Τα αγάλματα του Κομφούκιου και του Σωκράτη παρουσιάστηκαν στην Αθήνα την Πέμπτη για να σηματοδοτήσουν μια εκδήλωση που εγκαινιάζει το «Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας το 2021».
Η εγκατάσταση γλυπτών με τίτλο «Κομφούκιος & Σωκράτης: μια συνάντηση» έγινε δωρεά από το Μουσείο Τέχνης της Κίνας και κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός καθορίζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, δήλωσε στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την πρωτοβουλία στο τηλέφωνο τον Ιούλιο. Συμφώνησαν ότι το «Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας» είναι μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.
Την Πέμπτη, ο Μητσοτάκης γιόρτασε το γεγονός ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών θα κλείσουν 50 χρόνια το 2022 και πρόσθεσε ότι «αυτά τα ομόλογα θα επεκταθούν δυναμικά στο μέλλον».
Ο πολιτισμός των δύο χωρών χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, είπε, «και παρόλο που έχουν εξελιχθεί σε απόσταση μεταξύ τους, πάντα επικεντρώνονταν στις ίδιες οικουμενικές αξίες», τόνισε.
«Όσο περισσότερο μια χώρα διεγείρει το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο προορισμός», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στον τουρισμό και «αυτός είναι ο λόγος που ο στόχος της Ελλάδας το επόμενο έτος είναι να υποδεχτεί περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μητσοτάκης είπε τα λόγια του Κομφούκιου, «ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα», και του Σωκράτη, «το πιο πολύτιμο απόκτημα είναι ένας σταθερός φίλος».
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα
Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, παρά τις ανησυχίες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Αθήνα είναι πρόθυμη να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι είναι εξίσου πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.
Η Κίνα, κυρίως ο κρατικός ναυτιλιακός κολοσσός της COSCO, πήγε στην Ελλάδα όταν η εταιρεία ανέλαβε το λιμάνι του Πειραιά και το επεκτείνει σε ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα στην ΕΕ και ένα από τα καλύτερα μετά από δεκαετίες κακής διαχείρισης.
Η COSCO ξεκίνησε το 2008 με την απόκτηση ενός τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, με αποκορύφωμα το 2021 με εξαγορά του 67 % της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι, σημείο εισόδου για την κινεζική πρωτοβουλία Silk Road και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Πειραιά ως πύλη εισόδου στην ΕΕ.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2019, πραγματοποιώντας περιοδείες στο λιμάνι λίγο έξω από την Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ εκεί αποκάλεσε τον Πειραιά «το κεφάλι του δράκου» για μια νέα επενδυτική κίνηση του Πεκίνου στη χώρα.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά της σε συνεργασία με την Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσφατα, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας για τη σταθερή στάση της Κίνας υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ένα άλλο σημάδι ότι η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Κίνα, ο Μητσοτάκης δέχτηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: