Η Ελληνική επιγραφή του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν

Η Ελληνική επιγραφή του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, Εικόνα arxaia-ellinika ©

Δίγλωσση επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ. σε Ελληνικά.... του Ινδού ηγεμόνα Ασόκα η οποία ανακαλύφθηκε στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Οι πρώτες ιστορικές καταβολές του Αφγανιστάν αρχίζουν από τον 6ο αιώνα π.Χ. όπου και δέσποζαν στην περιοχή κατά σειρά οι Αχαιμενίδες, οι Έλληνες.

Από εκεί πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, άλλωστε, η Κανταχάρ, που κάποτε ήταν και πρωτεύουσα, χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο ως η Ἀλεξάνδρεια ἡ ἐν Ἀραχωσίᾳ, και στη συνέχεια οι Σελευκίδες, οι Πάρθοι, οι Κουσαίοι ή Κουσάνα, οι Σασανίδες και οι Εφθαλίτες.

Η περιοχή γύρω από την πόλη αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γνωστούς ανθρώπινους οικισμούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ιδρύσει την Παλαιά Κανταχάρ τον 4ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Αλεξάνδρεια Aραχωσίας.

Αλεξάνδρεια της Αραχωσίας: η πρωτεύουσα της Αραχωσίας Καπίσα εποικίστηκε από γηγενείς και Μακεδόνες παλαίμαχους το χειμώνα του 330-329 π.Χ. Επρόκειτο για μόνιμη φρουρά. Είναι η σημερινή Κανταχάρ του Αφγανιστάν (η λέξη Κανταχάρ προέρχεται από το όνομα Αλέξανδρος).


Από το Ισκαντέρ (Αλέξανδρος) και Αραχωσία προέκυψε με παραφθορά το Κανταχάρ (Ισ-καντέρ και Αράχ-Αχάρ). Πολλές αυτοκρατορίες πολέμησαν επί μακρόν για τον έλεγχο της πόλης λόγω της στρατηγικής της θέσης κατά μήκος των εμπορικών αρτηριών της Νότιας, Κεντρικής και Δυτικής Ασίας.

Το 1709, ο Μιρουαΐς Χοτάκ έκανε την περιοχή ανεξάρτητο βασίλειο και μετέτρεψε την Κανταχάρ σε πρωτεύουσα της δυναστείας των Χοτακί, φατρίας της φυλής Γκιλζάι των Παστούν.

Το 1747, ο Αχμάντ Σαχ Ντουρράνι, από τη φυλή Σαντοζάι των Παστούν και ιδρυτής της τελευταίας Αφγανικής Αυτοκρατορίας (Αυτοκρατορία των Ντουρράνι), την όρισε ως πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αλλά αργότερα τη διαδέχθηκε η Καμπούλ.

Πηγή: ellinondiktyo

Η Ελληνική επιγραφή του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν Η Ελληνική επιγραφή του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.