Αδιανόητη πρόκληση: Στο EURO με φανέλα της… Μακεδονίας τα Σκόπια

Πυρ και μανία με την τακτική των Σκοπίων είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης κάνοντας λόγο για αδιανόητη πρόκληση από τους γείτονες αναφορικά με την ονομασία συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020.

Με χαραγμένα τα τρία αρχικά της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ποδοσφαρική Ομοσπονδία της… Μακεδονίας/FFM (Football Federation of Macedonia) και όχι της Βόρειας Μακεδονίας παρουσιάστηκαν οι φανέλες με τις οποίες θα συμμετάσχουν οι γείτονες στο EURO.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στην αλλαγή του ονόματός της, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας χρήση του προηγούμενου.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας θα πάρει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει τον 3ο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία. Την προσεχή Κυριακή αντιμετωπίζει την Αυστρία.

Πίεση από κυβέρνηση Ζάεφ

Από τις αρχές του έτους. σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Ζάεφ άσκησε έντονες πιέσεις στην Ομοσπονδία προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του καταστατικού και του ονόματός της. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξαν το όνομά του η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται ενώ έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής της στην UEFA, ζητώντας ανεξαρτησία στο…. έργο της.

Όπως αναφέρει η Ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει ήδη την UEFA για το θέμα, ενώ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις»

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας Μουάμεντ Σεϊντίνι σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση.

Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητα».

Eπιστολή Αυγενάκη σε Τσέφεριν και UEFA

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη, έστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αυγενάκης ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις / ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA. Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Πηγή: Έθνος

Αδιανόητη πρόκληση: Στο EURO με φανέλα της… Μακεδονίας τα Σκόπια Αδιανόητη πρόκληση: Στο EURO με φανέλα της… Μακεδονίας τα Σκόπια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουνίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.