Dazu: Ο τροχός της δημιουργίας

Τα γλυπτά του βράχου Dazu αποτελούνται από 75 προστατευόμενες τοποθεσίες που περιέχουν περίπου 50.000 αγάλματα, με πάνω από 100.000 Κινεζικούς χαρακτήρες να σχηματίζουν επιγραφές. Τα κυριότερα σημεία της βρίσκονται στο όρος Baoding και στο όρος Beishan.

Ο μεγάλος τροχός της αναγέννησης (Dazu) συνοψίζει το βουδιστικό δόγμα του κάρμα: έναν ατελείωτο κύκλο μετενσάρκωσης σε υψηλότερες ή χαμηλότερες μορφές ζωής σύμφωνα με τις προηγούμενες πράξεις κάποιου.

Σε αυτό το γλυπτό ο δαίμονας Μάρα, προσωποποιώντας την ύπαρξη, κρατά τον τροχό στα σαγόνια και τα χέρια του. Ο τροχός υποστηρίζεται από προσωποποιήσεις απληστίας (αξιωματούχους), κακού (στρατιώτες), ανοησίας (μαϊμού) και λαγνείας (γυναίκες).

Έξι ακτίνες του Βούδα προέρχονται από το τιμόνι, υποδηλώνοντας ότι η φώτιση, ο στόχος κάθε βουδιστικής πρακτικής, επιτρέπει στον αναζητητή να ξεφύγει από τον αιώνιο κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Αυτό το ύψος 8 μέτρων βουδιστικό ανάγλυφο από τα γλυπτά Dazu Rock στην Κίνα, χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ των ετών 1177 και 1249.

Η τεχνική για τα γλυπτά βράχου μπορεί να προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Τα πρώτα γλυπτά ξεκίνησαν το 650 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της πρώιμης δυναστείας του Τανγκ, αλλά η κύρια περίοδος της δημιουργίας τους ξεκίνησε στα τέλη του 9ου αιώνα, όταν ο Wei Junjing από την Τσανγκζού, πρωτοστάτησε στα γλυπτά στο όρος Beishan, και το παράδειγμά του ακολουθήθηκε μετά την κατάρρευση της δυναστείας των Τανγκ, από ντόπιους και κυρίους, μοναχούς και μοναχές, και απλούς ανθρώπους κατά την περίοδο των πέντε δυναστειών και των δέκα βασιλείων (907-65).

Δαίμονες του βουνού Bao Ding, με κυβερνήτες της κόλασης.

Τον 12ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Song, ένας βουδιστής μοναχός που ονομάζεται Zhao Zhifeng άρχισε να εργάζεται για τα περίτεχνα γλυπτά και τα γλυπτά στο Όρος Baoding, αφιερώνοντας 70 χρόνια της ζωής του στο έργο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες συλλογές πετρωμάτων, τα πετρώματα Dazu περιλαμβάνουν αγάλματα που εκπροσωπούν και τις τρεις μεγάλες θρησκείες: Βουδισμό, Ταοϊσμό και Κομφουκιανισμό.

Σιντάρτα Γκαουτάμα: Ο πνευματικός δάσκαλος από την αρχαία Ινδία και ιστορικός ιδρυτής του Βουδισμού

Τα γλυπτά καταγράφηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1999, αναφέροντας « … την αισθητική τους ποιότητα, την πλούσια ποικιλομορφία των θεμάτων τους, τόσο κοσμικά όσο και θρησκευτικά, και το φως που ρίχνουν στην καθημερινή ζωή στην Κίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρέχουν εξαιρετικά στοιχεία της αρμονικής σύνθεσης του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού."

Dazu: Ο τροχός της δημιουργίας Dazu: Ο τροχός της δημιουργίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.