Σπουδαίο δείγμα αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής στην Κροατία

Αποξυόμενος

Ο χάλκινος Αποξυόμενος, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής κι ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κροατίας, εκτίθεται σε Μουσείο του νησιού Μάλι Λόσινι στην Κροατία

Το άγαλμα παριστάνει έναν Έλληνα αθλητή στο τέλος ενός αγώνα να καθαρίζεται με τη στλεγγίδα, ένα εργαλείο που χρησίμευε στο να απομακρύνουν οι αθλητές ότι είχε συγκεντρωθεί πάνω από το λάδι με το οποίο είχαν αλειφθεί.

Αποξυόμενος

Ο Αποξυόμενος βρέθηκε έπειτα από 2.000 χρόνια στον βυθό της θάλασσας κοντά στην περιοχή Λόσινι, το 1999. Ο Βέλγος τουρίστας Ρενέ Βουτέρς ανακάλυψε το γλυπτό του νεαρού αθλητή, ύψους 1,90 μ., ανάμεσα σε βράχια, σε βάθος 45 μ. και το δήλωσε στις Αρχές. Ύστερα ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, που συντόνισε επιχείρηση ανέλκυσης του αγάλματος στην επιφάνεια.

O χάλκινος Αποξυόμενος είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο (4ος αι. π.Χ.) του Λυσίππου από οποιοδήποτε αντίγραφο του περίφημου πρωτοτύπου έχει σωθεί.

Αποξυόμενος

Αντίγραφά του φιλοξενούνται σε διεθνή Μουσεία και στολίζουν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους ανά τον κόσμο.

Σπουδαίο δείγμα αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής στην Κροατία Σπουδαίο δείγμα αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής στην Κροατία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.