Αποσυμβολισμός του μυθικού Κέρβερου, του φύλακα του κάτω κόσμου - Βίντεο

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ο φύλακας του Πυλών του Άδη. Ήταν γιος του Γίγαντα Τυφώνα και της Έχιδνας. Παρουσιάζεται σαν ένας τρομερός σκύλος με τρία κεφάλια, ενώ σύμφωνα με κάποιους είχε πόδια λιονταριού και ουρά φιδιού. Ήταν υπεύθυνος για την παραμονή των νεκρών στον Κάτω κόσμο αλλά και για την απαγόρευση εισόδου στους ζωντανούς.

Όταν κάποιος νεκρός έφτανε στον Άδη, ο Κέρβερος κουνούσε την ουρά του χαιρετώντας τον, ενώ εάν κάποιος από αυτούς που είχαν ήδη περάσει την Πύλη τολμούσε να το σκάσει από τον Κάτω κόσμο τον κατασπάραζε. Στην αρχαία Ελλάδα οι συγγενείς του νεκρού τοποθετούσαν στο καλάθι του μια πίτα με μέλι για να ηρεμήσουν και να ευχαριστήσουν τον Κέρβερο.

Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του τον φέρει ζωντανό. Ο Ηρακλής πήγε στο ακρωτήριο Ταίναρο, βρήκε την είσοδο του Αδη και τον Κέρβερο. Λίγο πριν πλησιάσει, ελευθέρωσε δύο δεμένους ανθρώπους που τους επιτίθονταν κτήνη. Ο Κέρβερος, όταν αντίκρισε την περήφανη κορμοστασιά του ήρωα, φοβήθηκε κι έτρεξε να κρυφτεί κάτω από τον θρόνο του Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας, κάτω από την προτροπή της Περσεφόνης, δέχτηκε να πάρει τον Κέρβερο ο Ηρακλής, εφόσον μπορούσε να τον πιάσει. Ο ήρωας μετά από πάλη, τα κατάφερε.

Τα τρία κεφάλια θεωρείται ότι αντιπροσώπευαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν σύμβολο της γέννησης, της νεότητας και του γήρατος. Ίσως επίσης συμβολίζουν το τρισυπόστατο, της ανθρώπινης φύσης. Η ουρά φιδιού συμβολίζει τις πλάνες και τις φοβίες που δηλητηριάζουν τη πνευματική ζωή.

Η πιο ισχυρή ικανότητα Κέρβερου ήταν το βλέμμα του, το όποιο ήταν τόσο φοβερό που όποιος τον κοιτούσε στα μάτια αμέσως μετατρεπόταν σε πέτρα. Λέγεται ότι ο Κέρβερος είχε αιχμηρά δόντια και ένα δηλητηριώδες δάγκωμα. Από το δηλητήριο που έσταζε πάνω στο έδαφος φύτρωνε ένα φυτό που είναι γνωστό ως «Ακόνιτο»...

Ο Ορφέας ήταν ο μοναδικός που κατάφερε με τη λύρα του να κοιμίσει το μυθικό τέρας προκειμένου να περάσει τις πύλες του Άδη για να βρει την αδικοχαμένη γυναίκα του Ευρυδίκη.

Ο Ηρακλής ανεβαίνει σε ένα βουνό για να βρει την είσοδο του κάτω κόσμου, δηλαδή να εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής. Ο Κέρβερος με τα τρία κεφάλια, δείχνει επίσης τρία στάδια προετοιμασίας για την είσοδο στο άβατο των μυστηρίων:

α) εξαγνισμός (απελευθέρωση από τα δεσμά του υλικού κόσμου)

β) μύηση μέσω της προσωπικής μας κόλασης, για να αγγίξουμε το συμπαντικό νόημα μέσα από την εμπειρία

γ) υπηρεσία στην ανθρωπότητα.

Και τα τρία είναι απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο, καθώς διαπιστώνουμε παράλληλα με τους άθλους, ο Ηρακλής βοηθά κι άλλους ανθρώπους που υποφέρουν. Η ψυχή δεν ξεχνά πως είναι μέρος ενός συνόλου, ένα κομμάτι της συμπαντικής ενέργειας.

Ο σκληρός αγώνας και η νίκη επί του Κέρβερου, δηλαδή κάθε υλικής επιθυμίας, απόλαυσης ή φοβίας, έχει στόχο την άνοδο στη κορυφή της γνώσης. Ο αναζητητής όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες, πριν εισχωρήσει στο άδυτο του ναού της γνώσης. Αν μπει με θάρρος κι αυτοπεποίθηση, όπως ο Ηρακλής, οι αδυναμίες θα τον φοβηθούν, όπως ο Κέρβερος.

Η προσωπική εμπειρία μέσα από τη μάχη είναι απαραίτητη, κατάκτηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας.

Πηγή: master-lista

Αποσυμβολισμός του μυθικού Κέρβερου, του φύλακα του κάτω κόσμου - Βίντεο Αποσυμβολισμός του μυθικού Κέρβερου, του φύλακα του κάτω κόσμου - Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. CERBERUS Δωρική γραφή, καί Κέρβερος Ιωνική,
    Από CERBERUS ή Σέρβερος (δάνειο στην Ιωνική) Έχουμε και ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ = αυτός που μας σερβίρει στο εστιατόριο.... όμως,και η γή έχει τον Σερβιτόρο της ή αλλιώς CERVEROS ή Κέρβερος
    Πιός είναι αυτός?
    Ο Σερβιτόρος ή κέρβερος της γής είναι η ΒΑΡΥΤΗΤΑ όπου ότι ανεγξέλεκτο περνάει κοντά, το τραβάει κάτω...κάθε μέρα
    (5.200 τόνοι κοσμικά συντρίμμια εγκαθίστανται στο έδαφος)
    Κάθε χρόνο. 5,2 εκατομμύρια κιλά ετησίως, ή περίπου 14 τόνοι την ημέρα. Τουλάχιστον....
    Αυτός ο Κέρβερος μας κρατάει και εμάς, στην επιφάνεια της γής και δεν αφείνει τίποτα να διαφυγή εκτός από της ψυχαίς των Νεκρών (στην Ελληνική Μυθολογία)
    Η απόσταση από τον απώτερο ουρανό μεχρη τη γη ονομάζεται "ΝΕΙΚΕΙ" από ΝΕΙΚΕ η φιλονικία, και ΝΈΚΥΣ που έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι, ό NECK (Λαιμός) των Εγγλέζων, και οι ΝΕΚΡΟΙ δηλαδή, όχι οι αποθαμένοι... αλλά, εμείς οι Ζωντανοί που νομίζουμε ότι ζούμε.
    Δεν ζούμε εδώ αλλά Βιώνουμε η αλληθινή Ζωή δεν είναι εδώ....
    ΝΕΚΡΟΣ = απομεμακρυσμένος από την αληθινή Ζωή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κέρβερος δικαιωματικά πρέπει να βρίσκεται και βρίσκεται στον Κάτω κόσμο ή αλλιώς στον Άδη...Δηλαδή εδώ που είμαστε και εμείς...Κάτω κόσμος = ή γή διότι, ο απάνω κόσμος είναι ο έναστρος ουρανός όμως, και Άδης ονομάζεται η γή,

    ΑΔΗΣ.....
    ΆΔΩ = τραγουδώ ζωηρώς, σχολιάζω, συζητώ, ψάλλω, υμνώ,
    Πέρνω Άδεια
    ΑΔΗΣ = Δημιούργημα του θεού από Α πρωτογενές ενέργεια που συνεχώς δημιουργεί όμως: που να εύρίσκετε αρaγες αυτή η δημιουργία?
    Μα που αλλού? εδώ στη ΓΗ, η ΓΗΣ μας είναι ο ΆΔΗΣ Η γης δημιούργησε ένα δενρο, το φύλο του δένδρου δημιουργεί και παράγει χλωροφύλη και κατ’επέκταση οξυγώνο…Ολόκληρος ο πλανήτης είναι μια δημιουργία που απαύστως δημιουργεί
    Επίσης επί μέρους Δημιουργία που δημιουργεί είναι και το ανθρώπινο σώμα, είμαστε ένας ΑΔΗΣ έχουμε αδένες που δημιουργούν όταν οι αδένες μας σταματήσουν το αποτέλεσμα είναι φανερό
    ΆΔΩ = τραγουδώ ζωηρώς, σχολιάζω, συζητώ, ψάλλω, υμνώ,
    Πέρνω ΆΔΕΙΑ

    Εάν δεν ήμουν στον άδη, πώς θα τα έκανα όλα αυτά?

    Εδώ ακριβως έρχεται να πληρωθεί το ρηθέν
    «θα ελευθερώσο αυτούς από την εξουσία του ΆΔΟΥ (σώματος των) θα λυτρώσω αυτούς από τον ΘΑΝΑΤΟΝ» Ωησε,13:14 Ησαΐας 26:19
    Η ζωή που ζούμαι εδώ στην ΓΗ (Άδη) είναι Θανή, (Σημαιοφόρος Θεολόγος) μένει να κατανωησωμαι τη θα πει Θάνατος και Ανάσταση….!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.