωχος και λησμονημένος, έχοντας αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζητιανεύει για να βγάλει τα προς το ζην.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο γενναίος πολεμιστής που λόγω της έντονης προσωπικότητάς του ήρθε σε σύγκρουση με σημαντικούς πολιτικούς της εποχής, γεγονός που οδήγησε σε συνεχείς προσπάθειες για την εξόντωσή του. Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό, φυλακίστηκε και τελικώς δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο. Οι δολοφόνοι του πέταξαν το σώμα του από την Ακρόπολη και εμφάνισαν την υπόθεση ως απόπειρα δραπέτευσης.

Η Μπουμπουλίνα, η μεγάλη καπετάνισσα, έδωσε την περιουσία της για τον αγώνα, και θρήνησε ένα γιο στην επανάσταση. Θύμα και αυτή του εμφυλίου πολέμου αποσύρθηκε στις Σπέτσες, όπου έπεσε θύμα δολοφονίας από την οικογένεια της γυναίκας που ερωτεύτηκε ο γιός της. Η ελληνική πολιτεία έκλεισε την υπόθεση και δεν αναζήτησε τους δράστες.

Τέλος, η ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους, της ευγενικής και ρομαντικής ηρωίδας του αγώνα, που έδωσε τα πάντα για την επανάσταση και βίωσε ένα θυελλώδη έρωτα με τον Δημήτριο Υψηλάντη στα πεδία των μαχών, ο οποίος όμως έληξε άδοξα βυθίζοντας την ίδια στην κατάθλιψη. Η μεγάλη ηρωίδα αναγκάστηκε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της πάμπτωχη, ξεχασμένη και παραγκωνισμένη από την ίδια της την οικογένεια.

***Προσοχή: Στο πρώτο μέρος της εκπομπής Ο ιστορικός και συγγραφέας Γεώργιος Πραχαλιάς, αποκάλεσε … «προδότη» τον Σερραίο αρχιστράτηγο των μακεδονικών δυνάμεων κατά την επανάσταση του 1821, Εμμανουήλ Παπά, υποστηρίζοντας πως «κάρφωσε» τον ήρωα Νικηταρά στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί το 1835. (08.09'' στο 1ο video)

O αβάσιμος ισχυρισμός του συγκεκριμένου ιστορικού, αφού ο Εμμανουήλ Παπας πέθανε το 1821, 14 χρόνια πριν απο τη σύλληψη του Νικηταρά, προκάλεσε την αντίδραση του Δ.Σ Εμμανουήλ Παπά, που αποφάσισε να στείλει σχετική διαμαρτυρία στη ΝΕΤ, αλλά και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Εμμανουήλ Παπάς», που εδρεύει στην Αθήνα, που απέστειλε σχετική επιστολή προς τον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο, ζητώντας να υπάρξει επανόρθωση σε επόμενη εκπομπή

.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει :

Κύριε Βασιλόπουλε,

Στις 25.03.2011 ημέρα Παρασκευή, στην εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», η οποία επαναλήφθηκε στις 26.03.2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 14,00 μ.μ. από το Τηλεοπτικό Κανάλι της ΝΕΤ και με τίτλο «Η ΠΑΤΡΙΣ ΑΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ», ασχολήθηκε μεταξύ των άλλων μορφών της Επανάστασης του 1821 και με τον Εθνικό Ήρωα ΝΙΚΗΤΑΡΑ.

Κατά τη διάρκεια της έκφρασης των απόψεων των προσκεκλημένων σας για τα κατορθώματα του Νικηταρά και τις αδικίες που έγιναν σε βάρος του, ο Δημοσιογράφος-Ιστορικός Συγγραφέας κ. Γεώργιος Πραχαλιάς είπε, ότι ο Ρενιέρης μαζί με τον Παπά και επανέλαβε, τον Εμμανουήλ Παπά, πρόδωσαν τον Νικηταρά στους Βαβαρούς με αποτέλεσμα να φυλακισθεί το 1835.

Ρωτάμε εσάς και τον προσκεκλημένο σας κ.Πραχαλιά (Ιστορικό), αναφερόταν στον Εμμανουήλ Παπά, τον Αντιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το έτος 1814 ή σε κάποιον άλλο που έφερε το όνομα αυτό;

Αν πράγματι αναφερόταν στον, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ τον Εθνεγέρτη της Επανάστασης των Μακεδόνων στη Χαλκιδική, διέπραξε βαρύτατο ιστορικό ατόπημα, αφού ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων, μετά από εξάμηνο, αδυσώπητο αγώνα στη Χαλκιδική με τα αναρίθμητα στίφη των Τούρκων και την ατυχή έκβαση του αγώνα, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή, στις 5 Δεκεμβρίου 1821 πάνω στο πλοίο που τον μετέφερε από τη Χαλκιδική στην ‘Υδρα, στην αγκαλιά του γιου του Γιαννάκη.

Για το ιστορικό αυτό ατόπημα, η Εταιρεία μας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, μεταφέροντας και την δυσαρέσκεια και των άλλων, ομωνύμων και μη, Πολιτιστικών Συλλόγων της Μακεδονίας, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας.

Η προσπάθειά σας για να παρουσιάσετε τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821, που αποφασιστικά συνέβαλαν, για να μας χαρίσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είναι αξιόλογη και για λόγους αποκατάστασης της Ιστορικής Αλήθειας, είμαστε βέβαιοι ότι στη συνέχεια των εκπομπών σας, θα επανορθώσετε αυτή τη φοβερή, για τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, κατηγορία του ‘’προδότη’’, που αναφέρθηκε στην εκπομπή σας, από τον ως άνω Ιστορικό κ. Γεώργιο Πραχαλιά.

Σας στέλνουμε ένα σύντομο ιστορικό της Ζωής και της Δράσης του Εμμανουήλ Παπά και είμαστε σε θέση να σας παράσχουμε όλα τα στοιχεία που τυχόν θα χρειαστείτε για την ενημέρωσή σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, θα υπάρξει ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων από την πλευρά σας, ως παρουσιαστή αντικειμενικού και αμερόληπτου δημοσιογράφου.

Το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821 (Η μηχανή του χρόνου) Το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821 (Η μηχανή του χρόνου) Reviewed by Αναστάσιος on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.