Ο καταστροφικός σεισμός στη Λισαβόνα το 1755 -Βίντεο

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 1755 η Λισαβόνα επλήγη από καταστροφικό σεισμό, που είχε επίκεντρο στον Ατλαντικό Ωκεανό, διακόσια χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο του Αγίου Βικεντίου, που αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Πορτογαλίας. Οι σεισμολόγοι σήμερα εκτιμούν ότι το μέγεθος του σεισμού του 1755 ήταν 8,5 με 9 στην Κλίμακα Ρίχτερ.

Επρόκειτο για έναν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς σεισμούς στην παγκόσμια ιστορία, καθώς μαζί με το τσουνάμι που ακολούθησε και τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν, υπολογίζεται ότι προκάλεσε έως 100.000 θανάτους.

Ο σεισμός του 1755 με τον πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε είχε ως αποτέλεσμα την όξυνση των πολιτικών εντάσεων στο Βασίλειο της Πορτογαλίας και έβαλε τέλος στις αποικιακές φιλοδοξίες της χώρας. Παράλληλα οδήγησε στη γένεση της σύγχρονης σεισμολογίας και της σεισμικής μηχανικής (earthquake engineering) καθώς ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκαν με επιστημονικούς όρους οι συνέπειες ενός σεισμού σε μεγάλη έκταση.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι για μια προσαρμογή του ντοκιμαντέρ "Οργή του Θεού" (επεισόδιο 5 της σειράς "Τέλειες καταιγίδες: Καταστροφές που άλλαξαν τον κόσμο"). Η μουσική είναι και απόσπασμα από το πορτογαλικό συνθέτη Estêvão de Brito's (περ. 1575-1641) από τους θρήνους του Προφήτη Ιερεμία.

Ο καταστροφικός σεισμός στη Λισαβόνα το 1755 -Βίντεο Ο καταστροφικός σεισμός στη Λισαβόνα το 1755 -Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.