Ένα εντυπωσιακό αρχαίο ψηφιδωτό δάπεδο που αποτελούσε μέρος ενός κτιρίου της ελληνιστικής περιόδου είναι μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων από ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο λόφο Fabrika στην Κάτω Πάφο, Κύπρος.
Γνωστός στους αρχαιολόγους ως «Ακρόπολη της Πάφου», ο Λόφος φυλάσσει θησαυρούς που ήταν το επίκεντρο των αρχαιολόγων από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Αβινιόν τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον χώρο παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου από την Κλαίρη Μπαλαντιέ, καθηγήτρια αρχαιολογίας και αρχαίας ελληνικής ιστορίας και επικεφαλής της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Αβινιόν.
Μέρος του κτηρίου της ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στην Πάφο πρόσφατα από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Αβινιόν. Εικόνα: Δήμος Πάφου
Η Μπαλαντιέ, η οποία υπηρέτησε ως επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής που διεξάγει ανασκαφές στο χώρο για περισσότερο από μια δεκαετία, είπε στις αρχές ότι η περιοχή του λόφου Fabrika θεωρούνταν η Ακρόπολη της Πάφου και εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά σημαντικά μνημεία από την αρχαία ιστορία της περιοχής.
Ο δήμαρχος Πάφου, Φεδόνος ευχαρίστησε την καθηγήτρια Μπαλαντιέ για μια σημαντική ανασκαφική εργασία που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε αυτήν την περιοχή από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή.
Μέρος του κτηρίου της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στην Πάφο από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Αβινιόν. Εικόνα: Δήμος Πάφου
Η ανακοίνωση σημείωσε επίσης ότι κατέταξε ακόμη και τα λατομεία που υπήρχαν εκεί ως τα «τρίτα πιο σημαντικά, μετά τα λατομεία της Πέτρας στην Ιορδανία και τη Σικελία ».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, η καθηγήτρια Μπαλαντιέ επεσήμανε επίσης ότι οι εργασίες ανασκαφής ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τον περασμένο χρόνο λόγω του κορονοϊού, επειδή δεν επιτράπηκε σε μαθητές να βοηθήσουν στην περιοχή. «Φέτος κάνουμε μελέτες και καθαρίζουμε», σημείωσε, «ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το πρόγραμμα για το επόμενο έτος».
Το αρχαίο μωσαϊκό στην Κύπρο είναι μόνο μία από τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις
Μια από τις πιο θεαματικές ανακαλύψεις που έγιναν είναι ένα δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο που αποτελούσε μέρος ενός κτηρίου από την ελληνιστική περίοδο.
Σε μια άλλη απίστευτη ανατροπή, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το κτίριο όπου βρέθηκαν τα ψηφιδωτά είχε τροφοδοτηθεί με νερό από σωλήνα από πηλό που διατηρείται ακόμη σε άριστη κατάσταση.
Πιστεύεται ότι το νερό προήλθε από την περιοχή της Tala. Δυστυχώς, το κτίριο φαίνεται να καταστράφηκε μερικώς από μεταγενέστερα έργα κατασκευής της ρωμαϊκής εποχής, που περιελάμβαναν ακόμη και την κατασκευή αγωγού νερού και δεξαμενών.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φέδονος εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη στην καθηγήτρια Μπαλαντιέ, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cyprus Mail, έρχεται στην Πάφο εδώ και 31 χρόνια και μιλάει άπταιστα τα Ελληνικά. Ευχαρίστησε επίσης όλες τις άλλες ξένες αρχαιολογικές αποστολές που διεξάγουν ανασκαφές στην πόλη το τελευταίο διάστημα.
Το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ευδοξία-Παπουτσή-Βλαντίκα, που είναι ελληνικής καταγωγής, διεξάγει αυτή τη στιγμή ανασκαφή στην αρχαία αγορά της Πάφου.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, υπό τη διεύθυνση του Δρ Craig Barker, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις αρχαιολογικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην περιοχή της Πάφου, με την ανακάλυψη ενός θεάτρου 8.000 θέσεων εκεί, το οποίο κηρύχθηκε ως το μεγαλύτερο ελληνιστικό θέατρο βρέθηκε ποτέ.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος
Δεν υπάρχουν σχόλια: