Μυτιλήνη: Ένας Τούρκος βρυκόλακας στην Επάνω Σκάλα

Πάμε σχεδόν 30 χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν που οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο οικόπεδο της οδού Νοκομηδείας, στην Επάνω Σκάλα έφεραν στο φως έναν... Τούρκο βρυκόλακα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hector Williams του University of British Columbia επικεφαλής της Καναδικής Αρχαιολογικής Σχολής που διεξήγαγε την έρευνα βρέθηκε μέσα σε μια κρύπτη, στο πάνω στρώμα του οικοπέδου που συναποτελούσε το οθωμανικό νεκροταφείο της πόλης.

Ο λαιμός, η λεκάνη και οι αστράγαλοι του άνδρα, είχαν τρυπηθεί με καρφιά 20 εκατοστών. Το λείψανο βρέθηκε θαμμένο σε βαρύ ξύλινο φέρετρο, σε αντίθεση με τα λευκά σεντόνια που περιέβαλλαν τις υπόλοιπες σορούς. Επρόκειτο για μια σαφή ένδειξη πως αυτοί που σκότωσαν τον άνθρωπο αυτόν, ήθελαν να βεβαιωθούν πως δε θα επιστρέψει ποτέ στον κόσμο των ζωντανών.

Το γεγονός δεν κρίθηκε σαν κάτι το σπουδαίο αρχαιολογικά, έδειξε όμως κάτι σημαντικό λαογραφικά. Το ότι οι μουσουλμάνοι είχαν αποδεχτεί το έθιμο αφού οι ίδιοι δεν πίστευαν στους βρυκόλακες.

Σήμερα στο οικόπεδο της οδού Νικομηδείας, τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο μεταξύ των οδών Νοκομηδείας και Δικελί ο επισκέπτης μπορεί να δει το τι βρέθηκε κάτω από το οθωμανικό νεκροταφείο. Μια ρωμαϊκή οικία με τμήμα του αρχαιότερου τείχους της πόλης, στην οδό Νικομηδείας. Επισκεφτείτε και γνωρίστε την άγνωστη Μυτιλήνη που βρίσκετε δίπλα μας. Δεν έχει βρυκόλακες...

Πηγή: Στρ. Μπαλάσκας, Στο Νησί

Μυτιλήνη: Ένας Τούρκος βρυκόλακας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνη: Ένας Τούρκος βρυκόλακας στην Επάνω Σκάλα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιουνίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.