Λιώνουν οι πάγοι και βγήκε στην επιφάνεια… το βορειότερο νησί του κόσμου στη Γροιλανδία

Ένα μικρό αχαρτογράφητο κομμάτι γης, ανάμεσα σε πάγους που λιώνουν, προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στα μέλη μιας επιστημονικής αποστολής, στη βόρεια Γροιλανδία.

Κι αυτό γιατί οι τολμηροί εξερευνητές άργησαν να αντιληφθούν ότι πατούσαν σε νέα γη: το βορειότερο νησί του κόσμου, μια μικρή έκταση που ήρθε στην επιφάνεια καθώς οι παγετώνες υποχωρούν.

Το «Κέκερτακ Αβάναρλεκ», που σημαίνει «βορειότερο νησί» στα γροιλανδικά, όπως θέλουν να το ονομάσουν, θα ανήκει στη Δανία, όπως και η Γροιλανδία.

Με πλάτος μόλις 30 μ. και μέγιστο υψόμετρο τα 3 μ. η μικρή βραχονησίδα αυτή, που αποτελείται από λάσπη του ωκεάνιου πυθμένα μαζί με λιθώνες, δηλαδή συγκεντρώσεις βράχων και χώματος που άφησαν πίσω τους παγετώνες καθώς υποχωρούσαν.

«Δεν ήταν πρόθεσή μας να ανακαλύψουμε νέο νησί» είπε στο Reuters ο Μόρτεν Ρας, εξερευνητής και επικεφαλής του Αρκτικού Σταθμού στη Γροιλανδία. «Βρεθήκαμε στην περιοχή απλά για να συλλέξουμε δείγματα».

Αρχικά ο Ρας και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής νόμιζαν ότι βρίσκονταν στο Οοντάακ, ένα νησί που ανακαλύφθηκε το 1973 από αποστολή της Δανίας. Αργότερα συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν 780 μ. μακριά προς τα βορειοδυτικά, και το νησί όπου πατούσαν δεν εμφανιζόταν στον χάρτη.

«Θυμίζει τους εξερευνητές του παρελθόντος, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος, αλλά στην πραγματικότητα είχαν βρει ένα νέο» σχολίασε η σουηδή επιχειρηματίας Κριστιάν Λέιστερ, ιδρύτρια του Ιδρύματος Λέιστερ που χρηματοδότησε την τελευταία αποστολή.

Σύμφωνα με την Ρενέ Φόρσμπεργκ, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Γεωδυναμικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Διαστήματος της Δανίας, η νέα γη «πληροί τα κριτήρια των νησιών». Και όπως επισήμανε

«Είναι αυτή τη στιγμή το βορειότερο νησί του κόσμου» είπε.

Εκτίμησε πάντως πως η ανακάλυψη είναι απίθανο να επεκτείνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Δανίας βόρεια της Γροιλανδίας. «Αυτά τα μικρά νησιά εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται» είπε.

Ο γεωλογικός πλούτος που αποκαλύπτεται στην Αρκτική καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους έχει αναζωπυρώσει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την περιοχή με ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Δανία και Νορβηγία να διεκδικούν τα εδάφη και τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται εκεί.

Πηγή: hellasjournal

Λιώνουν οι πάγοι και βγήκε στην επιφάνεια… το βορειότερο νησί του κόσμου στη Γροιλανδία Λιώνουν οι πάγοι και βγήκε στην επιφάνεια… το βορειότερο νησί του κόσμου στη Γροιλανδία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Αυγούστου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.