Έτσι είναι σήμερα το πεδίο μάχης του Μαραθώνα | Βίντεο

Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μάχες της αρχαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, με την νίκη των Ελλήνων να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την Περσική Αυτοκρατορία.

«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν» έγραφε το επίγραμμα στον τύμβο που έστησαν οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα, μετά τη νίκη τους εκεί το 490 πΧ επί της περσικής δύναμης εισβολής.

Αν και δεν έφτασε τα επίπεδα και τα μεγέθη της εισβολής του Ξέρξη, περίπου μια δεκαετία αργότερα, η πρώτη εκείνη περσική εκστρατεία (που είχε μάλλον χαρακτήρα «τιμωρίας»/ αντιποίνων, και αποτελούσε μια περσική «δοκιμή» όσον αφορά στη δυνατότητα των ελληνικών πόλεων κρατών να αμυνθούν) εναντίον των Αθηναίων και των Ερετριέων για τη βοήθεια που παρείχαν στην Ιωνική Επανάσταση, η Μάχη του Μαραθώνα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορία, καθώς σήμανε την έναρξη μιας σύγκρουσης που θα καθόριζε την πορεία του αρχαίου κόσμου.

Για τη Μάχη του Μαραθώνα, την τακτική που ακολούθησε ο Μιλτιάδης, τη σημασία της, τους λόγους της στάσης της Σπάρτης, τη μυστηριώδη φιγούρα του ήρωα Εχετλαίου (ή Έχετλου) που λέγεται πως βοήθησε τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς στη μάχη και γενικότερα όσα συνδέονται με την ιστορική εκείνη αναμέτρηση έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς είναι σήμερα το τρόπαιο (αντίγραφο αυτού που είχαν αναρτήσει οι Αθηναίοι τότε) και το πεδίο της μάχης- κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα από την οθόνη σας, χάρη σε ένα νέο βίντεο- παραγωγή του Haanity.

Έτσι είναι σήμερα το πεδίο μάχης του Μαραθώνα | Βίντεο Έτσι είναι σήμερα το πεδίο μάχης του Μαραθώνα | Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.