Οι γυναίκες μονομάχοι της αρχαιότητας

Οι γυναίκες μονομάχοι στην αρχαιότητα ήταν κυρίως κόρες πλουσίων και πάλευαν για τη φήμη! Η φιέστα του Νέρωνα όπου αναμετρήθηκαν εναντίον νάνων

«Υπήρχαν γυναίκες μονομάχοι», επιβεβαιώνει ο Ντέιβιντ Σ. Πόττερ, μελετητής της αρχαίας ρωμαϊκής περιόδου. Υπήρχαν πραγματικές «Ζήνες» και μάλιστα αποτελούσαν συναρπαστικό θέαμα. Ελάχιστα στοιχεία για τη ζωή τους είναι γνωστά σήμερα.

Οι αναφορές σε μονομάχους γένους θηλυκού σπανίζουν. Η ύπαρξή τους μπορεί να επιβεβαιωθεί, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Τα ίχνη των θηλυκών μονομάχων

Το 11 μ.Χ. βγήκε απόφαση της ρωμαϊκής συγκλήτου που απαγόρευε σε ελεύθερες γυναίκες κάτω των 20 ετών να εμφανίζονται στην αρένα. Στοιχείο, που αποδεικνύει ότι η συρροή των γυναικών στην αρένα είχε φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα κι έπρεπε να περιοριστεί.

Ο ρωμαίος ιστορικός, Ντίο Κάσιους περιέγραφε ένα φεστιβάλ που διοργάνωσε ο αυτοκράτορας Νέρωνας προς τιμήν της μητέρας του, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες ως μονομάχοι. Σε άλλο κείμενο αναφερόταν σε γυναίκες μονομάχους οι οποίες πάλευαν με νάνους.

Η πιο τρανή απόδειξη όμως είναι το ανάγλυφο της Αλικαρνασσού. Απεικονίζει δύο γυναίκες μονομάχους και χρονολογείται στα 100 ή 200 μ.Χ. Τα ονόματα «ΑΜΑΖΩΝ» και «ΑΧΙΛΛΙΑ» αναγράφονται στα ελληνικά κάτω από τις φιγούρες. Μαζί είναι κι η λέξη «ΑΠΕΛΥΘΗΣΑΝ», που σημαίνει ότι οι εικονιζόμενες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους ως μονομάχοι και αφέθηκαν ελεύθερες.

Οι γυναίκες μονομάχοι ήταν κόρες πλουσίων!

Οι άντρες μονομάχοι ήταν στην πλειονότητά τους δούλοι ή άποροι πολίτες. Αυτό δεν ίσχυε για τις γυναίκες. Ο ρωμαίος ιστορικός, Τάκιτος, αναφέρει ότι γυναίκες από πολύ γνωστές και πλούσιες οικογένειες συμμετείχαν σε αγώνες για την εμπειρία και τη φήμη. Φυσικά, δέχονταν και πολλά αρνητικά σχόλια: «Πώς μπορεί μια γυναίκα να είναι σεμνή όταν φορά στο κεφάλι της περικεφαλαία και πάει ενάντια στο φύλο της;», γράφει ο ρωμαίος ποιητής Τζουβενάλ και είναι φανερή η αποδοκιμασία του για τις γυναίκες που έπαιρναν τα όπλα.

Νέες ανακαλύψεις

Δύο πρόσφατες ανακαλύψεις έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την ιστορία των γυναικών μονομάχων.

Το 1996 ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος τάφος στην οδό Γκρέιτ Ντόβερ του Λονδίνου. Η εξέταση του σκελετού έδειξε ότι ήταν γυναικείος. Ύστερα από ανάλυση των αντικειμένων που βρήκαν μέσα στον τάφο, οι ειδικοί υπέθεσαν ότι μπορεί να ανήκε σε γυναίκα μονομάχο.

Η δεύτερη ανακάλυψη είναι ένα μικρό χάλκινο άγαλμα, περίπου 2.000 ετών, που φυλάσσεται στο Αμβούργο της Γερμανίας. Απεικονίζει μία ημίγυμνη, αθλητική γυναίκα να σηκώνει στον αέρα τη «σίκα», το μικρό καμπυλωτό σπαθί που χρησιμοποιούσαν οι μονομάχοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, η χειρονομία αυτή είναι «ένας χαιρετισμός προς το κοινό της αρένας», μια ενέργεια που έκαναν οι νικητές στο τέλος της μάχης. Οι επιστήμονες, όμως, παραμένουν διστακτικοί. Θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι οι γυναίκες μονομάχοι να έχουν δικό τους κεφάλαιο στα βιβλία ιστορίας.

Οι γυναίκες μονομάχοι της αρχαιότητας Οι γυναίκες μονομάχοι της αρχαιότητας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.