Unesco: Ένα παλιό νταμάρι σχιστόλιθου στην Ουαλία προστέθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Οι «φαγωμένες» πλαγιές του να έχουν καταληφθεί από το πράσινο και το εγκαταλελειμένο εδώ και δεκαετίες νταμάρι έχει ενσωματωθεί στο ευρύτερο τοπίο
Μια περιοχή στη βορειοδυτική Ουαλία, φημισμένη για τη βιομηχανία σχιστόλιθου, προστέθηκε στη θρυλική λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μαζί με τις Πυραμίδες, το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας και το Γκραν Κάνιον.
Η τοποθεσία έγινε το 33ο σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνεται στη θρυλική αυτή λίστα μετά την έγκρισή της από την αρμόδια επιτροπή της Unesco.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε την περιοχή ως «θεαματικής μοναδικότητας».
Τα υπέροχα τοπία της Σνοουντόνια στην κομητεία Γκουίνεντ λέγεται πως «έφτιαξαν τα σπίτια του κόσμου του 19ου αιώνα» με το σχιστόλιθο από τα λατομεία του να φτάνει σε κάθε γωνιά της γης.
«Η τοποθεσία ήταν διεθνούς σπουδαιότητας όχι μόνο για την εξαγωγή σχιστόλιθου, αλλά και για την εξαγωγή τεχνολογίας και εξειδικευμένων εργατών από το 1780 έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία και λειτούργησε ως μοντέλο για άλλα λατομεία σχιστόλιθου σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αξιολόγηση του μνημείου από την Unesco.
Σήμερα, εγκαταλελειμένο ως νταμάρι εδώ και δεκαετίες, αποτελεί ένα θεαματικό φυσικό τοπίο με τις «φαγωμένες» πλαγιές του να έχουν καταληφθεί από το πράσινο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Λίβερπουλ αφαιρέθηκε αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αφού η πολιτιστική αυτή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι νέα κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.
Ο χαρακτηρισμός των μνημείων ως πολιτιστική κληρονομιά τους δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρησή τους ενώ προβάλλονται σε τουριστικούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: lifo
Δεν υπάρχουν σχόλια: