Νάξος -Απόλλωνας: Το χωριό με ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού

Όποιος έχει επισκεφτεί τη Νάξο γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για όλους. Εδώ κανείς βρίσκει ότι πραγματικά ζητήσει: από οργανωμένες αμμώδεις ακρογιαλιές και πιο απομονωμένους κόλπους, μέχρι πολύβουα σημεία, αλλά και πιο ήρεμες και απομονωμένες επιλογές, για όσους θέλουν να απολαύσουν το πραγματικό μεγαλείο του νησιού στην «απομόνωση».

Ένα από τα χωριά της Νάξου, λοιπόν, που προσφέρει και μια από τις πιο απομακρυσμένες, σχετικά, εμπειρίες είναι και ο Απόλλωνας, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Χώρα.

Πρόκειται για ένα μικρό και ήρεμο, γραφικό ψαροχώρι, ιδανική επιλογή τόσο για οικογένειες, όσο και για παρέες φίλων, που ωστόσο δεν αναζητάνε τους πιο έντονους ρυθμούς. Μάλιστα, ο παραθαλάσσιος οικισμός του Απόλλωνα αποτελούσε λιμάνι προσέγγισης των πλοίων που εκτελούσαν δρομολόγια στην «άγονη γραμμή» των Κυκλάδων.

Στον Απόλλωνα, σήμερα, συναντά κανείς πάλλευκα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακές ταβέρνες πλάι στη θάλασσα, ενώ τα καφέ και τα καταστήματα με τουριστικά είδη συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του χωριού.

Ο Απόλλωνας διαθέτει την ομώνυμη παραλία στο μικρό του όρμο, με κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά με ψιλό βοτσαλάκι, οργανωμένη και με θαλάσσιες δραστηριότητες. Εκείνο για το οποίο, ωστόσο, φημίζεται το χωριό είναι ένας από τους τρεις γιγάντιους κούρους που υπάρχουν στο νησί, και αποτελούν -μετά την Πορτάρα απέναντι από τη Χώρα- τα πιο δημοφιλή αξιοθέατά του.

Ο κούρος του Απόλλωνα εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του χωριού, στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής. Το ύψος του έχει υπολογιστεί στα 10 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα κι έπειτα, ενώ θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα.

Τέλος, σε κοντινή απόσταση από το χωριό συναντάται και ένα από τα δύο αρχαία λατομεία του νησιού, όπου ξεκίνησε μία από τις σημαντικότερες τέχνες της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική.

Πηγή: newsbeast

Νάξος -Απόλλωνας: Το χωριό με ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού Νάξος -Απόλλωνας: Το χωριό με ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.