Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πιστοί στα αφροδισιακά και τα αρχαία φίλτρα αγάπης και χρησιμοποιούσαν ποικιλία φρούτων, βοτάνων και άλλων τροφίμων στα παρασκευάσματά τους. Η ίδια η λέξη «αφροδισιακό» προέρχεται από την αρχαία Ελληνική θεά της αγάπης, την Αφροδίτη.
Εκείνοι που θέλουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των αρχαίων ελληνικών φίλτρων αγάπης δεν χρειάζεται να πάνε σε μια αναζήτηση για να κυνηγήσουν σκοτεινά συστατικά. Στην πραγματικότητα, έξι από τα πιο συνηθισμένα Ελληνικά αφροδισιακά που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες μπορούν να βρεθούν ακόμα σήμερα στο τοπικό σουπερμάρκετ.
Φυσικά τρόφιμα που θεωρούνται αφροδισιακά στην Αρχαία Ελλάδα
1. Ρόδια
Το ρόδι θεωρούνταν ένα από τα πιο κοινά φυσικά αφροδισιακά τρόφιμα στην Αρχαία Ελλάδα.
Τα ρόδια έχουν επαινεθεί εδώ και καιρό για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, καθώς περιλαμβάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα, ο καρπός του ροδιού θεωρούνταν θρεπτικός και επίσης πίστευαν, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα, ότι ο χυμός έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Η σχέση μεταξύ των ροδιών και της σεξουαλικότητας μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι η ίδια η Αφροδίτη πιστώνεται ότι φύτεψε το πρώτο δέντρο ροδιού στην Ελληνική μυθολογία.
2. Τρούφες
Κυνήγι τρούφας στην περιοχή των Μετεώρων της Ελλάδας. Εικόνα: Μουσείο Μετεώρων
Χρονολογώντας από τον 1ο αιώνα μ.Χ., αυτοί οι μύκητες βρήκαν τον δρόμο τους στο προσκήνιο ως αφροδισιακό.
Πιστεύεται ότι οι τρούφες δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης του νερού, της θερμότητας και της δύναμης του ίδιου του θεού Δία, καθώς ο Δίας έριξε έναν κεραυνό στη Γη που προσγειώθηκε κοντά σε μια βελανιδιά, παράγοντας την τρούφα.
Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Γαληνός ισχυρίστηκε ότι η τρούφα, εκτός από το να δίνει νόστιμη γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο, μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική ικανότητα.
3. Σύκα
Σύκα και δαμάσκηνα. Πίστωση: E. Abadjieva/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
Τα σύκα ανήκουν στην κατηγορία των πιο θρεπτικών φρούτων ενώ ταυτόχρονα έχουν τουλάχιστον εννέα αναγνωρισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Μαζί με τα σταφύλια, τα σύκα ήταν γνωστό ότι ήταν τα αγαπημένα φρούτα των Αρχαίων Ελλήνων.
Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και άλλα. Αναγνωρίζονται ως καλά για την υγεία μας για τις πολλές αποδεδειγμένες φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν τα σύκα με τη σεξουαλικότητα, πιθανώς επειδή το σχήμα του καρπού μοιάζει με το σχήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
4. Πράσα
Συγκριτικά, τα πράσα θεωρούνταν πιθανώς αφροδισιακό στην Αρχαία Ελλάδα λόγω του φαλλικού σχήματός τους.
Στην αρχαία Ελλάδα, τα πράσα τρώγονταν ωμά και ολόκληρα, ή μαγειρεμένα και παρέχουν μια υπέροχη γεύση σε κάθε γεύμα.
Σήμερα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πράσο είναι αφροδισιακό, καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες.
5. Σκόρδο
Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι σταμάτησαν να πιστεύουν ότι το σκόρδο είναι τοξικό και άρχισαν να το τρώνε για να αποτρέψουν ασθένειες και συμφόρηση - και φυσικά μόνο και μόνο επειδή είναι νόστιμο.
Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι έτρωγαν σκόρδο σχεδόν καθημερινά. Οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι το πικάντικο ακατέργαστο σκόρδο το έκανε φυσικό αφροδισιακό.
Δοκιμάστε να φτιάξετε το ελληνικό πιάτο σκορδαλιά και σίγουρα θα φάτε μια σημαντική ποσότητα σκόρδου. Είναι ένα μείγμα σκόρδου και πουρέ από πατάτες, καρύδια, αμύγδαλα ή μπαγιάτικο ψωμί εμποτισμένο με γάλα.
6. Όσπρια
Κόκκινες φακές
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, όρισε τα όσπρια, όπως οι φακές, ως ουσιαστικό μέρος του μενού για τους άνδρες, και συμβούλεψε να τρώνε μια ποικιλία οσπρίων σε όσους αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία.
Επιπλέον, ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε στα φασόλια και τις φακές, ενώ η προσθήκη σαφράν ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της λίμπιντο ενός άντρα ενεργού και σε άριστη κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια: