Η άλλη Μύκονος

Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ψυχή του νησιού που έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό.

Σιωπηρή αλλά αποστομωτική απάντηση στον ορυμαγδό της Μυκονιάτικης χλιδής που βουλιάζει από εκατομμύρια τουρίστες δίνει μια φωτογραφική έκθεση, εκεί στην μικρή ανηφόρα της στροφής από το λιμάνι.

Από την έκθεση «Η Μύκονος που μάγεψε τον κόσμο» στο μεσαιωνικό Κάστρο του νησιού

Η Μύκονος του σήμερα και του χθες

Στην Μύκονο με τους βαθυπλουτους Σαουδάραβες, Λιβανέζους, Τούρκους και Αιγύπτιους να αποτελούν την νέα ιντερνάσιοναλ κάρτα που ζει ζωή χλιδής και τον μύθο της, στην Μύκονο με τα ελικόπτερα, τα σκάφη και τα πολυόροφα κρουαζιερόπλοια, μια άλλη Μύκονος; αυτή του ’50, αναδύεται Και ζητά να θυμίσει την αληθινή ταυτότητά της.

Το αντίπαλο δέος μιας τουριστικά υπερφορτωμένης Μυκόνου

Η φωτογραφική έκθεση «Μύκονος, το νησί που μάγεψε το κόσμο» του Ρόμπερτ Μακέιμπ σε επιμέλεια Σοφίας Χηνιάδου - Καμπάνη στα χαλάσματα του μεσαιωνικού Κάστρου του νησιού, σε ένα χώρο με αλλεπάλληλες ιστορικές επιστρώσεις και με το πάλλευκο σταυρό της, κολλητά διπλανής, εκκλησίας της Παναγίας της Παραπορτιανής να σκίζει το γαλάζιο του Αιγαίου, είναι το αντίπαλο δέος του μαζικού προσκυνήματος που βρίσκει το νησί «στο κόκκινο», τις ουρές έξω από τα καταστήματα ειδών πολυτελείας να μην έχουν τελειωμό και τις παραλίες με τις πρίμιουμ ξαπλώστρες να αγγίζουν εκατοντάδες ευρώ. Οι σκηνές από την ζωή της Μυκόνου κατά την μεταπολεμική δεκαετία του 1950 όταν την πρωτογνώρισε και ερωτεύτηκε ο αμερικανός φωτογράφος όντας ένας από τους πρώτους τουρίστες στο νησί, αποτελούν αφορμή για στάση και συλλογισμό.

Δίπλα από το μνημείο της Παραπορτιανής

Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τα μέσα του 20ου αιώνα ζωντανεύουν στον νέο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Χώρας Μυκόνου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δίπλα από το μνημείο της Παραπορτιανής προσφέροντας στον χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

Ανοίγει πιλοτικά το Κάστρο Μυκόνου

Mετά από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου ανοίγει πιλοτικά κατά την φετινή θερινή περίοδο αποκαλύπτοντας κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού και ευρήματα από την νεολιθική περίοδο ως τα βυζαντινά χρόνια.

Η φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης αμερικανού φωτογράφου διοργανώνεται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό τον ιδιαίτερα δραστήριο Δημήτρη Αθανασούλη.

Λίγα λόγια για τον Ρόμπερτ Μακέιμπ

Ο Ρόμπερτ Μακέιμπ γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Επέστρεψε το 1955 και το 1957 φωτογράφισε τις Κυκλάδες για τη National Geographic Society. Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και αποτυπώνοντας την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο. Ο γάμος του με μία Ελληνίδα, την Ντίνα, σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, έκανε αυτή την αγάπη πιο δυνατή. Το 2020 πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας πολίτης σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του προς την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το έργο του συνιστά πολιτιστική παρακαταθήκη. Αυτή η έκθεση βασίζεται στο βιβλίο του Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πηγή: huffingtonpost

Η άλλη Μύκονος Η άλλη Μύκονος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Αυγούστου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.