Μεγάλης σημασίας εύρημα της αρχαιότητας βρέθηκε στη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά!
Συγκεκριμένα στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά βρέθηκε ένα χειρόγραφο του VI αιώνα μ.Χ., το οποίο περιέχει συνταγές του «πατέρας της ιατρικής», του αρχαίου Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη.
Το χειρόγραφο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στη βιβλιοθήκη. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε δημοσίως από τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El-Ehnen. Το χειρόγραφο περιέχει επίσης τρεις άλλες ιατρικές συνταγές και γράφτηκε από έναν ανώνυμο γραφέα. Μια εξ αυτών περιέχει σχέδια βοτάνων.
Εκδήλωση για το Χειρόγραφο με συνταγές του Ιπποκράτη που βρέθηκε στην Α.Αικατερίνη Σινά
Για την αποκάλυψη των παλίμψηστων χειρογράφων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ ειδική εκδήλωση.
Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά συνόδευσαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση πολλά Μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης: καταρχήν ο οικοδεσπότης, ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ανάνι, στο χώρο του υπουργείου του, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση και όπου μάλιστα μίλησε και χαιρέτησε όλους τους προσκεκλημένους, εξυμνώντας το επιστημονικό έργο της Ιεράς Μονής του Σινά.
Παραβρέθηκαν, επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Χέλμι Νάμνα, ο υπουργός Τουρισμού Γέχια Ρασίντ, ο υπουργός Επικοινωνιών Γιάσερ Ελ Κόντι και η υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κα Μέρβατ Τάχα.
Σημαντική και η ελληνική εκπροσώπηση, καθώς εκτός από τον υπουργό Νίκο Παππά, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριος Κρέτσος, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλειος Μαγκλάρας και ο ειδικός γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής.
Ξεχωριστή βεβαίως και η παρουσία του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Χάλιντ Φούντα, του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, της Κυπρίας προξένου Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου, καθώς και του δημάρχου της Αγίας Αικατερίνης, του Σαΐντ Άμπντελ Σάντεκ, της πόλης όπου φιλοξενεί το μοναδικό αυτό Φάρο της ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύει τα νάματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης και το οποίο – πολύ περισσότερο παλαιότερα, αλλά αυτό ισχύει και σήμερα – προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Επίσης, σημαντική για την καταξίωση που απολαμβάνει το ελληνορθόδοξο μοναστήρι ήταν η παρουσία εκπροσώπησης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Κοπτικής Εκκλησίας, του Μουσουλμανικού Κέντρου του Ελ Άζχαρ, αλλά και της Ιουδαϊκής Κοινότητας καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Για τη σημασία της όλης ανακάλυψης των παλίμψηστων χειρογράφων, που για πρώτη φορά χθες παρουσίασε επίσημα η Ιερά Μονή Σινά, μίλησε ο ίδιος ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ανάνι, συγκαταλέγοντας μάλιστα το γεγονός αυτό στο σύνολο των επιστημονικών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έχει καταγράψει η Αίγυπτος τη χρονιά που μάς πέρασε, στο Κάιρο, στο Λούξορ, στη Μίνια, και τώρα έρχεται και η Ιερά Μονή Σινά, όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά Σεβασμιώτατος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός δεν έκρυψε τη μεγάλη του συγκίνηση για τη συμμετοχή όλων των παρεβρισκομένων, που κατέκλυσαν τη μεγάλη Αίθουσα του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Και όπως τόνισε, η μεγάλη σημασία της αποκάλυψης αυτών των χειρογράφων που αποκαλύπτουν τη γραφή που είχαν πριν σβηστούν για να ξαναγραφούν, είναι ότι αποκαλύπτουν κείμενα που ήταν τελείως άγνωστα μέχρι σήμερα, φυσικά με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας.
Ενώ, κατά την ομιλία του, ο ιερομόναχος π. Ιουστίνος Σιναΐτης μίλησε για τη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού που διαθέτει από τα πιο σημαντικά χειρόγραφα σε όλο τον κόσμο, που χρονολογούνται μάλιστα από τον 4ο αιώνα μ.Χ., γραμμένα σε έντεκα (11) γλώσσες, και κυρίως στα ελληνικά, τα αραβικά, τα συριακά, τα γεωργιανά και τα σλαβονικά, τονίζοντας ότι όλη αυτή η επιστημονική προσπάθεια για τα παλίμψηστα χειρόγραφα κρατάει πάνω από εξήντα χρόνια, αλλά έχει ενταθεί κυρίως τα είκοσι τελευταία χρόνια, μέχρι να φτάσει στα σημερινά εκπληκτικά αποτελέσματα.
Ο καθηγητής Αγαμέμνων Τσελίγκας τόνισε ότι όχι μόνον ο Ελληνικός αλλά και ο παγκόσμιος πολιτισμός ωφείλει ένα τεράστιο χρέος στην Αιγυπτιακή γη, ενώ παράλληλα οι αρμόδιοι της Ιεράς Μονής ευχαρίστησαν τον Δαμιανό Κασοτάκη και τον Μάικλ Φελπς για τη συμβολή τους στην όλη επιστημονική εργασία.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες και από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, ενώ όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν εκτεταμένα το γεγονός αυτό που αναδεικνύει τη σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Σινά.
Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά
Δεν υπάρχουν σχόλια: