Μαύρη τρύπα: Φως παρατηρήθηκε στην άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας - Είχε προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν

Αστροφυσικοί παρατήρησαν για πρώτη φορά φως που προέρχεται από την άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια για να δουν τη φυσική που προβλέπεται από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι μαύρες τρύπες «καταπίνουν» κυριολεκτικά τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι το να βλέπεις οποιαδήποτε μορφή φωτός, είναι τεχνικά αδύνατο.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη χρησιμοποίησε ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα όπου το φως «αντηχεί» γύρω από τη μαύρη τρύπα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να το δουν από την άλλη πλευρά. Η παρατήρηση έγινε αφού οι επιστήμονες ανέλυσαν ακτίνες Χ που «ρίχνονταν» στο σύμπαν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός γαλαξία 800 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Αυτές οι ακτίνες Χ έφτασαν με ένα περίεργο μοτίβο. Μετά τις αρχικές φωτεινές ακτίνες, έφταναν μικρότερες που είχαν διαφορετικά «χρώματα» από αυτές που ήταν πιο προφανείς. Ο Dan Wilkins, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε ότι φαίνεται πως οι ακτίνες αντανακλούν από την άλλη πλευρά της μαύρης τρύπας. Αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι μαύρες τρύπες είναι περισσότερο γνωστές για το ότι καταστρέφουν το φως παρά για το ότι αποτελούν πηγή του.

«Κάθε φως που εισέρχεται σε αυτήν τη μαύρη τρύπα δεν βγαίνει, επομένως δεν πρέπει να μπορούμε να δούμε οτιδήποτε βρίσκεται πίσω από αυτή. Ο λόγος που μπορούμε να το δούμε είναι επειδή αυτή η μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χώρο, λυγίζει το φως και περιστρέφει μαγνητικά πεδία γύρω από τον εαυτό της», εξήγησε ο Wilkins.

Η ανακάλυψη φωτός από την άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας είχε προβλεφθεί από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αλλά δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν και η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που παρατηρείται άμεσα φως πίσω από μια μαύρη τρύπα. Οι παρατήρηση του φωτός στην άλλη πλευρά της μαύρης τρύπας έγινε με τη χρήση του τηλεσκοπίου Multi-Mirror Mission (XMM-Newton) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και του τηλεσκοπίου NuSTAR της NASA.

Πιο ακριβή τηλεσκόπια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστροφυσικούς στην κατανόηση αυτών των φυσικών φαινομένων, καθώς και άλλων παράξενων συμπεριφορών των μαύρων τρυπών. Στο μέλλον, σίγουρα θα έρθουν περισσότερες συναρπαστικές ανακαλύψεις για τα πιο ακραία αντικείμενα της φύσης.

Πηγή: secnews

Μαύρη τρύπα: Φως παρατηρήθηκε στην άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας - Είχε προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν Μαύρη τρύπα: Φως παρατηρήθηκε στην άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας - Είχε προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.