Βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και στο θάνατο μετά από 1.500 χρόνια

Οι Κινέζοι εραστές που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι ηλικίας 1.500 ετών | courtesy International Journal of Osteoarchaeology

Ο άνδρας έχει τυλιγμένα τα χέρια του στο σώμα της γυναίκας και εκείνη ακουμπά το κεφάλι της στον ώμο του.

Αρχαιολόγοι στη βόρεια Κίνα ανακάλυψαν δύο αρχαίους σκελετούς αγκαλιασμένους σε κοινό τάφο. Τα λείψανα πιθανότατα ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που έζησαν κατά την περίοδο του Βόρειου Γουέι (386 έως 534 π.Χ.), αναφέρει η South China Morning Post.

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στο αγκαλιασμένο ζευγάρι στη διάρκεια ανασκαφών σε ένα νεκροταφείο με 600 τάφους που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πόλης Ντατόνγκ, στην επαρχία Σάνξι.

Ο άνδρας έχει τυλιγμένα τα χέρια του στο σώμα της γυναίκας και εκείνη ακουμπά το κεφάλι της στον ώμο του.

«Το μήνυμα ήταν σαφές, ο άντρας και η γυναίκα ξαπλώσανε μαζί, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον για αιώνια αγάπη κατά τη μεταθανάτια ζωή», γράφει το International Journal of Osteoarchaeology. Είναι πιθανό να πέθαναν ταυτόχρονα από ασθένεια εικάζουν οι αρχαιολόγοι. Ο άνδρας φέρει σημάδι από τραυματισμό στο δεξί του χέρι, ενώ η γυναίκα δεν έχει τραύματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αυτοκτόνησε μετά το θάνατο του άντρα για να ταφεί δίπλα του. Η γυναίκα φορά ένα ασημένιο δαχτυλίδι στο αριστερό της χέρι όχι μεγάλης αξίας που δε συνδέεται απαραίτητα με ένα δαχτυλίδι δέσμευσης ή γάμου.

Το ζευγάρι έζησε την περίοδο της δυναστείας Βόρειων Γουέι που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σάνξι από τους νομάδες Τουόμπο στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. Μέχρι το 439, το βασίλειο επεκτάθηκε σε όλη τη Βόρεια Κίνα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ελίτ των Τουόμπο υιοθέτησαν τα έθιμα και τις διοικητικές δομές της Κίνας της δυναστείας Χαν.

Οι κυβερνήτες του Γουέι υποστήριξαν τον βουδισμό και ίχνη της θρησκείας βρίσκονται στους ναούς των σπηλαίων Γιουνγκάνγκ κοντά στο Ντατόνγκ. Ως βουδιστές οι άνθρωποι της εποχής επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στη μετά θάνατον ζωή. Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είχαν ταφεί απλοί άνθρωποι και όχι ευγενείς.

Η εικόνα της ταφής προσφέρει μια σπάνια εικόνα αγάπης και αφοσίωσης, και μετά θάνατον, όπως η εικόνα της διπλής αδιατάρακτης ταφής νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, στο Διρό, τους 18χρονους Ιταλούς εραστές του Βαλντάρο, ηλικίας 6.000 ετών που βρέθηκαν σφιχτά αγκαλιασμένοι με τα χέρια και τα πόδια τους πλεγμένα μεταξύ τους.

Οι εραστές που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι ηλικίας 1.500 ετών | courtesy International Journal of Osteoarchaeology

Το σχέδιο των Κινέζων εραστών στον εναγκαλισμό τους | courtesy International Journal of Osteoarchaeology

Οι βουδιστικοί ναοί της περιοχής του Γουνγκάνγκ | courtesy International Journal of Osteoarchaeology

Πηγή: lifo

Βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και στο θάνατο μετά από 1.500 χρόνια Βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και στο θάνατο μετά από 1.500 χρόνια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.