Υπήρχαν μπαρ στην αρχαία Ελλάδα;

Πόσο κοντά σε αυτό που σήμερα ορίζουμε ως «μπαρ» ήταν οι χώροι που οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν, έτρωγαν και έβρισκαν ερωτικούς συντροφους;

Ως μπαρ σήμερα, ορίζουμε μια επιχείρηση που πουλάει ποτά, που έχει συνήθως μια μπάρα κι από πίσω της έναν μπάρμαν και συνήθως παλεύει μέσα από πρωτότυπες ιδέες στην δημιουργία κοκτέηλ και άλλων ποτών, αλλά και μέσα από το μουσικό πρόγραμμα (με Dj) να προσελκύσει κόσμο.

Πώς ήταν όμως ένα μπαρ αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν; Η σελίδα Facebook Ιστορίες των Μπαρ, ανέβασε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση σχετικά με το θέμα:

«Ανακάλυψαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες τα Speakeasy bars; (NAI!)

Τα «παράνομα» bars, που δεν έχουν ταμπέλα και διευθύνση στο αθηνόραμα και η φήμη τους διαδίδεται από στόμα σε στόμα, υπήρξαν στην αρχαία Ελλάδα αιώνες before it was cool!

Ας εξηγήσουμε πως περίπου έμοιαζε ένα μπαρ στην αρχαία Ελλάδα:

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds, Claire Kelly Blazenby, αν και υπάρχουν άπειρες γραπτές αποδείξεις για συναθροίσεις αρχαίων Ελλήνων με σκοπό την οινοποσία, ακόμα και την ερωτική συνεύρεση, εντούτοις, δεν έχει έρθει στο φώς κανένα αρχαιολογικό εύρημα που να περιγράφει χώρο που παραπέμπει σε κάτι αντίστοιχο με μπάρ. Εκτός από κάτι αρκετά μυστηριώδες.

Η Blazenby, σε ετήσια συνάντηση Αμερικάνων αρχαιολόγων έχει περιγράψει μια σειρά από ευρήματα σε σπίτια αρχαίων Ελλήνων, που χρονολογούνται απο΄το 475 ως το 323 π.Χ.

Η αρχαιολόγος στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο εύρημα που η ομάδα της εντόπισε σε ορισμένα από αυτα τα σπίτια: Είχαν εκατοντάδες φλυτζάνια! Αναρωτήθηκε, ποιά οικογένεια χρειάζεται τόσα φλυτζάνια;

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως αρκετοί αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σπίτια τους – ή εστω τα δωμάτια τους- με σκοπό το εμπορικό όφελος, είτε ως μπαρ, ως εστιατόρια είτε ακόμα και ως οίκους ανοχής. Δεν είναι καθόλου απίθανο να υπήρχαν και σπίτια που να «πουλούσαν» και τις τρεις προαναφερθείσες απολαύσεις σε διαφορετικά δωμάτια για κάθε ενδιαφερόμενο. Άλλωστε δεν υπήρχε καμία νομοθεσία που να τους αποτρέπει από μια τέτοια κίνηση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα της Blazenby – που επιβεβαιώνεται και από την αντίστοιχη μελέτη της Alison Glazenbrook του πανεπιστημίου του Ontario – σε αυτά τα «κρυφά» μπαρ των αρχαίων Ελλήνων, όχι μόνο η πορνεία ήταν απόλυτα αποδεκτή, αλλά ακόμα και γυναίκες και δούλοι μπορούσαν να περάσουν τις πόρτες τους, για να απολαύσουν λίγο κρασί, φαγητό ή ότι άλλο προκύψει.

Πηγή: lifo

Υπήρχαν μπαρ στην αρχαία Ελλάδα; Υπήρχαν μπαρ στην αρχαία Ελλάδα; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.