Το πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και Μουσείο του κόσμου, στα ανοικτά της Κύπρου

Στις 31 Ιουλίου εγκαινιάζεται το νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), όπου οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο.

Στο MUSAN κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη. Η τέχνη εμπνέεται από τη φύση, αλλά μήπως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η τέχνη εμπνέει τη φύση;

Στο έργο του Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, εκδηλώνεται αυτή ακριβώς η συμβιωτική σχέση φύσης και τέχνης.

Η φύση ως καλλιτέχνης θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις στα έργα τέχνης του υποβρύχιου Μουσείου, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο σημείο που θα τοποθετηθούν.

Το Υποβρύχιο Μουσείο τοποθετείται σε μια απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο Μουσείο.

Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στον χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere Underwater Sculpture Park στη Γρενάδα -που μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε από την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό της Κύπρου για αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών κατά 66% (ή 300.000 επισκέπτες) μέχρι το 2030. Ενδεικτικά, σύμφωνα με Ολλανδικό Οργανισμό Επιχειρήσεων -Netherlands Enterprise Agency- υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες στην Ευρώπη, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο περίπου αποτελείται από ενεργούς δύτες, που συνήθως πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάθε χρόνο διάρκειας τουλάχιστον δέκα ημερών.

Το Μουσείο θα εγκαινιαστεί στις 31 Ιουλίου 2021, παρουσία και του καλλιτέχνη.

Πηγή: naftemporiki

Το πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και Μουσείο του κόσμου, στα ανοικτά της Κύπρου Το πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και Μουσείο του κόσμου, στα ανοικτά της Κύπρου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.