Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας σημαντικός βασιλιάς της Μακεδονίας, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και, σε ηλικία μόλις 33 ετών, νίκησε τους Πέρσες, και κατέκτησε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής του, και ως εκ τούτου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της αρχαιότητας.
Οι νίκες του χαρακτηρίζονται όχι μόνο από το ταλέντο του ως στρατηγός, αλλά και από μερικές περίεργες ιστορίες που αφορούν τη συμμετοχή άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων (UFO).
Αποφασισμένος να εισβάλει στην Ινδία, ο Αλέξανδρος και ο στρατός του προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Ινδό για να αντιμετωπίσουν τον ινδικό στρατό όταν οι "Λαμπερές ασημένιες ασπίδες" κατέβηκαν και έκαναν αρκετούς κύκλους πάνω από το πεδίο της μάχης.
Αυτές οι "Λαμπερές ασημένιες ασπίδες" είχαν τρομακτική επίδραση στα άλογά τους, προκαλώντας την απομάκρυνση του ιππικού τους, όχι μόνο επηρεάστηκαν τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου, αλλά αυτά τα παράξενα ιπτάμενα αντικείμενα είχαν παρόμοια επίδραση και στα άλογα και τους ελέφαντες του ινδικού στρατού, και έτσι είναι δύσκολο να καθοριστεί σε ποια πλευρά βρίσκονταν ή ακόμα και αν ήταν εκατέρωθεν. Ωστόσο, αφού έφυγε νικητής από τη μάχη, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να μην συνεχίσει την εκστρατεία του για στην Ινδία.
Επτά χρόνια αργότερα, ο Αλέξανδρος αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση της στρατιωτικής του καριέρας. Στην προσπάθειά του να κατακτήσει την Περσική Αυτοκρατορία, συνειδητοποίησε ότι η πόλη της Τύρου έπρεπε να καταληφθεί για να εμποδίσει τους Πέρσες να την χρησιμοποιήσουν.
Η αρχική παράκτια πόλη της Τύρου είχε καταστραφεί πριν, και μετά την ανοικοδόμηση σε κάποια απόσταση από την ακτή, της αρχικής της θέσης. Χωρίς ναυτικό, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ερείπια της παλιάς πόλης για να χτίσει ένα πέρασμα προς τη νέα πόλη. Ο Αλέξανδρος χρειάστηκε έξι ολόκληρους μήνες για να το κάνει αυτό και όταν ολοκληρώθηκε το έργο, τα στρατεύματά του πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά αποκρούστηκαν εύκολα επειδή τα τείχη της νέας πόλης ήταν πολύ ψηλά και πολύ χοντρά για να γκρεμιστούν.
Ο ιστορικός απολογισμός, που καταγράφηκε, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη της Τύρου, μια από τις μυστηριώδεις "Λαμπερές ασημένιες ασπίδες", που είχε παρατηρηθεί χρόνια νωρίτερα, εμφανίστηκε ξανά και επιτέθηκε στον τοίχο με μια δέσμη φωτός, προκαλώντας αυτό μέρος του τείχους να καταρρεύσει. Οι άνδρες του Αλέξανδρου κατάφεραν τότε να περάσουν από το άνοιγμα και να καταλάβουν την πόλη.
Για πολλά χρόνια δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το απόσπασμα, ίσως γιατί μεταφράστηκε ως η απόπειρα να δειχθεί πως ο Αλέξανδρος είχε στο πλευρό του τη βοήθεια των θεών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Αυτή η θεϊκή αρωγή ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και στους ακολούθους στου στρατηλάτη που πίστευαν ότι οι θεοί προστάτευαν τον ηγέτη τους. Ένας ακόμα πιθανός λόγος για τον παραγκωνισμό του αποσπάσματος είναι και το γεγονός ότι σε όλο το έργο του Αρριανού συναντάμε πολύ συχνά αναφορές σε απότομες αλλαγές του καιρού, συνεπώς θα μπορούσε το περιστατικό να έχει ερμηνευτεί ως τέτοιο.
Ξένοι μελετητές εξωγήινων φαινομένων έχουν βασίσει τη σύνδεση της εκστρατείας με άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα σε περιστατικά όπως αυτό που καταγράφει ο Αρριανός, αλλά και πιαθνόν σε αποσπάσματα από τον Μεγασθένη και τον Πτολεμαίο.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Frank Edwards και ο W. Raymond Drake, που έχει δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα στο βιβλίο του "Θεοί και Αστροναύτες στην Ελλάδα και τη Ρώμη", που γράφτηκε το 1976. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί και άλλοι μελετητές της σχολής του Erich von Daniken. Ο Drake, δίνοντας τη δική του ανάλυση στα γραφόμενα, υποστηρίζει στο βιβλίο του πως ακόμα ένα περιστατικό με ΑΤΙΑ καταγράφηκε κατα την πορεία του μακεδονικού στρατού προς τις Ινδίες.
Σύμφωνα με το κείμενό του, τις πηγές του οποίου βέβαια δεν αποκαλύπτει, κοντά σε έναν ποταμό εμφανίστηκαν δύο ιπτάμενα σκάφη, που περιγράφονται όπως οι ασπίδες της Τύρου, τα οποία εφόρμησαν κατα των στρατιωτών. Το αποτέλεσμα ήταν να πανικοβληθούν στρατιώτες, άλογα και ελέφαντες και να μη διασχίσουν τον ποταμό. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρεται σε αυτά ως "πράγματα θεόσταλτα από άγνωστους θεούς".
Όλα τα παραπάνω γεγονότα είναι καταγεγραμμένα, αλλά οι ειδικοί τα αναφέρουν ως υπερβολές ή ακόμη παραβολές.
Με πηγές από γραπτά των Μεγασθένη και Πτολεμαίου (ο οποίος έγραψε και τη βιογραφία του Αλεξάνδρου).
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος
Δεν υπάρχουν σχόλια: