Tierradentro: Η μυστηριώδης υπόγεια νεκρόπολη της Κολομβίας

Το Tierradentro είναι ένα εθνικό αρχαιολογικό πάρκο στην Κολομβία. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν δομές γνωστές ως υπογεία καθώς και πέτρινα αγάλματα. Αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της Νότιας Αμερικής δίνει στους επισκέπτες μια ματιά στο μυστηριώδες αρχαίο παρελθόν της Κολομβίας.

Τα υπογεία συνηθέστερα είναι γνωστά ως αρχαίοι τάφοι ή ναοί και συχνά διακοσμούνται με ζωγραφική ή γλυπτά στο βράχο. Πού είναι το Tierradentro;

Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται στο δήμο Inzá στην Κολομβία. Το αρχαιολογικό πάρκο Tierradentro (που σημαίνει «μέσα στη γη») αποτελείται από πέντε κύριες περιοχές:

1. Το Alto de Segovia είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο πάρκο, με έκταση περίπου 13.000 τετραγωνικά μέτρα, και περιέχει 30 μεγάλες υπόγειες δομές.

2. Το Alto del Aguacate είναι μια τεχνητά πεπλατυσμένη περιοχή που περιέχει 70 υπόγειες δομές που εκτείνονται κατά μήκος μιας ράχης.

3. Το Alto de San Andrés είναι η τοποθεσία έξι μεγάλων υπογείων δομών.

4. Το Alto del Duende έχει τέσσερις υπόγειες δομές.

5. Το El Tablón είναι μια περιοχή που δεν περιέχει υπόγειες δομές, αλλά φιλοξενεί 11 αγάλματα σε όρθιες ανθρώπινες μορφές, διαφορετικού ύψους και μεγέθους που σχετίζονται με τάφους από παλαιότερες περιόδους.

Αγάλματα από το El Tablón στο αρχαιολογικό πάρκο Tierradentro.

Τα μυστικά των οικοδόμων και η αρχιτεκτονική

Μια σειρά ανασκαφών αποκάλυψε τις πολλές υπόγειες δομές κάτω από τις κορυφές λόφων και των κορυφογραμμών των βουνών. Μέσω της χρονολόγησης άνθρακα, έχει αποδειχθεί ότι χρονολογούνται μεταξύ του 600 και του 900 μ.Χ. Λίγα είναι γνωστά για τον προ-Κολομβιανό πολιτισμό που κάποτε κατοικούσε στην περιοχή και δημιούργησε αυτές τις δομές, αλλά πιστεύεται ότι ζούσε σε μικρούς οικισμούς στις κοντινές κοιλάδες καθώς και σε πιο διασκορπισμένους οικισμούς στις πλαγιές των λόφων κοντά στα χωράφια τους.

Είναι άγνωστο πώς χάραξαν τις βαθιές υπόγειες στοές στον συμπαγή βράχο, πώς μετακίνησαν τις τεράστιες ποσότητες χώματος, ή ακόμα πώς μπόρεσαν να βάψουν τους τοίχους των υπογείων με απόλυτο σκοτάδι, χωρίς το φυσικό φως να φτάνει στα βάθη των τάφων. Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς πολλά από αυτά τα μυστικά μπορεί να έχουν πεθάνει με τα πτώματα να είναι θαμμένα μέσα.

Ταφικοί τύμβοι στο εθνικό πάρκο Tierradentro

Παρόλο που υπάρχει διακύμανση μεταξύ των υπογείων, το καθένα από αυτά κατασκευάστηκε τυπικά με μια είσοδο προσανατολισμένη προς τα δυτικά. Ο κύριος θάλαμος κάθε υπογείου φτάνει έχει μια σπειροειδή σκάλα που τυλίγεται πέντε έως οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στο βάθος, με μερικούς θαλάμους να φτάνουν μέχρι τα 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Διαχωρίζονται από τον κύριο θάλαμο αρκετοί υποθάλαμοι, ο καθένας από τους οποίους περιέχει ένα μόνο πτώμα. Οι οροφές είναι θολωτές και στηρίζονται από κολώνες.

Σκάλα που κατεβαίνει στους τάφους στο Alto de Segovia, Tierradentro, Inza, Cauca

Μυστήρια ακόμα περιβάλλουν το Tierradentro Hypogea

Οι ταυτότητες και οι σχέσεις των ενταφιασμένων δεν έχουν καθοριστεί, ωστόσο οι μελετητές πιστεύουν ότι αυτός δεν ήταν ο αρχικός τόπος ταφής τους. Μέσα στους θαλάμους, οι εικόνες κοσμούν τους τοίχους σε ακριβή γεωμετρικά, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα σχήματα και σχέδια. Αυτές οι εικόνες είναι ζωγραφισμένες σε κόκκινο, μαύρο και άσπρο και σχηματίζουν πολύ περίπλοκα και όμορφα μοτίβα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κόκκινο αντιπροσωπεύει τη ζωή, το μαύρο αντιπροσωπεύει τον θάνατο και το λευκό αντιπροσωπεύει την ελπίδα να φτάσουμε στην επόμενη ζωή.

Πριν κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, οι ληστές τάφων έκλεψαν πολλά από τα κειμήλια και τα τεχνουργήματα από μέσα, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί τι ακριβώς περιείχαν οι τάφοι. Ωστόσο, έχουν ανακτηθεί μερικά αγάλματα και μερικά υπολείμματα αγγείων, υφασμάτων και άλλων μικρών κομματιών.

Τα πέτρινα γλυπτά ιδίως, θεωρούνται πολύ σημαντικά. Είναι σκαλισμένα από ηφαιστειακή πέτρα και αντιπροσωπεύουν μορφές ανθρώπων. Οι άνδρες απεικονίζονται να φορούν μακριά υφάσματα και διάφορα στολίδια, ενώ τα γλυπτά των γυναικών εμφανίζονται με τουρμπάνια, φούστες και μπλούζες χωρίς μανίκια.

Πέτρινη γλυπτική στο αρχαιολογικό πάρκο Tierradentro

Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι οι λεπτομέρειες των γλυπτών αντανακλούν με εκείνες από τον κοντινό πολιτισμό του San Agustin. Η περιοχή παραμένει διατηρημένη όπως δημιουργήθηκε, αν και οι σκάλες μέσα στα υπογεία έχουν ενισχυθεί για να αποφευχθεί η διάβρωση και να διατηρηθεί ο μόνος τρόπος εισόδου στους τάφους.

Για πέντε δεκαετίες, τα απομεινάρια ενός προηγμένου αλλά άγνωστου πολιτισμού των Άνδεων ήταν απρόσιτα λόγω ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή. Αλλά τώρα που οι αντάρτες των FARC έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν επιτέλους να επισκεφθούν και να θαυμάσουν τα υπέροχα χαρακτηριστικά αυτού του αρχαιολογικού πάρκου. Μπορούν να δουν τα καταπληκτικά υπογεία και να μάθουν περισσότερα για την πολιτιστική τους σημασία από πρώτο χέρι.

Τάφος διακοσμημένος σε γεωμετρικά σχέδια.

Tierradentro: Η μυστηριώδης υπόγεια νεκρόπολη της Κολομβίας Tierradentro: Η μυστηριώδης υπόγεια νεκρόπολη της Κολομβίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.