Οι θεόρατοι και επιβλητικοί πέτρινοι γίγαντες της Νάξου

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Νάξο με τις υπέροχες ακρογιαλιές για όλα τα γούστα και τα γραφικά και πανέμορφα χωριουδάκια στην ενδοχώρα της που προσφέρουν αυθεντικές και αξέχαστες εμπειρίες σε όσους τελικά τα επισκεφτούν.

Ωστόσο, το νησί έχει να αναδείξει και έναν πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, με πληθώρα αξιοθέατων που κεντρίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους. Εκτός, λοιπόν, από την περίφημη Πορτάρα της Νάξου, το αξιοθέατο σύμβολο του νησιού, υπάρχουν και οι θεόρατοι και άκρως επιβλητικοί πέτρινοι «γίγαντες» της Νάξου, που προκαλούν δέος και θαυμασμό στη θεάσή τους.

Ποιοι είναι οι περίφημοι Κούροι, οι πέτρινοι γίγαντες της Νάξου

Οι πέτρινοι γίγαντες της Νάξου, ευρέως γνωστοί ως Κούροι, είναι από εκείνα τα αξιοθέατα που δύσκολα συναντά κανείς αλλού, προκαλώντας εντύπωση όχι μόνο με την επιβλητική εικόνα και το τεράστιο μέγεθός τους, όσο και με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν.

Στην ουσία πρόκειται για θεαματικά γλυπτά που συναντώνται σκόρπια σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη Νάξο, προκαλώντας δέος σε όποιον περάσει από δίπλα τους. Τα τεράστια αυτά δημιουργήματα χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο -7ος- 6ος αιώνας-, ενώ η δημιουργία τους συνδέεται με την αντίληψη που είχαν οι άνθρωποι της εποχής για τους Θεούς, οι οποίοι παρουσιάζονται ανθρωπόμορφοι, ωστόσο πολύ ψηλότεροι και μεγαλύτεροι από τους κοινούς θνητούς.

Ο μεγαλύτερος Κούρος όλων μετράει μήκος 10 μέτρων και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και έπειτα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Απόλλωνας, στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής, και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την προσωποποίηση του θεού Διονύσου ή του θεού Απόλλωνα.

Αν και άκρως εντυπωσιακό, το έργο στον Απόλλωνα φαίνεται να μην ολοκληρώθηκε ποτέ και οι πιθανότεροι λόγοι είναι δύο. Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την δημιουργία τους παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές και έτσι οι προσπάθειες για την ολοκλήρωσή τους σταμάτησαν. Οι ερευνητές, ωστόσο, αναφέρουν ότι ή ότι ο πελάτης που τους είχε παραγγείλει απεβίωσε ή ότι κάποιο πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός της εποχής δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του. Οι άλλοι δύο από τους συνολικά τρεις Κούρους της Νάξου, συναντώνται στις περιοχές Μέλανες και Φλεριό.

Πηγή: newsbeast

Οι θεόρατοι και επιβλητικοί πέτρινοι γίγαντες της Νάξου Οι θεόρατοι και επιβλητικοί πέτρινοι γίγαντες της Νάξου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.