Σαν σήμερα 27 Αυγούστου γίνεται ο πιο σύντομος πόλεμος στην Ιστορία, διάρκειας μόλις 38 λεπτών!

Σαν σήμερα και για μία μόνο μέρα - τι μέρα ούτε ώρα σχεδόν - έλαβε χώρα ο θεωρούμενος ως πιο σύντομος πόλεμος στην Ιστορία στις 27 Αυγούστου του 1896.

Έγινε μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του μικροσκοπικού νησιωτικού έθνους της Ζανζιβάρης στην ανατολική ακτή της Αφρικής και κράτησε κάπου 40 λεπτά. Αντίθετα με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρόκειται για μία σύγκρουση της οποίας τα αίτια συζητούνται ακόμα και σήμερα. Κάθε άλλο. Τα αίτια της σύγκρουσης ήταν μάλλον σαφή: Ο πόλεμος άρχισε όταν πέθανε ένας φιλοβρετανός σουλτάνος και η διαδοχή δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε το Λονδίνο.

Την εποχή εκείνη η Ζανζιβάρη συνόρευε με μία περιοχή όπου η Βρετανία ανταγωνιζόταν τη Γερμανία στην ηπειρωτική ανατολική Αφρική. Οι κτήσεις της Αγγλίας και της Γερμανίας βρίσκονταν δίπλα δίπλα. Όταν στη Ζανζιβάρη ανέλαβε την εξουσία ένας σουλτάνος που δεν ήταν φιλικά διακείμενος απέναντι στη Βρετανία, η χώρα επιχείρησε αρχικά να ασκήσει διπλωματική πίεση. Έτσι στάλθηκαν τελεσίγραφα απαιτώντας από το νέο σουλτάνο να παραιτηθεί του θρόνου. Εκείνος παρέμεινε καλά οχυρωμένος μέσα στο παλάτι, ενισχύοντας το με στρατιώτες και πυροβολικό. Οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές του παλατιού ήταν άμαχος πληθυσμός, πολλοί υπηρέτες και δούλοι του σουλτάνου!

Όταν η διπλωματία σιωπά ηχούν τα όπλα...

Ήταν καιρός για… περισσότερη διπλωματία. Αυτή τη φορά θα μιλούσαν τα κανονιοφόρα πλοία. Το νησί ήταν τόσο μικρό ώστε το παλάτι βρισκόταν εντός της εμβέλειας των πλοίων που ήταν αγκυροβολημένα λίγο έξω από την ηπειρωτική ακτή. Η Βρετανία έστειλε ένα μικρό στόλο πολεμικών πλοίων και αποβίβασε πεζοναύτες να ενισχύσουν τους στρατιώτες που ήταν πιστοί στη Βρετανία. Τη νύχτα της 26ης προς την 27η Αυγούστου ένας πρόξενος έγραψε στο ημερολόγιό του: «Μία τρομακτική σιωπή έχει απλωθεί πάνω από τη Ζανζιβάρη»...

Το πρωί η βρετανική ναυαρχίδα έκανε σινιάλο για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Όταν ο σουλτάνος αρνήθηκε να υποχωρήσει πέντε λεπτά αργότερα, στις 9:02 το πρωί άρχισε ο βομβαρδισμός του ξύλινου παλατιού. Μέχρι τις 9:40 το κτήριο που στέγαζε τον σουλτάνο είχε πάρει φωτιά, η σημαία του είχε διαλυθεί και οι ένοικοι είχαν παραδοθεί. Οι δυνάμεις του σουλτάνου υπέστησαν σοβαρές απώλειες - 500 νεκροί και τραυματίες - ο βρετανικός στρατός είχε μόνον έναν τραυματία. Ο σουλτάνος διέφυγε στο γερμανικό κομμάτι της ανατολικής Αφρικής, ενώ οι βρετανοί εγκατέστησαν στο νησί μία κυβέρνηση μαριονέτα.

Η Ζανζιβάρη ήταν μια νησιωτική χώρα στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Τανγκανίκα, και σήμερα αποτελεί μέρος της Τανζανίας. Το κύριο νησί, το νησί της Ζανζιβάρης, ήταν υπό τον έλεγχο των σουλτάνων του Ομάν από το 1698, όταν έδιωξαν τους Πορτογάλους εποίκους που το είχαν κατακτήσει το 1499. Ο σουλτάνος Majid bin Said κήρυξε το νησί ανεξάρτητο από το Ομάν το 1858, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και άσκησε την επιρροή του σε αυτό. Στις 25 Αυγούστου του 1896 ο σουλτάνος Χαμάντ πέθανε ξαφνικά. Ο 29χρονος ανιψιός του Χαλίντ μπιν Μπαργκάς, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του, μετακόμισε στο παλάτι χωρίς βρετανική έγκριση, κατά παράβαση της συνθήκης που είχε συμφωνηθεί με τον Αλή. Η βρετανική διπλωματία δεν είπε πολλά στον επίδοξο σουλτάνο, είπαν όμως τα κανόνια. Και ο μικρότερης διάρκειας πόλεμος στην Ιστορία – μόλις 38 λεπτά – ήταν γεγονός!

Πηγές: en.wikipedia.org, Dan Snow: «Σαν Σήμερα», εκδ. Μεταίχμιο Έθνος.

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου γίνεται ο πιο σύντομος πόλεμος στην Ιστορία, διάρκειας μόλις 38 λεπτών! Σαν σήμερα 27 Αυγούστου γίνεται ο πιο σύντομος πόλεμος στην Ιστορία, διάρκειας μόλις 38 λεπτών! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.