Για 2.000 χρόνια, οι επισκέπτες του Κολοσσαίου στη Ρώμη, μπορούσαν να το εξερευνήσουν εσωτερικά, αλλά και έξω από τα τείχη του. Υπήρχε όμως, ένα τμήμα του, που όλο αυτόν τον καιρό παρέμενε κλειστό για το κοινό και απροσπέλαστο.
Το Αμφιθέατρο Flavian, κοινώς γνωστό ως το Κολοσσαίο, το οποίο είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ιταλίας, χτίστηκε υπό τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό.
Η κατασκευή ξεκίνησε το 72 μ.Χ. και χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί η αρένα, η οποία αποτελούσε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στον κόσμο για περισσότερα από 450 χρόνια, σύμφωνα με την Artnet News.
Καθώς πέρναγε ο καιρός, ο σκοπός που εξυπηρετούσε το Κολοσσαίο άλλαξε από αρένα μάχης σε τουριστικό αξιοθέατο και το υπόγειο - ή ο λαβύρινθος των σηράγγων που κάποτε ήταν κάτω από τη σκηνή - έκλεισε.
Οι 7 εκατομμύρια ετήσιοι επισκέπτες του Κολοσσαίου μπορούσαν μόνο να κοιτάζουν από πάνω τις υπόγειες σήραγγες, χωρίς να μπορούν να περπατήσουν στην περιοχή.
Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας παρουσίασε την αποκατάσταση των υπογείων συραγγών ή της «καρδιάς» του Κολοσσαίου, όπως την ονόμασαν. Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν και αυτήν την περιοχή.
Κολοσσαίο στην Ιταλία
Σε συνέντευξη τύπου στις 25 Ιουνίου, δημοσιογράφοι των μέσων ενημέρωσης περπάτησαν πρώτοι μέσα στις υπόγειες σήραγγες. Το υπόγειο τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 26 Ιουνίου.
Το τμήμα αυτό του Κολοσσαίου χρησίμευσε ως παρασκήνιο για τη δράση που συνέβαινε στη σκηνή της αρένας.
Μια σήραγγα μέσα στο Κολοσσαίο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.
Στο Κολοσσαίο διεξάγονταν μονομαχίες, κυνήγι με άγρια ζώα, ακόμη και δημόσιες εκτελέσεις, σύμφωνα με το Artnet News.
Η υπόγεια περιοχή χρησίμευσε ως παρασκήνιο της αρένας, όπου οι μονομάχοι και τα ζώα περίμεναν πριν ξεκινήσουν τη μάχη, σύμφωνα με το CNN.
«Αυτό ήταν το παρασκήνιο των παραστάσεων που συνέβαιναν στην αρένα. Ήταν ο χώρος που συνέβαινε όλη την προετοιμασία, ακόμη και «τεχνολογική» - μετακινούσαν στηρίγματα, άνδρες και ζώα στην αρένα μέσω μιας σειράς ανελκυστήρων φορτίου, λέει η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου.
Όταν χτίστηκε το Κολοσσαίο, το υπόγειο καλύφθηκε από μια σκηνή από ξύλο. Αυτή καταστράφηκε αργότερα και τώρα το φως του ήλιου εισέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που κάποτε δεν φαινόταν.
Θέα στα μπουντρούμια του Κολοσσαίου που έχουν αποκατασταθεί σε ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Tod's.
Μέχρι τον 20ο αιώνα, καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και βανδαλισμοί κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού κτιρίου του Κολοσσαίου, σύμφωνα με το History Channel.
Σήμερα, οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν στην υπόγεια διαδρομή όπου συνήθιζαν να περιφέρονται οι μονομάχοι, πάνω σε με μια ξύλινη πλατφόρμα.
Υπόγεια σήραγγα στο Κολοσσαίο.
Η αποκάλυψη του υπογείου είναι μέρος ενός δεκαετούς προγράμματος με σκοπό την αποκατάσταση ολόκληρου του Κολοσσαίου.
Το έργο 29,8 εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτείται από την ιταλική εταιρεία μόδας Tod’s.
Η διευθύντρια του αρχαιολογικού συγκροτήματος Κολοσσαίου μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αρχαίο Κολοσσαίο.
Η αποκατάσταση του υπογείου 2.000 ετών περιελάμβανε την αφαίρεση ακαθαρσιών, σκουπιδιών και μικροοργανισμών που είχαν συσσωρευτεί εδώ και αιώνες.
Σύμφωνα με το CNN, για την αποκατάσταση της περιοχής, μια ομάδα αρχαιολόγων, γεωλόγων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων χρησιμοποίησε φωτογραφικές έρευνες και χαρτογράφηση επιφανειών.
Ο στόχος της νέας διάβασης είναι να επιτρέψει στους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους και το ευρύ κοινό να περπατήσουν στο παρελθόν του ιστορικού κτιρίου.
«Κάθε πέτρα εδώ είναι μάρτυρας όλων όσων συνέβησαν στη μεγάλη αρένα του Κολοσσαίου, από τα εγκαίνιά του το 80 μ.Χ. έως την τελική του παράσταση το 523 μ.Χ.», λέει η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Κολοσσαίου και του αρχαιολογικού πάρκου της, σε εκδήλωση τύπου.
Με πληροφορίες από Insider
Δεν υπάρχουν σχόλια: