Με εμφανίσεις «Μακεδονία» οι Σκοπιανοί και η UEFA τους επικροτεί

Οι Σκοπιανοί «αυτοπλασσάρονται» ως «Μακεδόνες» και η UEFA τους επικροτεί

Με εμφανίσεις που περιέχουν την συντομογραφία FFM (Football Federation of Macedonia) εμφανίστηκαν τελικά οι παίκτες των Σκοπίων στο σημερινό ματς με την Αυστρία για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2020.

Με άλλα λόγια οι Σκοπιανοί «αυτοπλασσάρονται» ως «Μακεδόνες» στο Euro, μία διοργάνωση την οποία βλέπει όλος ο κόσμος και η UEFA αντί να την τιμωρήσει υιοθετεί και αυτή το «Macedonia», καθώς εμφάνισε την ομάδα με την συντομία «MCD».

Όπως διευκρίνισαν οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 η συντομία που είχε δώσει η UEFA για το ματς για την ομάδα των Σκοπίων ήταν «MKD» (δηλαδή «Μακεδονία») παρόλα αυτά ο ΑΝΤ1 άλλαξε την συντομία και το έκανε «ΝMK» («Βόρεια Μακεδονία»). Δηλαδή όλη η Ευρώπη βλέπει τα Σκόπια ως... «Μακεδονία»!

Όλο αυτό... την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση τα πρωτόκολλα για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Να τονιστεί πως φίλαθλοι των Σκοπιανών εμφανίστηκαν με κασκόλ που ανέγραφαν το όνομα «Macedonia», ενώ σήκωσαν και παρόμοιο πανό.

Φυσικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την UEFA και ο αγώνας ξεκίνησε κανονικά.

Τι είχε προηγηθεί

Μόλις έγινε γνωστό πως τα Σκόπια θα αγωνιστούν ως «Μακεδονία» στο Euro η Ελλάδα απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Μετά τις αντιδράσεις της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι είπε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή

.

Ο Οσμάνι τόνισε ότι η αλλαγή αναφέρεται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορήγηση από το κράτος και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είναι ανάμεσα σε αυτά.

«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», τόνισε ο Οσμάνι.

Μάλιστα αντέδρασε μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογο του αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας των Σκοπίων στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, τα Σκόπια οφείλουν να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Σκοπίων, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Osmani, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πηγή: pronews

Με εμφανίσεις «Μακεδονία» οι Σκοπιανοί και η UEFA τους επικροτεί Με εμφανίσεις «Μακεδονία» οι Σκοπιανοί και η UEFA τους επικροτεί Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.