Ανοίγει στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Μιέζας

Το ιστορικής σημασίας Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας εγκαινιάζεται μετά τη συντήρηση και αποκατάσταση του την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον δήμο Νάουσας.

Ειδικότερα, στις 9 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς -η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η Γλυκερία Μπασδέκη- θα παρουσιάσουν στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.

Η ιστορία της Μίεζας

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού, που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας. Η γεωγραφική της θέση είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά της Μακεδονικής ελίτ.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μια μακραίωνη ιστορία κατοίκησης που ξεκινά από τη 2η χιλιετία π.Χ. και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Οι ανασκαφές συμπληρώνουν προοδευτικά την εικόνα μιας αγροτικής κοινότητας που μετασχηματίζεται σε αστικό κέντρο, για να εξελιχθεί στην ακμάζουσα και πλούσια πόλη των ελληνιστικών χρόνων. Τα πιο εύγλωττα στοιχεία προέρχονται από τα νεκροταφεία και τα ταφικά μνημεία της περιοχής, η οποία μας διέσωσε το δεύτερο σημαντικότερο σύνολο μακεδονικών τάφων μετά τη Βεργίνα.

Έξω από την περίμετρο της αρχαίας πόλης, στο σημερινό αγροτικό δρόμο που οδηγεί από τον Κοπανό στη Νάουσα, βρίσκεται η ειδυλλιακή τοποθεσία στη θέση Ισβόρια. Το καταπράσινο τοπίο με τα άφθονα νερά και τις φυσικές σπηλιές στα βράχια συνθέτει ένα διονυσιακό σκηνικό που εύλογα αποτέλεσε τόπο λατρείας των Νυμφών κατά την αρχαιότητα. Τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη μιας ιωνικής στοάς, που λαξεύτηκε στο βράχο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., συνδέθηκαν με τις γραπτές μαρτυρίες και οδήγησαν στην αναγνώριση ενός εξαιρετικά σημαντικού χώρου: της σχολής δηλαδή όπου ο νεαρός Αλέξανδρος μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη.

«Για τα «εγκαίνια» αυτού του γεμάτου ιστορικές μνήμες και πανανθρώπινους συμβολισμούς αρχαίου θεάτρου θα ανέβει η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που ο Ευριπίδης έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του που τα πέρασε στην Μακεδονία, ζώντας ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών» αναφέρουν οι συντελεστές.

Σημειώνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

thetoc.gr

Ανοίγει στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Μιέζας Ανοίγει στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Μιέζας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.