11 εφευρέσεις της Νίκολα Τέσλα που επιβεβαιώνουν τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας

Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορικής αλλά τραγικής ζωής του, ο Νίκολα Τέσλα εφηύρε εκατοντάδες συσκευές και διαδικασίες που άλλαξαν τον κόσμο μας, από το πηνίο Tesla μέχρι τον κινητήρα επαγωγής.

Το 1908 -περίπου έναν αιώνα πριν από το iPhone- ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα σκέφτηκε να δημιουργήσει μια συσκευή "όχι μεγαλύτερη από ένα ρολόι" που θα επέτρεπε σε κάποιον να ακούσει "μουσική ή τραγούδι [ή] την ομιλία ενός πολιτικού ηγέτη" και να μεταφέρει "οποιαδήποτε εικόνα, χαρακτήρα, σχέδιο ή εκτύπωση".

Σήμερα, θεωρούμε δεδομένη τη δυνατότητα να στείλουμε μια φωτογραφία στους φίλους μας. Όμως, στην εποχή του Τέσλα, αυτό φαινόταν αδύνατο.

Τι εφηύρε λοιπόν ο Τέσλα με το φιλόδοξο μυαλό του;

Στη ζωή του, ο γεννημένος Σέρβος εφευρέτης έλαβε περίπου 300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα σχέδιά του. Όμως, είναι πιο γνωστός για το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) -το οποίο τροφοδοτεί σπίτια και επιχειρήσεις, ακόμη και σήμερα- και τον επαγωγικό κινητήρα, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο των σύγχρονων συσκευών, όπως οι ηλεκτρικές σκούπες και τα στεγνωτήρια μαλλιών.

Μερικές από τις εφευρέσεις του επισκιάστηκαν από το έργο άλλων επιστημόνων. Πειραματίστηκε με τις "σκιαγραφίες" περίπου την ίδια στιγμή που ο Βίλχελμ Ρέντγκεν εφηύρε την ακτινογραφία. Η εργασία του Τέσλα με ασύρματα φώτα μοιάζει με πρόδρομο των πινακίδων νέον. Ακόμη και το έργο του Τέσλα για το ραδιόφωνο επισκιάστηκε από το επιτυχημένο ραδιοφωνικό μήνυμα του 1901 του Γουλιέλμο Μαρκόνι παρόλο που ο Μαρκόνι χρησιμοποίησε την τεχνολογία του Τέσλα. Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος εφευρέτης πιστώθηκε το ραδιόφωνο έξι μήνες μετά το θάνατό του, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε άκυρα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Μαρκόνι και μεταθανάτια τα απέδωσε στον Τέσλα.

Όμως, κάποιες άλλες εφευρέσεις του πραγματικά εντυπωσίασαν το κοινό. Η ιδέα του για ένα τηλεχειριζόμενο πλοίο φάνηκε τόσο απίστευτη εκείνη τη στιγμή που, αρχικά, του αρνήθηκαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Όταν όμως έδειξε την βάρκα του στο Madison Square Garden το 1898, το κοινό έμεινε έκπληκτο.

Όλες οι εφευρέσεις του μεγάλου Σέρβου εφευρέτη έβλεπαν το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν τον "άνθρωπο που εφηύρε τον 20ο αιώνα".

Το πηνίο Τέσλα

Μεταξύ των πιο διάσημων εφευρέσεών του είναι το ομώνυμο πηνίο που αποτελεί την βάση ενός μεγάλου μέρους του έργου του.

Ο Τέσλα ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα από τον ηλεκτρισμό υψηλής συχνότητας. Ήξερε ότι το φως ήταν ηλεκτρισμός και πίστευε ότι μπορούσε να το εκμεταλλευτεί.

Το πρόβλημα ήταν ότι όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο ασταθής ο εξοπλισμός. ο εφευρέτης είχε δοκιμάσει να κατασκευάσει περιστροφικές γεννήτριες που θα μπορούσαν να λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες, αλλά αυτές διαλύονταν στα 20.000 Hz (κύκλους/δευτερόλεπτο) ή 20 KHz (χιλιόκυκλους/δευτερόλεπτο).

Έτσι γεννήθηκε το πηνίο Τέσλα. Ουσιαστικά, αποτελείται από δύο πηνία που αναπηδούν ενέργεια μπρος-πίσω, δημιουργώντας εξαιρετικά υψηλές συχνότητες και τάσεις.

Ο Τέσλα χρησιμοποίησε αυτές τις σπείρες για τη διεξαγωγή πρωτοπόρων πειραμάτων στον φωτισμό με πηγή το ηλεκτρικό ρεύμα, στο φωσφορισμό, στις ακτινογραφίες με ακτίνες Χ, στην ηλεκτροθεραπεία με εναλλασσόμενο ρεύμα και τέλος στην μαζική μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καλώδια. Επίσης, μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα κυκλώματα του πηνίου χρησιμοποιήθηκαν στο εμπόριο σε ραδιοπομπούς sparkgap για την ασύρματη τηλεγραφία. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διασκέδαση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς

Ο μεγεθυντικός πομπός

Η φωτογραφία διπλής έκθεσης (τραβήχτηκε ξεχωριστά) δείχνει τον Τέσλα και τον μεγεθυντικό πομπό του στο εργαστήριό του

Ο μεγεθυντικός πομπός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη των πηνίων Τέσλα για να δημιουργήσει ασύρματη ισχύ για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Τέσλα είχε βρει ότι συνδέοντας ένα καλώδιο με έναν μεγεθυντικό πομπό, μπορούσε να τροφοδοτήσει ολόκληρο το εργαστήριό του.

Παρουσίασε αυτήν την τεχνολογία στο έκπληκτο κοινό, ανάβοντας ασύρματα τους λαμπτήρες. Ο πομπός μπορεί να ανάψει ένα πεδίο λαμπτήρων σε απόσταση 1 χιλιομέτρου μακριά.

Ο επαγωγικός κινητήρας

Μερικές από τις εφευρέσεις του ήταν θεωρητικές ή υπήρχαν μόνο ως πατέντες. Όμως, ο επαγωγικός κινητήρας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε συσκευές, όπως οι ηλεκτρικές σκούπες, τα στεγνωτήρια και τα ηλεκτρικά εργαλεία.

Αυτή η εφεύρεση είναι σημαντική επειδή βελτίωσε την παραγωγή ενέργειας και κατέστησε δυνατή τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Το ραδιο-ελεγχόμενο σκάφος

Σε μια έκθεση του 1898 στο Madison Square Garden, ο Τέσλα εξέπληξε το κοινό με το ντεμπούτο του ενός ραδιο-ελεγχόμενου σκάφους.

Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι έβλεπαν. Στην πραγματικότητα, αρχικά, είχαν αρνηθεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Τέσλα, επειδή η ιδέα του φαινόταν τόσο απίστευτη. Ο εφευρέτης καυχιόταν, "Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ... [το σκάφος] δημιούργησε μια αίσθηση όπως καμία άλλη εφεύρεσή μου δεν έχει παράξει ποτέ."

Αν και οι εφημερίδες είκασαν αβίαστα ότι η τεχνολογία του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πόλεμο, ο Τέσλα πίστευε ότι στην πραγματικότητα ήταν η γέννηση της ρομποτικής, ένα πεδίο που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αναλάβει μεγάλο μέρος της σκληρής εργασίας, αφήνοντας ελεύθερους τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια

Ο Τέσλα επελέγη έναντι του αντιπάλου του, Τόμας Έντισον, για να δημιουργήσει τη γεννήτρια υδροηλεκτρικής ενέργειας στους Καταρράκτες του Νιαγάρα.

Από τα 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, εννέα ανήκαν στον Τέσλα. Το εργοστάσιο άρχισε να παράγει ενέργεια το 1895.

Τον επόμενο χρόνο, ο δικός του σταθμός παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδότηση της πόλης Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Το ραδιόφωνο

Ο Μαρκόνι πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την εφεύρεση του ραδιοφώνου. Ωστόσο, ο Τέσλα τον είχε προλάβει, απλά είχε κακή τύχη

Ο Τέσλα είχε συνειδητοποιήσει ότι τα πηνία του είχαν και άλλο σκοπό: Θα μπορούσαν να μεταδώσουν μηνύματα. Όμως, το 1895, ακριβώς όταν επρόκειτο να δοκιμάσει αυτό το πράγμα, το εργαστήριό του κάηκε.

Αρχικά, δεν έβλεπε τον Μαρκόνι ως απειλή. "Ο Μαρκόνι είναι καλός φίλος", είπε κάποτε. "Χρησιμοποιεί 17 από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μου."

Όμως, ο Ιταλός εφευρέτης θα ήταν ο τελικός νικητής, όταν, το 1901, έστειλε σήματα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ του απένειμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του ραδιοφώνου, παρόλο που του το αρνήθηκε πολλές φορές επειδή χρησιμοποιούσε την τεχνολογία του Τέσλα.

Αργότερα, το 1943, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα διατηρούσε τα αρχικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Σέρβου εφευρέτη. Ήταν όμως αργά καθώς ο Τέσλα είχε πεθάνει πριν από έξι μήνες.

Τα φώτα νέον

Η εφεύρεση των πινακίδων νέον πιστώνεται στον Γάλλο Georges Claude, ο οποίος, το 1910, αξιοποίησε την τεχνολογία. Ήδη όμως από το 1893, ο Τέσλα είχε πειραματιστεί με κάτι εξαιρετικά παρόμοιο.

Ο Σέρβος είχε πρόσβαση στους "Geissler Tubes", κάτι γυάλινους σωλήνες που περιείχαν αέριο -όπως αργόν-, με ηλεκτρόδια σε κάθε πλευρά. Όταν το αέριο διεγείρεται, φωτίζει.

Ο Τέσλα είχε πολλά από αυτά στο εργαστήριό του. Μια μέρα, πειραματιζόμενος με τα πηνία του, παρατήρησε ότι οι σωλήνες άναβαν. Ο Τέσλα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να τους τροφοδοτήσει ασύρματα. Έδειξε αυτήν την τεχνολογία (φωτογραφία πάνω) στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο του 1893.

Αν και η εφεύρεσή του μοιάζει με φώτα νέον, δεν ήταν φώτα νέον. Ήταν ασύρματα και χρησιμοποιούσαν άλλα αέρια και όχι νέον.

Η Τουρμπίνα Τέσλα

Το 1913, εμπνευσμένος από τον κινητήρα του εμβόλου, ο Τέσλα εφηύρε τη δική του τουρμπίνα.

Οι στρόβιλοι τότε χρησιμοποιούσαν λεπίδες, ενώ ο Τέσλα έβαλε δίσκοι στους δικούς του καθώς ήταν πιο αποδοτικοί σε καύσιμα.

Παρόλο που η τουρμπίνα του είχε μικρή πρακτική εφαρμογή, ο ίδιος είχε μεγάλα όνειρα για εκείνη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους "μεγάλους επίγειους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του μέλλοντος" για τη δημιουργία γεωθερμικής ενέργειας.

Σκιαγραφίες

Παρόλο που στις 8 Νοεμβρίου 1895 εφευρέθηκαν οι ακτίνες Χ από τον Ρέντγκεν, ο Τέσλα είχε πειραματιστεί και με αυτό που ονόμαζε "shadowgraph".

Το φθινόπωρο του 1894, ο Σέρβος, κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τη μελέτη της ακτινοβόλησης ισχύος σε φωσφορίζοντα σώματα, γοητεύτηκε από τα αποτελέσματα στις φωτογραφικές πλάκες. Ωστόσο, οι πρώτες έρευνές του αποτράπηκαν ύστερα από μια φωτιά στο εργαστήριό του.

Ακόμα κι έτσι, είναι πιθανό ο Τέσλα να τράβηξε την πρώτη φωτογραφία ακτίνων Χ στις ΗΠΑ. Ενώ προσπαθούσε να φωτογραφίσει τον φίλο του Μαρκ Τουέιν, συνέλαβε μόνο τις μεταλλικές βίδες του φακού της κάμερας.

Όταν ο Ρέντγκεν αποκάλυψε την εφεύρεσή του, ο Τέσλα συνειδητοποίησε ότι είχε εργαστεί σε κάτι παρόμοιο και του έστειλε τις δικές του εικόνες "shadowgraph". Ο Ρέντγκεν του απάντησε, "Αυτές οι φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Θα ήσασταν πολύ ευγενής αν αποκαλύπτατε τον τρόπο με τον οποίο τις τραβήξατε".

Εναλλασσόμενο ρεύμα (AC)

Μία από τις πιο ανθεκτικές εφευρέσεις του είναι το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Σήμερα, αυτή η μορφή ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις -και σε οικιακές συσκευές όπως τα ψυγεία.

Η ιδέα του για την εναλλασσόμενη ισχύ ήταν σε άμεση αντίθεση με εκείνη του μέντορά του, τον Τόμας Έντισον, ο οποίος είχε εφεύρει το συνεχές ρεύμα (DC).

Όταν ο Τέσλα εργάστηκε για τον Έντισον, ο τελευταίος του υποσχέθηκε 500.000 δολάρια αν μπορούσε να διορθώσει την ισχύ του συνεχούς. Η ισχύς του εναλλασσόμενου του Τέσλα λειτούργησε πολύ καλύτερα, οδηγώντας τον Έντισον να παραιτηθεί από την προσφορά του. Έτσι, γεννήθηκε ένας ανταγωνισμός.

Το συνεχές ρεύμα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, όπως στους φακούς με μπαταρία.

Η Ακτίνα του Θανάτου

Από όλες τις εφευρέσεις του, μια που δεν κατασκεύασε ποτέ, έχει ρίξει μια τεράστια σκιά στην κληρονομιά του. Ο Τέσλα περιέγραψε μια "ακτίνα θανάτου" που θα μπορούσε να χτυπήσει εχθρικά αεροπλάνα από τον ουρανό.

Ωστόσο, δεν πίστευε ότι η ακτίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει βία. Αντιθέτως, την φαντάστηκε ως εργαλείο ειρήνης. Ο Τέσλα πίστευε ότι αν κάθε χώρα στον κόσμο είχε ένα "Κινέζικο Τείχος", θα εξέλειπε η ανάγκη για πόλεμο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το σχέδιό του έχει τουλάχιστον έναν θαυμαστή στην σύγχρονη εποχή. Η "στρατηγική αμυντική πρωτοβουλία" του Προέδρου Ρέιγκαν ήταν ένα θεωρητικό σύστημα πυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τις επιθέσεις.

Παρόλο που ο Τέσλα περιέγραψε τους νόμους της φυσικής όπως "κανείς δεν ονειρευόταν ποτέ", η ακτίνα του θανάτου του φαίνεται να υπήρξε μόνο στη φαντασία του.

από: ati, 3otiko

11 εφευρέσεις της Νίκολα Τέσλα που επιβεβαιώνουν τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας 11 εφευρέσεις της Νίκολα Τέσλα που επιβεβαιώνουν τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.