Ο «βασιλιάς του κόσμου»

Ο βασιλιάς Ασσουρμπανιπάλ της Ασσυρίας (669 π.Χ., 631 π.Χ.) ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη γη.

Ο ίδιος περιγράφεται σε επιγραφές ως «βασιλιάς του κόσμου», και η βασιλεία του από την πόλη της Νινευή (σήμερα στο Β. Ιράκ) σηματοδότησε την μεγάλη στιγμή της ασσυριακής αυτοκρατορίας, που εκτεινόταν από τις ακτές της Αν.Μεσογείου στα βουνά του Δ. Ιράν.

Η ζωή του είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά ο θάνατός του παραμένει μυστήριο. Πριν από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 19ου αιώνα, ήταν γνωστός μέσω μεταγενέστερων συγγραφέων ως Σαρδανάπαλος και ο τελευταίος βασιλιάς της Ασσυρίας.

Το όνομα Σαρδανάπαλος που περιγράφεται από τον Διόδωρο όμως έχει πολύ λίγη σχέση με τον μεγάλο βασιλιά. Ο Διόδωρος για τον Σαρδανάπαλο μας λέει ότι πέρασε όλη τη ζωή του στη μαλθακότητα, ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και φορούσε μακιγιάζ.

Είχε πολλές παλλακίδες, γυναίκες και άντρες. Έγραψε ο ίδιος τον επιτάφιό του, όπου ανέφερε πως η σωματική ευχαρίστηση είναι ο μοναδικός σκοπός στη ζωή. Κατάφερε να αντέξει μία μακροχρόνια πολιορκία, αλλά τελικά βαριές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν τον Τίγρη, οδηγώντας στην κατάρρευση των αμυντικών τειχών.

Για να μην πέσει στα χέρια τον εχθρών του,έριξε "όλο το χρυσάφι του, ασήμι και βασιλικά ενδύματα". Έβαλε τους ευνούχους και τις παλλακίδες του στην πυρά και κάηκε μαζί τους. Φωτο-British Museum

geodifhs

Ο «βασιλιάς του κόσμου» Ο «βασιλιάς του κόσμου» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.