Κύπρος: Το αρχαίο Λιμάνι της Αμαθούντας - Βίντεο

Στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου, στον κόλπο του Ακρωτηρίου και κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κρύβεται ίσως ένα σημείο καμπής για τον κυπριακό τουρισμό.

Το αρχαίο Λιμάνι της Αμαθούντας κατασκευάστηκε πριν περίπου 2,5 χιλιετηρίδες από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή ως οχυρωματικό έργο για να προστατεύσει την Κύπρο από μια θαλάσσια εισβολή του κυβερνήτη της Αιγύπτου Πτολεμαίου στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τώρα σχεδιάζεται η αξιοποίησή του.

«Είναι σίγουρα μοναδικό στην Κύπρο και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο λόγω της κατάστασης της διατήρησής του και της εγγύτητάς του από την ακτή», σύμφωνα με τον Γιάννη Βιολάρη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αμαθούντας μπορεί να σηματοδοτήσει τη στροφή του κυπριακού τουρισμού από τη μονοκαλλιέργεια του «ήλιος και σερφ» σε κάτι πολύ πιο εξεζητημένο, όπως είναι ο καταδυτικός τουρισμός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βιολάρης, «ο τουρίστας και οι ντόπιοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς κατασκευάστηκε αυτό το μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο της αρχαιότητας, να κολυμπήσουν μέσα σε αυτό ή πάνω από αυτό και να δουν όλες τις κατασκευές, στην ουσία τους τρεις μώλους του λιμανιού. Θα κλαδευτεί η υποβρύχια βλάστηση για να είναι ορατοί οι μώλοι του λιμανιού από τον επισκέπτη σε συγκεκριμένα σημεία, στην είσοδο και στον νότιο μώλο που είναι παράλληλος με την ακτή».

Ο καταδυτικός τουρισμός ευδοκιμεί στην Κύπρο λόγω της καθαρότητας των υδάτων της. Επί χρόνια δύτες βουτούν γύρω από το ναυάγιο του σουηδικού πλοίου «Ζηνοβία», το οποίο είχε βυθιστεί το 1980 στα ανοιχτά της Λάρνακας.

Με τον τουρισμό να εκπροσωπεί το 13% του ΑΕΠ της, η Κύπρος ελπίζει από τον Αύγουστο να αρχίσει χάρη σε αυτόν την έξοδο από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Πηγή: euronews

Κύπρος: Το αρχαίο Λιμάνι της Αμαθούντας - Βίντεο Κύπρος: Το αρχαίο Λιμάνι της Αμαθούντας - Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.