Άγαλμα του Αναξαγόρα ή Τούρκου ποιητή; Και τα δύο σε ένα, διάλεξε τουρκικός δήμος...

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στα Ούρλα της Σμύρνης άγαλμα του Αναξαγόρα που έχει ανεγερθεί πρόσφατα στην περιοχή: Το άγαλμα του Έλληνα φιλόσοφου θυμίζει στο πρόσωπο πολύ περισσότερο τις απεικονίσεις του... ποιητή Γιουνούς Εμρέ (1238-1320), και έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων ως προς το αποτέλεσμα και το ποσό πιστά αποδίδει τον φιλόσοφο.

Την ιδέα για την ανέγερση του αγάλματος είχε ο Μαχμούτ Τόλον ο οποίος φαίνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και υποστηρίζει πως σκόπιμα επελέγη ένα πρόσωπο «πιο οικείο» προς τους κατοίκους της περιοχής.

Οι γλύπτες όμως Ισμαΐλ Τασοκού και Φερίτ Φουρουντσού τονίζουν πως το σώμα και η ενδυμασία του αγάλματος θυμίζουν τον Αναξαγόρα, ενώ το κεφάλι τον Γιουνούς Εμρέ. Αυτό παρατηρούν και οι κάτοικοι της πόλης.

Ο Ισμαΐλ Τασοκού, που κατάγεται από την περιοχή, δηλώνει ότι η πρόταση του Μαχμούτ Τόλον έγινε αποδεκτή και του έφτιαξαν κάποιες μινιατούρες σαν προσχέδια που μάλιστα έτυχαν αποδοχής.

Στην πορεία, συνεχίζει, «ο ίδιος ο Τόλον πρότεινε την αντικατάσταση της κεφαλής κάτι που δεν δεχθήκαμε. Είπαμε ότι θα έπρεπε να το άγαλμα να είναι ή ο Αναξαγόρας ή ο Γιουνούς Εμρέ». «Το αποτέλεσμα είναι λες και μπόλιασαν το καρπούζι με πεπόνι» λέει χαρακτηριστικά.

Ο επίσης ντόπιος γλύπτης Φερίτ Φουρουντσού λέει ότι «το άγαλμα έτσι όπως είναι δεν αρμόζει στην πόλη. Σκοπός ήταν να γίνει ένα άγαλμα του Αναξαγόρα αλλά αυτό απέχει από αυτό. Έχει και τεχνικά προβλήματα. Το σαρίκι στο κεφάλι δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Αν θέλουμε άγαλμα του Αναξαγόρα πρέπει να του μοιάζει».

Πηγή: Το Βήμα

Άγαλμα του Αναξαγόρα ή Τούρκου ποιητή; Και τα δύο σε ένα, διάλεξε τουρκικός δήμος... Άγαλμα του Αναξαγόρα ή Τούρκου ποιητή; Και τα δύο σε ένα, διάλεξε τουρκικός δήμος... Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουλίου 09, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.