Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου που παρακολουθούν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA θα πρέπει να "υψώσουν ένα ποτήρι σε έναν αρχαίο Έλληνα" γιατί είναι ο ξεκάθαρος ήρωας πίσω από το τρόπαιο που θα κρατηθεί ψηλά από τους ένδοξους νικητές.
Ο Ιταλός Δρ Ανδρέας Kropp, κλασικός αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, έχει εντοπίσει ότι το τρόπαιο έχει εκπληκτική ομοιότητα με έναν συγκεκριμένο αρχαίο Ελληνικό αμφορέα που τυχαίνει να δείχνει στους μαθητές στις διαλέξεις του για την ελληνική αγγειογραφία.
Η έρευνά του για το σχεδιασμό και την προέλευσή του, αποκάλυψε ότι υπήρχε πολύ λίγη ουσιαστική δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προφανείς ρίζες του τροπαίου στα Ελληνικά πρωτότυπα αμφορέων.
Το αρχικό κύπελλο UEFA δημιουργήθηκε το 1960 και πήρε το όνομά του από τον Henri Delaunay, τον πρώτο γενικό γραμματέα της UEFA. Για το EURO 2008, ήταν μια ενημερωμένη έκδοση, 18 εκατοστά ψηλότερο και 2 κιλά βαρύτερο από το πρωτότυπο. Σε αντίθεση με το πρωτότυπο, που ήταν το έργο του χρυσοχόου Chobillon και αγοράστηκε από τον Arthus-Bertrand στο Παρίσι, η κατασκευή του σύγχρονου ισοδύναμου ανατέθηκε στην Asprey του Λονδίνου.
Αλλά από πού προήλθε η έμπνευση για το σχεδιασμό του; Ποια ήταν τα μοντέλα και ποιες ιδέες για να χρησιμοποιειθεί ένας αττικός αμφορέας, και τι μυνήματα προοριζόταν να μεταδώσει;
Ο Δρ Kropp είπε: «Κανείς δεν κοιτάζει ποτέ αυτά τα τρόπαια σωστά. θυμήθηκα αυτόν τον αμφορέα από την πρώτη μου διδασκαλία. Τόσο ο συνολικός σχεδιασμός όσο και οι λεπτομέρειες όπως οι στριμμένες λαβές αντιστοιχούν στενά σε έναν ερυθρόμορφο αμφορέα που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, ύψους 47 cm, και χρονολογίας του 510 π.Χ.
Αποδίδεται στον Ευφρόνιο, έναν από τους πρωτοπόρους της πρώιμης «ερυθρόμορφης» ζωγραφικής, πιο γνωστό για έργα μεγάλης κλίμακας, όπως ένας κρατήρας που απεικονίζει έναν αγώνα πάλης μεταξύ Ηρακλή και Ανταίου.
«Στον αμφορέα, μάλλον ασυνήθιστα», λέει ο Ανδρέας, «μόνο στο λαιμό φέρει μια παραστατική σκηνή. Δείχνει ένα ξαπλωμένο με στεφάνι στο κεφάλι του, κρατώντας το σκύφο του (φλιτζάνι ποτού) με μόνο το δείκτη του δεξιού του χεριού, παίζοντας ένα δημοφιλές παιχνίδι τον κότταβο (kottabos). Η επιγραφή μας ενημερώνει ότι αυτός ο άντρας «ο Λέαγρος είναι όμορφος» (Leagros kalos). Το κεφάλι στρέφεται προς τα δεξιά, πιθανώς προς τον σύντροφό του στην άλλη πλευρά του λαιμού του αγγείου, παίζοντας τη λύρα. Είναι μια υπενθύμιση ότι προορίζονταν αυτού του είδους τα αγγεία προορίζονταν ως εκθέματα στα συμπόσια».
«Η UEFA», «δεν θα πει στο κοινό για τα τρόπαια της, ότι οφείλονται στους καλύτερους αγγειοπλάστες και ζωγράφους της Αθήνας, και δυστυχώς ο Ευφρόνιος δεν είναι εδώ για να τους μηνύσει για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια: