Θεραπευτική δράση της αναδρομικής ύπνωσης

Αυτό το άρθρο εξετάζει την ανάπτυξη τεχνικών παλινδρόμησης στην υπνοθεραπεία, όπου οι εμφανείς αναμνήσεις του παρελθόντος αντιμετωπίζονται λιγότερο σαν περιγραφές αληθινών γεγονότων αλλά σαν μεταφορικές ιστορίες που βοηθούν στη θεραπεία.

Περιγραφή

Ο όρος «παλινδρόμηση, Regression» αναφέρεται σε μια διαδικασία επιστροφής σε μια παλαιότερη χρονικά κατάσταση, και για τη θεραπεία παλινδρόμησης σημαίνει μετάβαση στην πηγή ενός ψυχολογικού προβλήματος. Η Regression Therapy χρησιμοποιεί μια σειρά υπνοθεραπευτικών και ψυχοθεραπευτικών τεχνικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παλινδρόμηση επεξεργαζόμενοι διαπροσωπικές εμπειρίες για τη μετατροπή τους. Οι όροι «age regression, ηλικιακή αναδρομή», «υπνωτική παλινδρόμηση» ή «υπνοθεραπευτική παλινδρόμηση» χρησιμοποιούνται συχνά όταν οι αναμνήσεις αφορούν την πρώιμη παιδική ηλικία.

Όταν εμφανίζονται ιστορίες προηγούμενης ζωής, η θεραπεία αναφέρεται ως παλινδρόμηση σε προηγούμενη ζωή. Ωστόσο, η θεραπεία παλινδρόμησης δεν προσπαθεί να αποδείξει την αλήθεια αυτών των ιστοριών. Αντίθετα, χρησιμοποιεί την ερμηνεία του πελάτη ως ένα μέσο παροχής μιας ισχυρής διαπροσωπικής εμπειρίας για θεραπεία. Όταν οι τραυματικές αναμνήσεις είναι η πηγή του προβλήματος, η θεραπεία παλινδρόμησης περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό της μνήμης του σώματος. Οι ιατροί, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και άλλοι παθολόγοι θεραπευτές εργάζονται σύμφωνα με ένα ενιαίο διεθνές πρότυπο που καθορίζεται από την Earth Association of Regression Therapy «Μεταξύ των ψυχοθεραπευτών, η παλινδρόμηση θεωρείται πολύτιμη ψυχιατρική τεχνική από πολλούς αξιόπιστους επαγγελματίες».

Ιστορία

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εισήγαγε την ιδέα να κάνει το ασυνείδητο μυαλό να συνειδητοποιήσει τη θεραπεία και έχει θεωρηθεί ο παππούς της σύγχρονης θεραπείας παλινδρόμησης. Η χρήση της ενεργού φαντασίας του Carl Jung επηρέασε επίσης την ανάπτυξη τεχνικών καθοδηγούμενων εικόνων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία παλινδρόμησης.

Στη δεκαετία του 1950, ο Βρετανός ψυχίατρος Alexander Cannon εφάρμοσε τη μέθοδο της παλινδρόμισης σε περισσότερους από 1400 ασθενείς με συμπτώματα που δεν ήταν θεραπεύσιμα με τα συμβατικά μέσα, και παρατήρησε σημαντική βελτίωση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970, η χρήση της υπνωτικής παλινδρόμησης είχε γίνει γενικά αποδεκτή από το ιατρικό επάγγελμα. Η τεχνική «affect bridge, διαδραστική γέφυρα» επιτρέπει σε ένα άτομο να συνδεθεί γρήγορα με μια σχετική μνήμη του παρελθόντος μέσω ενός συναισθήματος, και αυτό έδωσε ώθηση στην αρχική ανάπτυξη της θεραπείας παλινδρόμησης.

Ο Denys Kelsey, ένας Βρετανός ψυχίατρος που δούλεψε με παλινδρόμηση, κατέληξε στη δεκαετία του 1960 ότι η προέλευση ορισμένων ψυχιατρικών προβλημάτων μπορεί να βρίσκεται στις προηγούμενες ζωές. Την επόμενη δεκαετία δημοσιεύθηκαν τέσσερα βιβλία σχετικά με την παλινδρόμηση σε προηγούμενες ζωές: το Deep Healing από τον ψυχολόγο Hans Ten Dam. Το Αναζωογονώντας προηγούμενες ζωές από την κλινική ψυχολόγο Helen Wambach. Το Έχετε πάει εδώ πριν από τον ψυχολόγο Edith Fiore; και το Past Lives Therapy από τον Morris Netherton. Αυτά τα βιβλία είχαν ιστορίες προηγούμενων ζωών που έδρασαν θεραπευτικά.

Στη δεκαετία του 1980 ο Roger Woolger απέδειξε την αξία της παλινδρόμησης στη θεραπεία του σώματος. Πρωτοπορώντας στην τεχνική παλινδρόμησης, συνδύασε σωματική ψυχοθεραπεία με ψυχόδραμα για την απελευθέρωση των τραυματικών αναμνήσεων που ενσωματώνονται σε συγκεκριμένες αναμνήσεις του σώματος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Δρ Peter Mack, θεραπευτής παλινδρόμησης και ασκούμενος χειρουργός από τη Σιγκαπούρη, έγραψε δύο βιβλία σχετικά με θεραπευτικές ιστορίες των ασθενών του: το Healing Deep Hurt Within και το Life Changing Moments in Inner Healing. Ακολούθησε το 2013 μια διεθνή συνάντηση των ψυχιάτρων με γιατρούς και κλινικούς ψυχολόγους που χρησιμοποιούσαν την αναδρομική θεραπεία, από την οποία σχηματίστηκε η (Society for Medical Advance and Research in Regression, Εταιρείας Ιατρικής και Έρευνας της παλινδρομικής θεραπείας). Η Εταιρεία δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, το Inner Healing Journey - A Medical Perspective, στο οποίο έξι ιατροί, συμπεριλαμβανομένων δύο ψυχιάτρων, μοιράστηκαν έντεκα ιστορίες θεραπείας πελατών χρησιμοποιώντας τη (Regression Therapy, αναδρομική θεραπεία).

Θεωρητικό υπόβαθρο

Η παλινδρομική θεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι η κακή υγεία προκύπτει όταν τα συναισθηματικά στρες έχουν κατακλύσει και εξασθενούν την άμυνα του σώματος. Σαν προστατευτικό μηχανισμό ενάντια στα βλαβερά ανεξέλεγκτα συναισθήματα, το μυαλό μαθαίνει να ελαχιστοποιεί την έντασή τους και τα εμποδίζει να συνειδητοποιηθούν, αφήνοντας πίσω του μια πληγή μη επεξεργασμένης συναισθηματικής έντασης. Αυτό μπορεί να εξωτερικευτεί με συναισθηματικά ξεσπάσματα ή πονοκέφαλο, αϋπνία, πεπτικό έλκος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή κάποια άλλη ψυχοσωματική ασθένεια. Υπάρχει μια φυσιολογική ανάγκη στο ανθρώπινο σύστημά μας με την απελευθέρωση του στρες για την αποκατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας, και η παλινδρομική θεραπεία παρέχει τη ρύθμιση που απαιτείται για να γίνει αυτό. Τα συναισθήματα εκφράζονται συχνά με λυγμούς και κλάμα, γνωστό ως abreaction ή κάθαρση. Όταν οι ασθενείς καταλαβαίνουν το λόγο που είναι άρρωστοι, τα συναισθήματα απελευθερώνονται και μεταμορφώνονται, επιτρέποντας τη θεραπεία.

Ολιστικά και Ιατρικά Μοντέλα Θεραπείας

Η συμβατική ιατρική, βασισμένη στην κλασική επιστήμη και στην υλιστική φιλοσοφία του René Decartes, βλέπει την ασθένεια ως τυχαίο γεγονός, και ότι η αιτία και η θεραπεία της ασθένειας προέρχεται έξω από το ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα, το ολιστικό μοντέλο της υγείας στη θεραπεία παλινδρόμησης βλέπει την ασθένεια και τη θεραπεία να προέρχονται από εσωτερικό του ατόμου. Βασίζεται στην αρχή ότι το σώμα αντανακλά τους βαθύτερους αγώνες ολόκληρης της ζωής του ατόμου. Ως εκ τούτου, η ασθένεια θεωρείται ότι δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά μάλλον όταν συναισθηματικά, ψυχολογικά ή πνευματικά στρες έχουν κατακλύσει ή αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος. Ο θεραπευτικός στόχος είναι να βοηθήσει το άτομο να ανακτήσει μια υγιή ισορροπία. Σε αντίθεση με το ιατρικό μοντέλο, ο ασθενής βοηθά διαδραστικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της παλινδρομικής θεραπείας (Regression Therapy).

Η παλινδρόμηση ως θεραπεία

Χρήση ιστοριών προηγούμενης ζωής

Οι ιστορίες είναι το θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Συγκεκριμένα, εκείνοι που φαίνεται να είναι πεπεισμένοι για την ύπαρξη προηγούμενων ζωών τα γεγονότα αυτών των ζωών έχουν ένα βαθύτερο νόημα για αυτούς, δουλεύοντας μεταφορικά επιτρέπει στην παλινδρομική θεραπεία να φτάσουμε στην καρδιά της ασθένειας. Οι αλλαγές καθίστανται δυνατές με την αλλαγή συμπεριφοράς του πελάτη ή με τον διάλογο που μοιάζει με Gestalt (ένα οργανωμένο σύνολο που θεωρείται περισσότερο από το άθροισμα των μερών του) για να ενσωματώσουν την παλινδρομική εμπειρία. Στην ύπνωση, ο χρόνος ξεπερνιέται και δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ πραγματικών και φανταστικών, επιτρέποντας την ενδυνάμωση και τη θεραπεία να πραγματοποιηθεί. Αυτό που είναι σημαντικό στη θεραπεία παλινδρόμησης, είναι ότι επιτρέπει στα γεγονότα να βιωθούν με εξατομικευμένο τρόπο.

Παλινδρόμηση ηλικίας (Age Regression)

Με την τεχνική της παλινδρόμησης σε προηγούμενες ηλικίες, ο υπνοθεραπευτής πηγαίνει στο καταπιεσμένο συναίσθημα ενός γεγονότος της ζωής που θεωρείται ότι προκαλεί το πρόβλημα ενός ασθενούς, που συχνά περιλαμβάνει αναμνήσεις από την πρώιμη παιδική ηλικία. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να απελευθερώνει καταπιεσμένα συναισθήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, και είναι ένας ισχυρός θεραπευτικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται στη θεραπεία παλινδρόμησης.

Θεραπεία εσωτερικού παιδιού

Ο ψυχολόγος John Bowlby διαπίστωσε ότι οι αναμνήσεις της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές στη μετέπειτα ζωή. Ο John Bradshaw εισήγαγε τη χρήση της έννοιας του «εσωτερικού παιδιού» για ανεπίλυτες εμπειρίες στην παιδική ηλικία και ο ψυχίατρος Soumya Rao περιέγραψε πώς μπορεί να ενσωματωθεί επιτυχώς στη διαδικασία της θεραπευτικής παλινδρόμησης.

Θεραπεία σώματος

Ο Bessel van der Kolk, διευθυντής του Trauma Center στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, λέει. «Όταν οι φυσικές αισθήσεις του τραύματος παράγουν έντονα συναισθήματα, η θεραπεία πρέπει να συνίσταται στο να βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν στο σώμα τους και να κατανοούν τις αισθήσεις του σώματος». Το σώμα φέρνει πάντα τη μνήμη των προηγούμενων γεγονότων και μπορεί να προσφέρει μια σημαντική γέφυρα στη θεραπευτική παλινδρόμηση. Πιο πρόσφατα, ο ψυχίατρος Moacir Oliveira έδειξε πώς η θεραπεία του σώματος σε συνδυασμό με τη θεραπευτική παλινδρόμηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση τραυματικών αναμνήσεων.

Χρήσεις της θεραπείας παλινδρόμησης

Ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών προβλημάτων έχουν επιλυθεί με θεραπεία παλινδρόμησης. Ψυχολόγοι και ιατροί έχουν επιλύσει άγχος θυμό, κατάθλιψη, αυτοτραυματισμούς, μετατραυματικό στρες, φοβίες, και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η έρευνα έδειξε ότι μειώνει τα τικ στο σύνδρομο Tourette, ενώ οι ψυχίατροι και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι επιλύει τις διαταραχές συνείδησης, αϋπνία, ημικρανία και ανεξήγητο πόνο άσθμα, και αυτοάνοση διαταραχή.

Ο Hazel Denning ανέλυσε τα αποτελέσματα οκτώ θεραπευτών με περισσότερους από χίλιους ασθενείς μεταξύ 1985 και 1992. Πολλοί από αυτούς αναζήτησαν τη θεραπεία παλινδρόμησης έχοντας δοκιμάσει άλλες θεραπείες χωρίς επιτυχία. Μετά από πέντε χρόνια, το 24% ανέφερε ότι τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν πλήρως, το 23% ανέφερε σημαντική βελτίωση, το 17% ανέφερε αξιοσημείωτη βελτίωση και το 36% δεν ανέφεραν καμία βελτίωση.

Ο Ronald van der Maesen διεξήγαγε διάφορα ερευνητικά προγράμματα το 1994 που διερεύνησαν τα αποτελέσματα της θεραπείας παλινδρόμησης σε περιπτώσεις 401 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από 32 θεραπευτές. Έξι μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, το 50% ανέφερε ότι τα προβλήματά τους είχαν επιλυθεί πλήρως, το 30% έδειξε κάποια βελτίωση και το 20% δεν παρουσίασε καμία βελτίωση. Αυτά τα αποτελέσματα ελήφθησαν για ασθενείς που είχαν κατά μέσο όρο 15 ώρες θεραπείας σε έξι συνεδρίες.

Περιορισμοί και κριτική

Η θεραπεία παλινδρόμησης ενδέχεται να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν οι πελάτες δυσκολεύονται να εισέλθουν σε επαρκή κατάσταση χαλάρωσης ή υπνωτικής χαλάρωσης ή εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί να αποδεχθεί το τραύμα του. Ορισμένοι μπορεί να είναι απροετοίμαστοι να αναλάβουν την ευθύνη της θεραπείας τους ή είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα συμπτώματα εξαιτίας υποσυνείδητων ανασταλτικών αιτίων. Δεν είναι κατάλληλη θεραπεία όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να σκέφτεται καθαρά και ορθολογικά ή είναι σε αυταπάτη ή με πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι κριτικοί έχουν προτείνει ότι οι τεχνικές της παλινδρόμησης μπορούν να παράγουν ψευδείς αναμνήσεις λόγω της πιθανότητας υποβολής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φανταστικές δράσεις, για παράδειγμα με ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Οι θεραπευτές παλινδρόμησης ανταποκρίνονται σε αυτό ότι δεν θα συμβεί εάν ακολουθήσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση, η οποία τους διδάσκει να κάνουν ερωτήσεις, να μην κάνουν προτάσεις και κατευθύνουν λανθασμένα.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς προηγούμενων ζωών, οι σκεπτικιστές επιμένουν ότι τέτοιες εμφανείς αναμνήσεις συμβαίνουν επειδή ο ασθενής έχει κίνητρο να ευχαριστήσει τον θεραπευτή. Οι αναμνήσεις που φαίνονται γεμάτες από φαινομενικά πειστικές λεπτομέρειες μπορεί να βασίζονται σε πληροφορίες στις οποίες ο ασθενής είχε βιώσει κάποτε, ακόμη και αν ήταν πριν από λίγο καιρό (κρυπτονομία). Οι θεραπευτές παλινδρόμησης επισημαίνουν ότι οι ιστορίες της προηγούμενης ζωής δεν χρειάζεται να είναι πραγματικές για να συμβεί η θεραπεία, καθώς ενεργούν μεταφορικά και φέρουν συμβολικό νόημα.

Μερικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι η αναδιαμόρφωση μιας μνήμης γίνεται εμπόδιο στη θεραπεία, καθώς παγιώνει ένα άτομο σε παρελθόντα γεγονότα και κρύβει την αλήθεια. Οι θεραπευτές παλινδρόμησης θα πρότειναν ότι η αναμόρφωση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μετά την απελευθέρωση των συναισθημάτων από μια τραυματική μνήμη, όταν οι υψηλότερες γνώσεις συνείδησης μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακαλύψει νέους τρόπους δράσης.

Ενώσεις θεραπείας παλινδρόμησης

Η θεραπεία παλινδρόμησης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Μια συνέλευση πραγματοποιείται κάθε λίγα χρόνια για να μοιραστούν τεχνικές, έρευνα και νέες εξελίξεις. Το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Χώρες το 2003. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν συνέδρια στη Γερμανία (2006), στη Βραζιλία (2009), στην Τουρκία (2011), στην Πορτογαλία (2015) και στη Γκόα, Ινδία (2017).

Το 2006, ιδρύθηκε η Earth Association of Regression Therapy (EARTh). Στόχος της είναι να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα διεθνές πρότυπο στην αναδρομική θεραπεία και να βελτιώσει την επαγγελματική αποδοχή της προσφέροντας εργαστήρια και παρέχοντας χώρο συνάντησης για συνέδρια.

Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ανάγκη για προώθηση της πειθαρχίας μέσα στην Ιατρική, η Εταιρεία Ιατρικής Προόδου και Έρευνας στη Θεραπεία Παλινδρόμησης (Society for Medical Advance and Research in Regression Therapy) ιδρύθηκε το 2013 στην Πορτογαλία. Αυτή η διεθνής ομάδα διεξάγει έρευνα σχετικά με τη θεραπεία παλινδρόμησης, με επικεφαλής ιατρούς που μοιράζονται το όραμα της ολοκλήρωσης συμπληρωματικών και ολιστικών προσεγγίσεων στην ιατρική.

Andrew Tomlinson και Peter Mack. Πηγή: Regression Therapy

Από το Ζάχο Σκαφίδα

Θεραπευτική δράση της αναδρομικής ύπνωσης Θεραπευτική δράση της αναδρομικής ύπνωσης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.