Μια σύντομη ιστορία του Ολυμπιακού κυπέλλου δάφνης που δόθηκε στον Δρ Γιουνές

Βραβείο Ολυμπιακού βραβευμένου. Κολάζ φωτογραφιών

Το βραβείο Ολυμπιακού βραβείου Τόκιο 2020 απονεμήθηκε στον νομπελίστα καθηγητή Μοχάμεντ Γιούνους για το εκτεταμένο έργο του στην ανάπτυξη αθλημάτων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στις 23 Ιουλίου 2021.

Το βραβείο δάφνης που απονεμήθηκε προς τιμήν του καθηγητή Μοχάμεντ Γιουνούς περιέχει μερικά από τα ανεκτίμητα κειμήλια από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Το πιο πολύτιμο κομμάτι της δάφνης από ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας είναι η πέτρινη βάση του. Είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο δύο γλυπτών μαρμάρου με τέφρα-μπλε που ανακαλύφθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές το 1878 και το 1860 στην αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα. Για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό, πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι γύρω από το ελληνικό θρησκευτικό ιερό της αρχαίας Ολυμπίας, οι Ελληνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η πέτρα που αποτελεί τη βάση του δαπέδινου κυπέλλου έχει χαραγμένες μερικές λέξεις με αρχαία ελληνική γραφή. Από εκεί, οι ειδικοί εικάζουν ότι η πέτρα ήταν κάποτε μέρος του θεμέλιου χάλκινου αγάλματος, αφιερωμένου στον ναό του Έλληνα θεού Δία.

Το κείμενο αναφέρει μερικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς που βρήκαν την εύνοια ενός μεγάλου άντρα από ένα μέρος που ονομάζεται Μεσσήνη.

Η επιγραφή δείχνει ότι εγγράφηκε τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Με άλλα λόγια, αυτή η πέτρα στο δάφνη φέρει άμεσα τη μνήμη των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν πριν από 2.200 χρόνια στην αρχαία Ολυμπία.

Με την ευγενική άδεια του Προέδρου της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, ένα αντίγραφο του πολύτιμου αρχαιολογικού θησαυρού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Laurel. Έτσι, αυτός ο φόρος τιμής δάφνης συνδέθηκε με τα ιδανικά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κορυφή του τροπαίου έχει στέμμα φύλλων δάφνης και δαχτυλίδια με σύμβολα Ολυμπιακά – και τα δύο από χρυσό. Περισσότερη ιστορία των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων σχετίζεται με το στέμμα του φύλλου δάφνης (φύλλο άγριας ελιάς).

Στην πραγματικότητα, αυτό το στέμμα προήλθε από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Το ελληνικό όνομα για το φυτό της δάφνης είναι Δάφνη, το οποίο είναι επίσης το όνομα μιας Ελληνίδας θεάς. Ο Όλυμπος, ο ιερότερος τόπος στην Ελλάδα, ήταν το σπίτι των 12 καλύτερων ελληνικών θεοτήτων.

Μια μέρα, ο εξέχων Έλληνας θεός Απόλλων βρέθηκε σε θλιβερή διάθεση από τη θεά Δάφνη. Στη συνέχεια τον στέφθηκε με ένα στέμμα που έφτιαξε από τα φύλλα της, φύλλα δάφνης, σε μια προσπάθεια να τον ευχαριστήσει.

Σε ανάμνηση αυτού, αργότερα έγινε συνηθισμένο στην Ελλάδα να διακοσμείται ο νικητής με στεφάνι από δάφνη σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως ποίηση ή διαγωνισμούς γνώσης, ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στα ρωμαϊκά χρόνια, ήρωες πολέμου όπως ο Ιούλιος Καίσαρας χαιρετίστηκαν με στεφάνια από φύλλα δάφνης. Σε αυτήν την παράδοση, η επιτυχία αναγνωρίζεται ακόμα με το στέμμα των φύλλων δάφνης.

Το Beautiful Olympique Laurel σχεδιάστηκε από τον διεθνή σχεδιαστή Chopard από την Ελβετία. Ο χρυσός που χρησιμοποιείται στο δαχτυλίδι της δάφνης και στα δαχτυλίδια των Ολυμπιακών συμβόλων έχει επίσης μια ιστορία να πει.

Μια οργάνωση που ονομάζεται Alliance for Responsible Mining έχει οργανώσει ορυχεία χρυσού μικρής κλίμακας στην Κολομβία και το Περού που παράγουν χρυσό μόνο για τεχνικούς σκοπούς και έχει καταφέρει να το καταστήσει βιώσιμο για την κοινωνική ευημερία των εργαζομένων και των κατοίκων της. Η χρήση αυτού του χρυσού στο δάφνη είναι επίσης μια νίκη για αυτήν την ανθρωπιστική πολιτική εξόρυξης.

Πηγή: prevezaposto

Μια σύντομη ιστορία του Ολυμπιακού κυπέλλου δάφνης που δόθηκε στον Δρ Γιουνές Μια σύντομη ιστορία του Ολυμπιακού κυπέλλου δάφνης που δόθηκε στον Δρ Γιουνές Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.