Πρόκειται για τον «Άτλαντα Κλένκε» (Klencke Atlas), που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1660 και μόλις το 2017 ψηφιοποιήθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκεται.
Οι διαστάσεις τους άτλαντα είναι εντυπωσιακές. Έχει ύψος 1,75 μέτρα και πλάτος 1,9 μέτρα, όταν είναι ανοιχτός. Μάλιστα, είναι τόσο βαρύς που χρειάζονται έξι άτομα για να τον μεταφέρουν.
Για πάνω από τρεις αιώνες ο άτλας ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο, αλλά το 2012 τον ξεπέρασε, κατά 30 εκατοστά, η γιγαντιαία έκδοση του αυστραλιανού εκδότη Γκόρτον Τσιρς (Cheers), που έχει τον τίτλο Earth Platinum.
Η συλλογή από τους χάρτες πήρε το όνομα του Γιαχάνες Κλένκε (1620-1672), ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας Ολλανδών εμπόρων ζάχαρης, που παρέδωσαν τον άτλαντα στον βασιλιά Κάρολο Β, ελπίζοντας για ευνοϊκές συμφωνίες με τη Βρετανία.
«Ο Klencke Atlas είναι σημαντικός τόσο από μόνος του, όσο και από τα συστατικά μέρη του», υπογραμμίζει ο Τομ Χάρπερ (Tom Harper), επικεφαλής επιμελητής των αρχαιολογικών χαρτών στη Βρετανική Βιβλιοθήκη σε ένα άρθρο σχετικά με τον άτλαντα.
»Ως αντικείμενο, η κλίμακα και η αντίληψή του υπενθύμισαν αναγεννησιακές ιδέες σχετικά με τη συμβολική δύναμη ενός βιβλίου που περιείχε τη γνώση ολόκληρου του κόσμου. Θα είχε παράσχει στον Καρόλο πνευματική εξουσία, αρχή που επιβάλλει η εκφοβιστική του παρουσία και σήμερα».
Ο Klencke Atlas βρίσκεται σε δημόσια θέα από το 2010 μετά από σημαντική αποκατάσταση του, ενώ ψηφιοποιήθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη τον Απρίλιο του 2017.
Χρειάστηκαν αρκετά χέρια για να τον μεταφέρουν και να τοποθετήσουν σε ένα τεράστιο στήριγμα για ληφθούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και η ψηφιοποίηση χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να καταγράψει κάθε έναν από τους συμπεριλαμβανόμενους χάρτες.
«Ψηφιοποιήσαμε τον άτλαντα για να αυξήσουμε την πρόσβαση στους 41 χάρτες που περιέχονται σ ‘αυτόν, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι», δήλωσε ο Harper.
Οι χάρτες προορίζονταν για να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στον τοίχο. Καλύπτουν τις ηπείρους και τα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη με όλες τις γεωγραφικές γνώσεις της εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια: