Οι τρεις κλασικοί όρκοι που έπαιρνε κάποιος για να γίνει μέλος της ήταν η (άνευ όρων) υπακοή, η φτώχεια και η αγαμία.Σχεδόν το 30% των μελών της Opus Dei δίνουν όρκους αποχής από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα και ζουν κοινοβιακά με άλλα μέλη της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι, γνωστοί ως supernumeraries, ζουν κανονικά τις ζωές τους με τις οικογένειές τους.
Η Opus Dei ιδρύθηκε στην Ισπανία το 1928 από τον δικηγόρο Χοσέ Μαρία Εσκριβά ο οποίος, στη συνέχεια, έγινε ιερωμένος. Ο Εσκριβά προχώρησε στη δημιουργία της οργάνωσης ώστε να κατασταλεί η, κατά τη γνώμη του, υπερβολικά φιλελεύθερη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο υποστηρίχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο και διεύρυνε την επιρροή της στην Παιδεία, στον Τύπο και στους οικονομικούς οργανισμούς της χώρας. Ο Εσκρίβα ήταν ένας πούρος φασίστας που δεν πίστευε στην ισονομία των πολιτών όχι μόνο ενώπιον του κράτους, αλλά και ενώπιον του Θεού. Θεωρούσε ότι οι γυναίκες «έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως… χαλιά, ώστε να πατάνε οι άνθρωποι επάνω τους» και ότι τα ανάπηρα παιδιά «χρεώνονται», με την αναπηρία τους, τις αμαρτίες των γονιών τους. Από την αρχή της λειτουργίας της η Opus Dei είχε την υποστήριξη του Βατικανού το οποίο το 1950 την αναγνώρισε ως «κοσμικό ινστιτούτο». Το 1982 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ την ανακήρυξε «personal Prelature», που σημαίνει ότι «η δικαιοδοσία της καλύπτει τα συμμετέχοντα άτομα και όχι μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή». Είναι η μοναδική περίπτωση χορήγησης τέτοιου προνομίου στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.Τα μέλη της συγκροτούν «ξεχωριστή επισκοπή, με δικό της επίσκοπο» που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται από τους κατά τόπους επίσκοπους του Βατικανού και αναφέρονται μόνο στη Ρώμη. Το 2002 ο Εσκρίβα, μόλις 27 χρόνια μετά τον θάνατό του, αγιοποιήθηκε και αυτή είναι η πιο γρήγορη αγιοποίηση στην πρόσφατη ιστορία.
Η σύγχρονη μορφή της οργάνωσής του έχει έντονα νεο-φεουδαρχικό προσανατολισμό, αφού αποσκοπεί στη διατήρηση μιας άκαμπτης κοινωνικής διαστρωμάτωσης, όπου ο καθένας έχει τη θέση του και ο κομμουνισμός, υπό οιανδήποτε μορφή, εκφράζει τον υπέρτατο εχθρό.
Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από διάφορες διαθέσιμες πηγές (την υπηρεσία επικοινωνίας της οργάνωσης, Πεπραγμένα της Αγίας Έδρας για το 2007, διάφορες έρευνες), διαθέτει περίπου 80.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, με σταθερή παρουσία σε 64 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος των μελών βρίσκεται συγκεντρωμένο στις ισπανόφωνες χώρες: 30.000 στην Ισπανία, 5.000 στο Μεξικό, 2.000 στο Περού, 2.000 στη Βενεζουέλα και στην Αργεντινή, 1.500 στη Κολομβία κ.λπ. Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 5.000 μέλη, στις Ηνωμένες Πολιτείες 3.000, στις Φιλιππίνες 3.000, στη Γαλλία 1.600 (προσθέτοντας και τους «συνεργαζόμενους», οι οποίοι δεν είναι άμεσα μέλη). Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν μονάχα μερικές δεκάδες. Η τελευταία χώρα όπου εγκαταστάθηκε επισήμως η Opus Dei είναι η Ρωσία (αρχές του 2007).Ποια είναι, ωστόσο, η δραστηριότητα αυτής της διεθνούς, θα έλεγε κανείς, οργάνωσης; Πριν από όλα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και διοργάνωση φιλανθρωπικών σκοπών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων πνευματικής καλλιέργειας και ιατρικής επιμόρφωσης. Τα μέλη της οργάνωσης είναι απαραίτητο να διάγουν υποδειγματικό χριστιανικό βίο. Και σε αυτή την περίπτωση οι τιμητές της οργάνωσης έχουν άλλη άποψη. Την παρομοιάζουν μάλιστα αρκετοί εξ αυτών σαν μια οργάνωση που έχει ουσιαστικές ομοιότητες με την P2, ότι κατηχεί τα μέλη της σε ακροδεξιές πεποιθήσεις και τα διοχετεύει σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής. Επίσης, οι επικριτές της διατείνονται ότι σωρεύει αμύθητα πλούτη και δύναμη επιρροής, τα οποία χρησιμοποιεί για την επίτευξη των στόχων της
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών της, η Opus Dei στρατολογεί λαϊκούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις, αλλά προωθούνται σε νευραλγικές θέσεις από όπου προάγουν τις θέσεις της οργάνωσης. Με αυτό τον τρόπο, η Opus Dei κατόρθωσε να παρεισφρήσει στα ΜΜΕ, στις ακαδημίες, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στον στίβο της πολιτικής και στους κόλπους της Εκκλησίας, αποκτώντας ανυπολόγιστο πλούτο, θηριώδη επιρροή, ιδίως στην Ισπανία, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.Στο βιβλίο ”The Way” (ο Δρόμος) του ιδρυτή της Opus Dei, Josemaria Escriva επισημαίνεται ρητώς: ”Δεν θα αγοράζετε βιβλία χωρίς τις συμβουλές ενός έμπειρου Χριστιανού. Είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε κάτι άχρηστο ή παραπλανητικό. Συχνά οι άνθρωποι νομίζουν ότι κουβαλούν ένα βιβλίο, αλλά είναι μόνο λάσπη”. Σύμφωνα με πρώην μέλη της οργάνωσης, ο έλεγχος αυτός επεκτείνεται και στην ιδιωτική αλληλογραφία ενώ φυσικά, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αποχώρηση και η επιστροφή στα εγκόσμια χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα, αφού αυτά καταβάλλονται απευθείας στα ταμεία της Opus Dei.Στο έργο του Josemaria Escriva διακρίνονται ακόμη και ψήγματα φασιστικής νοοτροπίας, καθώς διδάσκεται ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι ενώπιον του Θεού -οι κληρικοί είναι πιο σημαντικοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
H αυτοτιμωρία ως τρόπος μετανοίας
Ο άνθρωπος που είχε επιβάλει στον εαυτό του το επιτίμιο είπε στον φίλο του να σκεπάσει το κεφάλι του με μια κουβέρτα. Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ακούει. «Σε λίγο», θα διηγηθεί ο ίδιος αργότερα, «άκουγα τα δυνατά χτυπήματα του μαστιγίου, πάνω από χίλια φρικτά χτυπήματα, σε κανονικά διαστήματα. Το πάτωμα είχε γεμίσει αίματα». Δεν πρόκειται για απόσπασμα από τον «Κώδικα Ντα Βίντσι». Είναι μια περιγραφή της μεθόδου τού ιδρυτή της Opus Dei Εσκριβά, όπως αυτή περιγράφεται σε μια βιογραφία του. Αν και δεν είναι επιβεβλημένο, πολλάμέλη αυτοτιμωρούνται για λόγους μετανοίας. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοτιμωρίας είναι μια αγκαθωτή μεταλλική αλυσίδα που τη δένουν γύρω από τον μηρό δύο ώρες την ημέρα, αλλά και το αυτομαστίγωμα με ένα μαστίγιο από σχοινί
Ο δικός της ... κώδικας
ΑΛΥΣΙΔΑ. Αγκαθωτή μεταλλική στεφάνη την οποία δένουν στον μηρό τα μέλη ως πράξη μετάνοιας. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Μη μέλη, που στηρίζουν την οργάνωση με εθελοντικό έργο ή οικονομικές εισφορές. ΜΑΣΤΙΓΙΟ. Κατασκευασμένο από σχοινί. Μαστιγώνονται με αυτό μία φορά την εβδομάδα στη διάρκεια της προσευχής. ΠΙΣΤΗ. Όρκος ισόβιας δέσμευσης στην οργάνωση. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ. Pax (Ειρήνη) και In aeternum (Στην αιωνιότητα). ΕΡΓΟ. Το έργο του Θεού, δηλαδή Opus Dei.
Πηγή : theatrecomments
Δεν υπάρχουν σχόλια: