Οι Ινδιάνοι Κρήτες του Καναδά που λατρεύουν τον Δία και τον Δαίδαλο

Βρέθηκα στην επαρχία του Οντάριο, 280 χιλιόμετρα βόρεια από το Τορόντο, σε μια ινδιάνικη περιοχή. Κάθε χρόνο έχουν τα δικά τους φεστιβάλ με τις γνωστές παραδοσιακές τους ενδυμασίες, τους χορούς με τις φωτιές, την μουσική, η οποία είναι κρουστά και φωνές και τον παραδοσιακό τους χορό, που εάν είσαι εκεί και τα παρακολουθείς όλα αυτά, βρίσκεσαι σε μια άλλη διάσταση!

Αισθάνεσαι ένα με αυτούς.

Είναι πάρα πολύ φιλικοί μαζί σου και ειδικά όταν τους έλεγα ότι έρχομαι από την Ελλάδα!

Μέσα σε όλες τις διάφορες φυλές των Ινδιάνων υπάρχουν και οι Κρη, που είναι σε όλον τον Καναδά, αλλά οι πιο πολλοί ζουν βόρεια από το Μόντρεαλ. Όλο το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι οι Κρη.

Αυτοί, λοιπόν, οι Κρη τον θεό τους τον λένε Νταού Ζε και εάν δεν σας λέει κάτι
σας θυμίζω τον Δία Ζευ!

Πριν πολλά χρόνια, το όνομα τους ήταν… Γκρις (= Γραικοί, δηλ. Έλληνες – ως γνωστόν ο Γραικός και ο Έλλην ήταν αδέλφια). Το Γκρις έγινε Κριτς (Κρητικοί). Αλλά επειδή κάτι δεν δεν ακουγόταν καλά, τελικά έγινε Κρη/Κρι, που μεταφράζεται και «ρυάκι».

Κάθε 4 χρόνια στα φεστιβάλ που κάνουν φοροὐν αυτά τα πτερά των αετών, ανάβουν φωτιές και φωνάζουν «Νταιντάλο! Νταιντάλο!» (= Δαίδαλος! Δαίδαλος!).

Ως γνωστόν, ο Δαίδαλος από την Κρήτη (Κρη) με πτερά, μαζί με τον Ίκαρο, επέταξαν από την Κρήτη για Αθήνα! Προς την ελευθερία! Μια αλληγορική ιστορία, που όσοι παλαιοί την έμαθαν στο σχολείο και την γνωρίζουμε…

Ο Ίκαρος έπεσε στο Ικάριο πέλαγος. Ο Δαίδαλος συνέχισε να πετά προς δυσμάς…
Σας λέει κάτι αυτό;

Οι Ινδιάνοι του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν πολλές ιστορίες, που θυμίζουν Ελλάδα: Οι Ανασάζοι (Ανάσα – Ζωή), οι Ναβάρο (Ναυαγοί), ο Τζερόνυμο (Ιερό-Ονομα) πολλά σύμβολα, όπως ο μαίανδρος, η μέδουσα, ο αυλός του Πανός (του θεού Πάνα των Αρκάδων), και πολλά άλλα, που όλα θυμίζουν και φωνάζουν Ελλάδα!
Εσείς μπορείτε να δείτε εάν όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος…

Πηγή: kartson, diadrastika

Οι Ινδιάνοι Κρήτες του Καναδά που λατρεύουν τον Δία και τον Δαίδαλο Οι Ινδιάνοι Κρήτες του Καναδά που λατρεύουν τον Δία και τον Δαίδαλο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. Ηρθαν στην Αμερικη για τον χαλκο στο Michigan. Τα ορυχεια εκει δουλεψαν απο 3,000 π.χ. μεχρι 1,300 π.χ. και εβγαλαν μισο εκατομμυριο τονους καθαρο χαλκο που μετεφεραν στην Ευρωπη. Υπαρχει μεχρι σημερα ορυχειο που λεγεται Minong στο νησι Ile Royale, Lake Michigan.
    Best wishes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.