Κατά μήκος μιας απομακρυσμένης έκτασης περίπου 800 μιλίων της αλυσίδας των Αλεουτίων νήσων, τρία ηφαίστεια εκρήγνυνται ταυτόχρονα, με τουλάχιστον δύο να εκτοξεύουν χαμηλά επίπεδα τέφρας και ατμού.
Οι ταυτόχρονες εκρήξεις συνεχίζονται για περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά δεν αποτελούν προς το παρόν απειλή για τις κοντινές κοινότητες και δεν έχουν διακόψει κανένα αεροπορικό ταξίδι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αλάσκα.
Ωστόσο, η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει δημιοργήσει προβλήματα στα Αλεούτια Νησιά, το τεράστιο αρχιπέλαγος που εκτείνεται δυτικά από τη χερσόνησο της Αλάσκα και λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού και της Θάλασσας του Μπέρινγκ.
«Η Αλάσκα έχει πολλά ηφαίστεια και συνήθως βλέπουμε μία έκρηξη κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο», δήλωσε στο NBC News ο Matthew Loewen, ερευνητής γεωλόγος στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείου της Αλάσκας.
«Το να έχεις τρεις εκρήξεις ταυτόχρονα είναι λιγότερο συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει».
3 volcanoes in Alaska are erupting,spewing lava,steam&ash
— JuliaPoems (@JJ56123) August 9, 2021
All 3 volcanoes are located in the remote SW region of Alaska.Great Sitkin Volcano&Semisopochnoi are located in the Aleutian Islands.The Pavlof Volcano is located in the Aleutian mountain rangehttps://t.co/5VNlJbOUPA
Πορτοκαλί, ακόμη, το επίπεδο απειλής
Το ηφαίστειο Pavlof, το Great Sitkin και το ηφαίστειο Semisopochnoi παραμένουν όλα κάτω από ένα πορτοκαλί επίπεδο απειλής το Σάββατο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι εκρήξεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι έχουν εντοπιστεί μικρές εκπομπές τέφρας.
Το Pavlof βρίσκεται σχεδόν 600 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα Άνκορατζ. Η πλησιέστερη πόλη του είναι το Cold Bay, μια μικρή κοινότητα που φιλοξενεί λιγότερους από 120 κατοίκους. Πιο κοντά στη μέση των Αλεούτιων Νήσων, το Great Sitkin βρίσκεται περίπου 25 μίλια βορειοανατολικά της πόλης Adak.
Το ηφαίστειο Semisopochnoi, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε ένα ακατοίκητο νησί που σχηματίζει την ανατολικότερο άκρο των ΗΠΑ. Παρόλο που το νησί είναι μέρος της δυτικής Αλεουτίας αλυσίδας, βρίσκεται στο Ανατολικό Ημισφαίριο.
Τα ηφαιστειακά νησιά που απαρτίζουν το λεγόμενο Αλεούτιο Τόξο αποτελούν μέρος μιας ζώνης σε σχήμα πετάλου που μπορεί να εντοπιστεί κατά μήκος του χείλους του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συμβαίνουν πολλοί σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Αυτή η περιοχή, γνωστή ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό, είναι σεισμικά και ηφαιστειακά ενεργή επειδή βρίσκεται στα όρια αρκετών τεκτονικών πλακών που συγκρούονται συνεχώς και αναμειγνύονται.
Ενώ τα συγκεκριμένα ηφαίστεια βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη των Αλεούτιων Νήσων, μπορούν να δημιουργήσουν σύννεφα τέφρας που είναι επικίνδυνα για τα αεροπορικά ταξίδια. Το Αλεούτιο Τόξο βρίσκεται μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας, οπότε πολλά αεροσκάφη περνούν από εκεί και η στάχτη είναι πολύ επικίνδυνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια: