Κέντρο ποίησης, θρυλική βίλα του Σικελιανού, σημαντικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, οι χαρακτηρισμοί ποικίλουν ως προς το κτίριο αυτό που εδρεύει επιβλητικά και μυσταγωγικά στα ήρεμα νερά του Κορινθιακού, στη Συκιά Κορινθίας.
Νίκος Καζαντζάκης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Μανώλης Καλομοίρης, η Ισιδώρα Ντάνκαν, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρίκα Κοτοπούλη, Κώστας Καρυωτάκης ήταν μερικά από τα ονόματα που φιλοξενήθηκαν στην βίλα του Σικελιανού. Ένα κτίριο, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την πρώτη και μοναδική αρχιτεκτονική προσπάθεια του Άγγελου Σικελιανού και της συντρόφου του Εύας Πάλμερ.
Και οι δύο ερωτευμένοι-σε σημείο εμμονής-με την Αρχαία Ελλάδα, αποφασίζουν το 1912 να δρομολογήσουν αυτό το πάθος τους στην δημιουργία αυτού του επιβλητικού κτιρίου. Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία διαφορετικών αρχιτεκτονικών νοοτροπιών.
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Οι κίονες αναφέρονται στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, τα παράθυρα και τα ανοίγματα είναι γνωρίσματα της βυζαντινής κουλτούρας, ενώ τα μπαλκόνια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της ενετικής νοοτροπίας.
Τα οράματα και οι εορτές που ‘ζυμώθηκαν’ στη βίλα, από τις δυνατές παρουσίες του κόσμου της Τέχνης και του Λόγου ήταν ασύλληπτης καλλιτεχνικής αξίας. Μερικές από αυτές που γνωρίζουμε ήταν τα ‘Ανθεστήρια’, μία καλοκαιρινή εορτή, η οποία οργανώθηκε στο δάσος του Πευκιά. Κοπέλες ντυμένες σαν νύμφες και αρχαίες θεές χόρευαν και μοίραζαν άνθη στους επισκέπτες και στους ντόπιους.
Η τέχνη και η μουσική ήταν διάχυτη παντού, αφού οργανωτής της εορτής ήταν ο Νίκος Σαντοριναίος, ζωγράφος και καθηγητής των καλλιτεχνικών. Ένα δυνατό όραμα που καλλιεργήθηκε στο μυαλό του ποιητή και της Εύας Πάλμερ ήταν η αναγέννηση των Δελφικών Εορτών.
Ο οραματισμός του ποιητή ήταν η ίδρυση μιας νέας αμφικτιονίας, όπου εκπρόσωποι της διεθνούς πνευματικής ζωής θα συνεργάζονταν για την προαγωγή της φιλίας, της συναδέλφωσης και της ειρήνης μεταξύ των λαών.
Η Δελφική Ιδέα βασιζόταν στον συγκερασμό της αρχαίας τραγωδίας, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης.
Η Πάλμερ έκανε εκεί πρόβες με τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στις δελφικές παραστάσεις, ενώ ο Σικελιανός συχνά προσκαλούσε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Καρυωτάκη και ο στενός του φίλος Νίκος Καζαντζάκης.
Η βίλα του Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ δίκαια αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο Ποίησης και Τέχνης, αφού ονόματα του χώρου έδωσαν ηχηρό παρών, τόσο του ελληνικού χώρου όσο και του παγκοσμίου όπως η Ισιδώρα Ντάνκαν.
Καλλιτεχνικές ιδέες, πνευματικές συζητήσεις, μεταφυσικές αναζητήσεις-πολλές φορές στο όρια της παραφροσύνης- έχουν σημαδέψει την ιστορία και την ενέργεια αυτής της βίλας.
Η βίλα πουλήθηκε, μετά την χρεωκοπία του ζεύγους, στον Ιωάννη Μεταξά, ενώ κατά την διάρκεια της κατοχής μετατράπηκε σε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη τουριστική επιχείρηση της Ελλάδας, όταν πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Σπύρου Τυπάλδου, ενώ το 1986 αναγνωρίστηκε ως έργο Τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μετά από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.
Αυτή τη στιγμή, η βίλα λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα ΄Sikyon Coast Hotel & Resort’, στα χέρια του Λεωνίδα Τυπάλδου, εγγονού του Σπύρου Τυπάλδου, ο οποίος ανακαίνισε και ξανάχτισε από την αρχή τη ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ξυλόκαστρο.
Πηγή: moriasnews
Δεν υπάρχουν σχόλια: