Τα εγκαίνια της έκθεσης «Θηραϊκές Τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, 2 Αυγούστου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας.
Μία λαμπρή στιγμή για τον αξιοθαύμαστο πολιτιστικό πλούτο της Σαντορίνης, αποτέλεσε η αποκάλυψη στο παγκόσμιο κοινό, των τοιχογραφιών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θηραϊκές Τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού, το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, του Προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Αθανασούλη, αλλά και πολλών εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, των φορέων του νησιού και της τοπικής Εκκλησίας
Για πρώτη φορά διαθέσιμα στο κοινό τα ευρήματα
Πρόκειται για την αποκάλυψη της ολοκλήρωσης ενός πολυεπίπεδου πονήματος, τόσο των αρχαιολόγων που δούλεψαν επί σειρά ετών, υπό δύσκολες συνθήκες και – για ορισμένα διαστήματα – με περιορισμένους πόρους, όσο και των τοπικών φορέων, που αντιλαμβανόμενοι την πλουσιότατη πολιτιστική παρακαταθήκη της προϊστορικής Θήρας, ενίσχυσαν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσον ήταν δυνατόν, τις προσπάθειες αυτές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρ’ ότι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μέρος του αρχαιολογικού χώρου στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, ο δεύτερος εκθεσιακός όροφος παρέμενες κλειστός λόγω εργασιών. Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, αποκαλύφθηκε για το κοινό, πραγματικός θησαυρός του προϊστορικού Αιγαίου, στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία συμπληρώνει τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.
Σε αυτή, εκτίθενται 28 τοιχογραφίες από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο κτήριο της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι, την Δυτική Οικία και την Ξεστή 3.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ολόκληρο το εικονογραφικό πρόγραμμα της Δυτικής Οικίας καθώς και εκείνο δύο δωματίων της Ξεστής 3 παρουσιάζονται χωρίς παρεμβάσεις, στην αυθεντική τους διάταξη, ώστε ο επισκέπτης, περιηγούμενος στα τέσσερα δωμάτια των κτηρίων, να προσλαμβάνει ολοκληρωμένα και με αμεσότητα το περιεχόμενο και τις αισθητικές αξίες των θηραϊκών αριστουργημάτων.
Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική καθώς πολλές από τις τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ και εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται εκ νέου μετά από είκοσι χρόνια, και μάλιστα όλες για πρώτη φορά στον τόπο προέλευσής τους, στην Θήρα.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δε, αφιερώνει την έκθεση αυτή σε όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που με τον μόχθο και τις επιστημονικές και τεχνικές του δεξιότητες έφερε στο φως, συντήρησε, μελέτησε και ανέδειξε τους θησαυρούς της θηραϊκής γης από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, υπό την διεύθυνση των αρχαιολόγων Σπυρίδωνος Μαρινάτου και Χρίστου Ντούμα.
Έμφαση του Δήμου Θήρας στην ανάδειξη του πολιτισμού
Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, κύριο ρόλο, ώστε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης, χωρίς εκπτώσεις, έπαιξε ο Δήμος Θήρας και ειδικότερα, η Αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Σοφία Κίτσου.
Η ίδια, όπως τόνισε σε δημόσια τοποθέτησή της στο Santorini Magazine και στη Χαρά Καπότου, κρίνει πως ο Δήμος Θήρας έκανε μία πολιτική επιλογή, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, εν μέσω πανδημίας, ώστε να δοθούν από πόρους του Δήμου 600.000 ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια, για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών, μετά από ευρεία σύσκεψη των δημοτικών στελεχών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται σε αυτές.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης αυτής, εντάσσονται και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το οποίο ανακατασκευάστηκε, προκειμένου να υποδεχτεί πίσω στο «σπίτι» τους τις τοιχογραφίες, οι οποίες πρώτα είχαν απομακρυνθεί, προκειμένου να αποκατασταθούν. Επιπλέον, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε ο χώρος της έκθεσης, ενώ εργασίες αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν και στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, ο οποίος εξωραΐστηκε και το απόγευμα της Δευτέρας υποδέχτηκε την Υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη, τον Έπαρχο Π.Ε. Θήρας, Χ. Δαρζέντα, το Δήμαρχο Θήρας, Α. Σιγάλα, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσο, τοπικούς βουλευτές, εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και το κοινό, που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της εξαιρετικά σημαντικής αυτής έκθεσης.
Παράλληλα, όμως, προωθούνται παρεμβάσεις αναβάθμισης και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, όπου θα ολοκληρωθεί επίσης η ανακατασκευή του, προκειμένου να αναδειχτεί μέσα στο επόμενο έτος και ένα ακόμη σπάνιο και ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας εύρημα, αυτό της Δαιδαλικής Κόρης της Σαντορίνης. Δεδομένου, ότι τα ευρήματα Κούρων είναι αρκετά συνήθη στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι «δυσεύρετες» Κόρες, και δη σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, όπως αυτή που ανακαλύφθηκε στη Θήρα, αποτελούν πολύ σημαντικά ευρήματα.
Εργασίες αποκατάστασης θα λάβουν χώρα, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, και στο Αρχαίο Θέατρο, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θήρας, ενώ θα καθαριστούν τρεις αρχαιολογικοί χώροι (η ανασκαφή της Κοίμησης, του Προφήτη Ηλία, αλλά και ο αρχαίος οικισμός του Παλαιοκάστρου) και θα ενισχυθεί η προσβασιμότητα προς αυτούς, μέσω ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για τα οποία ο Δήμος Θήρας έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.
Τέλος, με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου, αναμένεται να επανεκτεθούν και οι τοιχογραφίες στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό Φοινικιά, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Θήρας να δηλώνει, ότι στόχος του Δήμου Θήρας είναι να επανέλθει στο επίκεντρο της «φήμης» της Σαντορίνης το μοναδικό και πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα, όπως και ο γεωλογικός της πλούτος, πέραν από τη φυσική και αρχιτεκτονική της ομορφιά.
Πηγή: koinignomi
Δεν υπάρχουν σχόλια: