Όταν ο Αριστοτέλης μίλαγε για τυφώνες και ανεμοστρόβιλους

Η κακοκαιρία που χτύπησε την χώρα μας χθες, συνοδεύτηκε και από πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων, που στην Σκάλα Λακωνίας ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Αυτά τα φαινόμενα όμως δεν είναι και τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Ήδη από την αρχαιότητα έχουν παρατηρηθεί, τόσο κατά την προϊστορική εποχή (Μινωική-Μυκηναϊκή) όσο και κατά την κλασσική, με αποκορύφωμα τον Αριστοτέλη, που τα περιγράφει στο βιβλίο του «Μετεωρολογικά».

Ο μεγάλος Σταγειρίτης πανεπιστήμων μας λέει λοιπόν:

«ὅσα τε θείημεν ἂν ἀέρος εἶναι κοινὰ πάθη καὶ ὕδατος»,

Όσα νεφελώματα λοιπόν θεωρούμε ότι αποτελούνται από αέρια στοιχεία καθώς και από υδρατμούς,

«ἔτι δὲ γῆς ὅσα μέρη καὶ εἴδη καὶ πάθη τῶν μερῶν»,

Επιπλέον δε, σε ό,τι αφορά στην δική μας Γη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τα στρώματα από τα οποία αποτελείται η Γη και τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα στρώματα αυτά και τις επιμέρους λειτουργίες των φαινομένων αυτών.

«ἐξ ὧν περί τε πνευμάτων καὶ σεισμῶν θεωρήσαιμεν»

Όπως για παράδειγμα τον τρόπο που από αυτές τις λειτουργίες, προκαλούνται οι σεισμοί αλλά και αέρια φαινόμενα,

«ἂν τὰς αἰτίας [339a] καὶ περὶ πάντων τῶν γιγνομένων κατὰ τὰς κινήσεις τὰς τούτων·»

εφόσον γνωρίσουμε τα αίτια που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά, δηλαδή τις κινήσεις των στρωμάτων της Γης και τις κινήσεις αυτών των αερίων μαζών.

και φτάνει τώρα στους τυφώνες λέγοντας «ἔτι δὲ περὶ κεραυνῶν πτώσεως καὶ τυφώνων καὶ πρηστήρων καὶ τῶν ἄλλων τῶν ἐγκυκλίων»,

Επιπλέον, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αιτία της πτώσης των κεραυνών και της δημιουργίας των τυφώνων και τις θύελλες κατά την διάρκεια των οποίων πέφτουν κεραυνοί, τυφώνων, ανεμοστροβίλων αλλά και άλλων φυσικών φαινομένων που εμφανίζουν κυκλική συμπεριφορά.

«ὅσα διὰ πῆξιν συμβαίνει πάθη τῶν αὐτῶν σωμάτων τούτων

Και όσες λειτουργίες αυτών των σωμάτων που προκαλούνται από την ισχυρή συμπύκνωση ορισμένων στοιχείων.
Όπως είναι γνωστό, η συμπύκνωση νεφών δημιουργεί έναν κυκλώνα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα φαινόμενα που έκαναν χθες την εμφάνιση τους δεν είναι και τόσο σπάνια, αντιθέτως είναι συχνά και μελετημένα από την απώτατη αρχαιότητα.

Όταν ο Αριστοτέλης μίλαγε για τυφώνες και ανεμοστρόβιλους Όταν ο Αριστοτέλης μίλαγε για τυφώνες και ανεμοστρόβιλους Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.